• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.Matijašević

21.09.2023

10:47

Sadrži supstancu koja je zabranjena i kod nas i u Evropskoj uniji! Švercuju čaj za mršavljenje  opasan po zdravlje!

Printscreen, Pngwing

Zaštitnik potrošača

Sadrži supstancu koja je zabranjena i kod nas i u Evropskoj uniji! Švercuju čaj za mršavljenje opasan po zdravlje!

Podeli vest

Na graničnim prelazima u avgustu oduzeto je više od 750 kutija "problematičnog" turskog čaja za mršavljenje "treks ti".

Svi su stizali u kamionima koji su dolazili iz Turske, a niz pokušaja krijumčarenja čaja za mršavljenje počeo je 11. avgusta, kada su kod 58-godišnje putnice, u prtljažniku autobusa koji se vraćao iz Turske, otkrivene 202 kutije čaja, koje nije prijavila.

Potom je 14. avgusta, na graničnom prelazu Gradina, u kamionu koji je takođe dolazio iz Turske, otkrivena tona neprijavljene robe, a među njom i 500 kutija istog čaja.

Dan kasnije na istom prelazu u autobusu koji saobraća na redovnoj liniji Turska-BiH pronađeno je 50 kutija "treksa".

- Svesni smo da je leto doba godine kada mnogi požele da promene nešto u svom izgledu, ali ne treba zaboraviti da korišćenje bilo kakvih neispitanih preparata može predstavljati potencijalni rizik po zdravlje - navodi se u saopštenju Uprave carine.

Opasan po zdravlje

Da stvari nisu čiste kada je ovaj preparat u pitanju, potvrđuje i činjenica da su u njihovim reklamama objavljene i fotografije "Marine iz Negotina" i "Lidije iz Niša", koje su (kao) postigle željene rezultate.

Međutim, daljim pretraživanjem pomenutih slika dolazi se do istih fotografija na drugim sajtovima koji reklamiraju neki drugi proizvod za mršavljenje.

Najgore od svega je, napominju domaći stručnjaci, što ovaj čaj sadrži sibutramin, supstancu koja je zabranjena kod nas, kao i u Evropi, jer može da izazove ozbiljne posledice poput infarkta i moždanog udara.

Specijalista interne medicine profesor dr Nenad Dikić napominje da ovaj čaj ne bi trebalo da se konzumira jer sadrži niž opasnih supstanci.

- Sibutramin, koji se nalazi u čaju, može imati negativne kardiovaskularne efekte, odnosno može da izazove suženje krvnih sudova, što može izazvati infarkt. Opasna supstanca predstavljena je kao sagorevač masti. Takođe se ističe da, navodno, smanjuje apetit. Nakon objavljenih studija o štetnim efektima čaj je povučen iz Evrope, a potom i Srbije - navodi prof. dr Dikić.

Foto: printscreen

 

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) napominju da je prodaja i reklamiranje lekova i dijetetskih proizvoda putem televizijskih kanala uzela maha, kao i da tu oblast treba regulisati, pogotovo kada je opasna po zdravlje!

- Kada se utvrdi da za svoju reklamu koriste imaginarne likove i tako obmanjuju na hiljade korisnika, to je onda kriminal! Ovo se mora do kraja istražiti i ukoliko ima dokaza, odgovorne treba kazniti. Nije dovoljno samo povući sa tržišta, pošto vidimo da i dalje ima zloupotrebe u prodaji. U ovom slučaju je prekršen Zakon o oglašavanju, kao i Zakon o zaštiti potrošača. Smatramo da nadležni moraju ovakve stvari više da kontrolišu jer su potrošači svima nama na prvom mestu. Pre svega, njihovo zdravlje. Ukoliko je dokazano da čaj izaziva posledice opasne po zdravlje, čak i život, provere moraju biti još strože - ističu u NOPS.

Pljuštale prijave

Podsetimo, zbog prodaje ovog čaja podneto je sedam krivičnih prijava u februaru. Osobe protiv kojih su podnete prijave osumnjičene su za proizvodnju i stavljanje u promet škodljivih proizvoda, ali se, kada se ovaj čaj pretražuje na internetu, i dalje može naći na desetine aktivnih oglasa. Kupcima se tako nudi da "uzimanjem samo dve kesice dnevno ovog čaja zagarantovano smanje želudac na zdrav način i brzo i efikasno izgube šest do 12 kilograma mesečno" za oko 3.000 do 4.000 dinara!

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija