• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dojče vele/informer.rs

01.02.2021

15:56

Zbog ZATVARANJA stradaju OČI! Ne verujete? Naučnici IMAJU OBJAŠNJENJE!

Ljubav

Zbog ZATVARANJA stradaju OČI! Ne verujete? Naučnici IMAJU OBJAŠNJENJE!

Podeli vest

Skoro godinu dana smo zbog pandemije osuđeni na razne mere. To uglavnom znači da smo češće kod kuće. I da češće zurimo u ekrane. Prve studije potvrđuju da raste broj kratkovidih. Jasno je šta se može preduzeti...

Čitate ovaj tekst, gledate u ekran? Da li vidite dobro ili vam se vid u poslednje vreme pogoršao?

Zbog zaključavanja, nastave posredstvom interneta i ograničenja kontakata svi u doba korone češće buljimo u monitore, tablete i telefone. Većina ljudi provodi vreme kod kuće i malo izlazi van. Kada smo stalno fokusirai na objekte u blizini, očima nedostaje nužni pogled u daljinu, piše Dojče vele (DW).

Najnovija istraživanja u Holandiji i Kini pokazuju da je zbog mera protiv korone kratkovidost porasla pre svega kod dece – taj fenomen nazivaju "karantinska kratkovidost".

Foto: Shutterstock

Podaci o više od 120.000 dece stare od šest do 13 godina u Kini pokazali su da je prošle godine zabeležen drastičan rast broja slučajeva kratkovidosti. Kod dece između šest i osam godina čak tri puta više nego u pretprošloj godini. U kineskoj studiji se navodi da se u toj starosnoj grupi vid u proseku pogoršao za -0,3 dioptrije.

Razmak i dnevno svetlo pomažu

Rizik od kratkovidosti se smanjuje ako se ne gleda predugo u neki predmet u neposrednoj blizini, bez obzira na to da li se radi o telefonu ili o knjizi. Odlučujući su udaljenost i redovno skretanje pogleda i gledanje u daljinu.

Rizik se smanjuje i redovnim boravkom napolju, jer dnevno svetlo usporava rast očne jabučice. U sobi je jačina svetla u proseku 300 do 500 luksa, a u prirodi na suncu i do 100.000. Istraživanja u Skandinaviji pokazuju da se kratkovidost pogoršava u godišnjim dobima s manje dnevnog svetla.

Foto: Shutterstock

Prekomerno korišćenje elektronskih medija, prema mišljenju naučnika, može da izazove i zamagljeni pogled. A ako to radite uveče, onda i nesanicu.

- Visoki udeo plavog svetla na ekranima sprečava izlučivanje hormona melatonina, koji čoveka čini pospanim - kaže profesorka Nikol Eter, direktorka očne klinike u Univerzitetskoj poliklinici Minster.

Kaže, najbolje je ne gledati u ekran barem dva sata pre spavanja.

NOSITE NAOČARE? Možda mogu da POMOGNU ovih top 5 NAMIRNICA za BOLJI VID!

ORAŠASTI plodovi za IMUNITET! Pomažu u borbi protiv UPALA, KARCINOMA, čuvaju SRCE i MOZAK! /RECEPT/

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija