• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.08.2022

18:12

OŠTETILA ETNOGRAFSKI MUZEJ ZA DEVET MILIONA! Apelacija potvrdila presudu bivšoj direktorki

Vesti

OŠTETILA ETNOGRAFSKI MUZEJ ZA DEVET MILIONA! Apelacija potvrdila presudu bivšoj direktorki

Podeli vest

Apelacioni sud u Beograd potvrdio je prvostepenu presudu i pravosnažno osudio bivšu direktorku Etnografskog muzeja Mirjanu Menković na kaznu zatvora od godinu i šest meseci, jer je iskorišćavanjem svog službenog položaja oštetila Muzej za 9,1 milion dinara

Menković je prvotepenom presudom izrečena i mera zabrane vršenja poziva kao imenovano ili postavljeno lice u državnim organima od tri godine, kao i da na ime imovinskog zahteva plati oštećenom Etnografskom muzeju 7.847.494 dinara, navodi se u presudi objavljenoj na sajtu suda.

Ovom presudom pored Menković, osuđena je i Ranka Dedović na pet meseci kućnog zatvora bez elektronskog nadzora za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, i obavezana je da na ime .imovinskog zahteva plati Muzeju 284,341 dinara.

Foto: Tanjug, arhiva

 

Takođe, okrivljenje moraju da na ime imovinsko pravnog zahteva solidarno plate Muzeju iznos od 547.546 dinara, dok će oštećeni Muzej za preostali deo biti upućen na parnicu.

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu je odbilo žalbe tužioca i branilaca okrivljenih i potvrdio prvostepenu presudu.

Menković je proglašena krivom jer je kao direktor Muzeja pribavila drugim pravnim licima imovinsku korist od 927.416 dinara i time oštetila Muzej za 9.178.580 dinara.

Ona je, kako se navodi u presudi, postupala suprotno od Statuta Muzeja i zaključivala ugovore sa vlasnicima i odgovrnim licima privrednih društava o poslovnoj saradnji za obavljanje poslova ili pružanja usluga za koje nije ni postojala potreba angažovanja.

Foto: Pixabay

Tekst potpisa



Menković je na osnovu naistinitih faktura o navodno izvršenom poslu izdavala naloge službi računovodstva da sa računa Muzeja vrše uplate na račune pravnih lica.

Dedović je proglašena krivom što je u svojstvu osnivača i odgovornog lica Omladinske zadruge "Gaudeamus" pribavila protivpravnu imovinsku korist od 284.341 dinara, tako što je, iako je znala da poslovi predviđeni ugovorom koji je zaključila sa Menković neće biti izvršeni, ispostavila fakture Etnografskom muzeju u iznosu od 3.675.301 dinara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17