• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informer.rs

06.01.2020

15:32

NEOČEKIVANO OTKRIĆE! Pijete ga samo kad ste prehlađeni? VELIKA GREŠKA!

Ljubav

NEOČEKIVANO OTKRIĆE! Pijete ga samo kad ste prehlađeni? VELIKA GREŠKA!

Podeli vest

Mada ga najčešće pijemo samo kada smo prehlađeni, nauka je otkrila da redovno konzumiranje toplih, biljnih napitaka deluje preventivno kod nekih zdravstvenih stanja povezanih sa starošću

Novije istraživanje koje su sproveli australijski i britanski naučnici otkrilo je da redovno ispijanje čaja pozitivno utiče na naš mozak i smanjuje rizik od opadanja kognitivnih funkcija u zrelom dobu i starosti.

Obimna studija je sprovedena nad 36 ispitanika dobrog zdravstvenog stanja u periodu od 15 godina, odnosno od njihove 45. do 60 godine.

NAJLEKOVITIJI ZAČIN! Tera nesanicu, ublažava zubobolju i mučninu, melem je za jetru...

Tokom tog perioda analizirani su snimci magnetnih rezonanci koji su pokazivali kognitivne funkcije i promene u strukturi mozga ispitanika. Ispostavilo se da su najbolje rezultate imali oni učesnici studije koji su pili čaj najmanje četiri puta nedeljno tokom više godina.

Foto: pexels.com

Kod osoba koje su najviše konzumirale ovaj biljni napitak, rizik za pada kognitivnih funkcija bio je za otprilike 50 posto manji nego kod osoba koje uopšte nisu pile čaj. Istraživanje, pak, nije otkrilo da li je postojala razlika između vrste čaja i njegovog učinka na ljudski mozak.

ISKLJUČUJETE ODREĐENE NAMIRNICE? 5 najčešćih zabluda vezanih za dijabetes i insulinsku rezistenciju!

Inače, zdravstvene prednosti čaja dolaze od polifenola, vrste antioksidanata, i fitokemikalija. Naučnici su još ranije otkrili da katehini (antioksidanti) iz zelenog čaja mogu da pospeše sagorevanje masti, kao i da redovno konzumiranje čaja smanjuje rizik od pojave srčanog udara. Čaj, takođe, štiti od kardiovaskularnih i degenerativnih bolesti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17