• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti/informer

25.11.2021

16:22

OVE NAMIRNICE ODUZIMAJU ENERGIJU! Stručnjaci savetuju da ih IZBEGAVAMO!

Freepik.com

Ljubav

OVE NAMIRNICE ODUZIMAJU ENERGIJU! Stručnjaci savetuju da ih IZBEGAVAMO!

Podeli vest

Postoje brojne namirnice koje deluju na naše raspoloženje i količinu energije, ali neke namirnice nas prosto iscrpljuju

Stručnjaci savetuju, da bi bilo idealno da ih izbegavamo u toku dana.

Beli hleb, testenine i pirinač

Prerađena zrna poput onih u belom hlebu, testeninama od belog brašna i pirinač mogu su glavni za oduzimanje energije u čovečjem organizmu. Većim delom je to tako, jer su opne zrna uklonjena tokom obrade. Ovako prerađena zrna sadrže niže nivoe vlakana i imaju tendenciju da se digestiraju i apsorbuju brže od celog zrna. Iako je rezultat brži porast šećera u krvi a time i insulina, ubrzo sledi nagli energetski pad.

Foto: Shuterstock

Beli hleb

Alkohol

Iako alkohol može pomoći da se osećate opušteniji ili lakše zaspite, u zavisnosti od količine koju konzumirate sledećeg jutra se možete probuditi zapravo manje odmorni. Istraživanja pokazuju se da niže do umerene količine alkohola ne utiču mnogo na kvalitet spavanja ili na dužinu trajanja sna. Ovo je definisano kao jedno ili manje standardnih pića dnevno za žene i dva ili manje standardnih pića za muškarce.

Kafa

Kada se konzumira umereno, kafa može imati pozitivne fizičke i mentalne efekte. Studije pokazuju da kafa pomaže pri smanjivanju rizika od razvoja neurodegenerativnih bolesti (Alchajmerova i Parkinsonova bolest). Takođe, 18 studija je objavilo da kafa smanjuje i rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Međutim, ukoliko se redovno oslanjate na kafu, umesto na pravilnu ishranu i spavanje, ovakva navika vremenom može istrošiti vašu energiju na duže periode.

Pohovana i pržena hrana

Pohovana i brza hrana takođe energetski nepovoljna stoga što uglavnom sadrži visoke količine masti i niske količine vlakana što vodi usporenom varenju. Sporije varenje može smanjiti brzinu kojom hranljive materije ulaze u krvotok čime je i njihovo iskorišćenje ta energetske procese tela usporeno.

Foto: Pixabay

Niskokalorične namirnice

Kada dođe vreme za grickanje neki ljudi se odluče za niskokalorične verzije svoje omiljene hrane, verujući da su zdraviji izbor. Međutim, uključujući previše ovih namirnica u vašoj ishrani može vam dovesti da jedete nedovoljan broj kalorija tokom dana, što može znatno smanjiti nivo telesne energije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17