• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/anemija.rs/

22.08.2021

16:07

Šta jesti ako IMATE ANEMIJU? 12 super NAMIRNICA BOGATIH GVOŽĐEM!

Shutterstock

Ljubav

Šta jesti ako IMATE ANEMIJU? 12 super NAMIRNICA BOGATIH GVOŽĐEM!

Podeli vest

Veoma često se otkriva slučajno, u toku rutinskih analiza krvi, ili se do postavljanja dijagnoze dolazi u toku istraživanja uzroka neke od posledica malokrvnosti

U najvećem broju slučajeva anemija nastaje postepeno, jer simptomi u početku izostaju ili su veoma diskretni. Veoma često se otkriva slučajno, u toku rutinskih analiza krvi, ili se do postavljanja dijagnoze dolazi u toku istraživanja uzroka neke od posledica malokrvnosti. Kada se jednom dijagnostikuje, nadoknadom gvožđa simptomi se postepeno povlače, a mogu da pomognu i namirnice bogate ovim mineralom.

Foto: Shutterstock

1. Ukoliko jedete meso, govedina je dobar izvor gvožđa. Oko 170 g govedine sa roštilja sadrži oko 3,2 mg gvožđa. Pogodnost upotrebe govedine jeste to što se u proizvodima životinjskog porekla gvožđe nalazi u fero-obliku, u kom se najbolje apsorbuje.

2. Meso živine (ćuretina, pačetina ili piletina) takođe može da obezbedi unos gvožđa, mada značajno manje u odnosu na govedinu. Sto grama pačetine sadrži oko 2,3 mg gvožđa, dok ćuretina i piletina imaju oko 1 mg.

Foto: Shutterstock

Kako da znamo da li nam fali gvožđe?

Nažalost, ne postoje sto odsto sigurni rani znaci nedostatka gvožđa. Simptomi koji najpre upozoravaju na anemiju uglavnom se javljaju posle dužeg prisustva bolesti, kao posledica nedovoljne količine kiseonika u tkivima i organima.

- Bleda prebojenost kože i vidljivih sluzokoža
- Hroničan umor bez obzira na dužinu odmora
- Kratak i ubrzan dah
- Lupanje srca
- Suvi i krti nokti
- Suva i lomljiva kosa i ubrzano opadanje kose
- Hladni istureni delovi tela (šake, stopala, nos) i povećana osetljivost na hladnoću
- Promena prebojenosti jezika
- Kod veoma ozbiljne anemije može postojati poremećaj gutanja

3. Tamnozeleno lisnato povrće, kao što su spanać ili blitva, takođe je bogato gvožđem.

4. Riba je bogata proteinima, a manje masne vrste mogu biti dobar izvor gvožđa. Posebno se preporučuju tuna, sardina i skuša.

5. Škampi ili ostrige prava su poslastica za one koji uživaju u porciji morskih plodova, a pored ukusnog obroka, dobija se zdrav izvor različitih nutrijenata, uključujući i gvožđe.

6. Ukoliko ne jedete namirnice životinjskog porekla, tofu može da pomogne da se obezbedi optimalan unos gvožđa. Pored tofua, biljni izvori ovog minerala mogu biti mahunarke - grašak, pasulj ili sočivo.

7. Pahuljice od celog zrna žitarica preporučuju se kao deo zdrave i raznovrsne ishrane. Pored minerala, celo zrno žitarica značajan je izvor biljnih vlakana koja doprinose poboljšanju probave.

8. Jaja, iako se nekad pominju u negativnom kontekstu zbog masnoće sadržane u žumancetu, odličan su izvor velikog broja nutrijenata, uključujući gvožđe.

Foto: Shutterstock

9. Melasa sirup, koji se dobija kao sporedni produkt u preradi trske, sadrži značajnu količinu gvožđa. Zato, ukoliko volite da se zasladite, izaberite zdraviju opciju, koja sadrži i korisne nutrijente.

10. Koštunjavo i sušeno voće dobar je izvor vitamina, dobrih masti, a može da posluži i kao izvor gvožđa. Posebno se preporučuju brusnica, borovnica, šljive i urme.

Foto: Shutterstock

11. Sveže voće, takođe, može da sadrži gvožđe. Lubenica je obično asocijacija na letnje osveženje, ali ona je mnogo više od toga. Jedan komad lubenice može da sadrži 0,7 mg gvožđa, pet smokvi oko 1 mg, a jedna jabuka oko 0,5 mg gvožđa.

Foto: Shuterstock

12. Crna čokolada sadrži više kakaoa i takođe je dobar izvor gvožđa. Naravno, kao i sve poslastice, čak i ova zdravija čokolada trebalo bi da se konzumira umereno.
 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija