• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.03.2024

07:13

Brnabić danas na sastanku Radne grupe za unapređenje izbornih uslova!

Tanjug

Vesti

Brnabić danas na sastanku Radne grupe za unapređenje izbornih uslova!

Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić prisustvovaće danas sastanku Radne grupe za unapređenje izbornih uslova, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Sastanak će biti održan u zgradi Vlade Srbije, a početak je predviđen za 14 časova.

Podsetimo, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je nakon finalnog izveštaja ODIHR-a da prioritetne preporuke, koje je ODIHR naveo u svom izveštaju o izborima u Srbiji 17. decembra, najbolje govore koliko su oni bili fer i demokratski i da je stavio tačku na, kako je rekla, sve laži i besmislice o izbornim manipulacijama.

Ona je pozvala građane da sami pročitaju izveštaj ODIHR, ili bar njegove prioritetne preporuke, pa da sami donesu sud da li je bilo manipulacija na izborima.

Brnabić je izjavila da se u izveštaju ODIHR-a o izborima u Srbiji nalazi sedam prioritetnih preporuka, a da nijedna ne ukazuje na to da postoji potreba za međunarodnom istragom, kao i da nema preporuke da liste ne smeju da nose ime osobe koja nije kandidat. 

Brnabić je na konferenciji za štampu istakla da se preporukama nigde ne navodi krađa izbora, te da ovaj izveštaj stavlja tačku na "besmislice koje smo slušali poslednjih meseci".

Ona je na konferenciji za medije istakla da se u prvoj preporuci ODIHR navodi da je u Srbiji neophodna izmena zakonodavstva koja treba da bude implementirana mnogo pre narednih izbora.

- Apsolutno se slažem. Dakle, imaće buduća vlada čitav mandat od četiri godine da na mnogo sveobuhvatniji način dodatno radi na preporukama ODIHR-a. Radna grupa za koordinaciju i praćenje sprovođenja preporuka treba da radi potpuno transparentno i da uključuje relevantne aktere u svoj rad, poput organizacija civilnog društva - rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug

 

Ona je dodala da se drugom preporukom predviđa da se razmotri   standardizovana obavezna obuka za sve članove lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora.

Treća prioritetna preporuka, prema rečima Brnabić, nalaže da Republička izborna komisija (RIK) izradi i sprovede blagovremeni sveobuhvatni program edukacije birača. 

Brnabić je rekla da se četvrta preporuka odnosi na preispitivanje relevantnih zakona, propisa i praksi, kojima bi se omogućio pristup podacima o upisu birača u birački spisak i olakšalo sprovođenje svrsishodne revizije jedinstvenog biračkog spiska uz učeće relevantnih aktera,

- Uključujući političke stranke, civilno društvo, sve ono što smo radili i ranije, da nastavimo da radimo i to. U izveštaju se podvlači da se to radi u skladu sa standardima koji se odnose na zaštitu podataka o ličnosti - rekla je premijerka.

Ona je dodala da se time zahteva delovanje u skladu sa našim zakonima, a ne na način na koji je to do sada zahtevala opozicija.

- Ne onako kao što je opozicija tražila od Strazbura do Brisela, da dođe ko hoće iz inostranstva i da im sve baze MUP-a otvorite. Nego u skladu sa našim zakonima. I pre nego što opozicija skoči da je to, i pokazatelj da nije dobar birački spisak, samo da vam kažem, proverila sam i slične preporuke o jedinstvenom biračkom spisku, čak i mnogo oštrije, postoji u državama članicama Evropske unije - navela je premijerka.

Brnabić je dodala da na primer u Poljskoj ne postoji centralni birački spisak, zbog čega se od nje zahteva da razmotriti mogućnost stvaranja centralnog biračkog registra, dok sličnu preporuku ima i Malta, kojoj se preporučuje da u skladu sa međunarodnim standardima i propisima treba da razmotri mere za zaštitu privatnosti podataka birača.

Peta preporuka se, kako je rekla premijerka, odnosi na to da bi zakonom trebalo obezbediti jasno razdvajanje aktivnosti nosilaca vlasti u okviru vršenja svoje javne funkcije i aktivnosti tokom kampanje. 

- Nadležni treba da preduzmu mere kojima će sprečiti zloupotrebu službenog položaja i državnih resursa i svako nepoštovanje tih mera treba proaktivno rešavati. To je takođe nešto što svakako imamo u vidu i radimo na tome. I takva preporuka takođe postoji u zemljama, državama, članicama EU. Na primer u Slovačkoj - rekla je ona.

Foto: Tanjug

 

Šesta preporuka tiče se toga da, kako je rekla, nadležni organi treba da spreče "zastrašivanje i vršenje pritiska na birače", uključujući one zaposlene u javnim državnim institucijama i preduzećima i do ojača mehanizme nadzora.

- Ovo je preporuka koja je bila i ranije. I mi ćemo dodatno posebno insistirati da vidimo kako možemo da implementiramo tu preporuku. Ja sam najmanje tri puta pitala ODIHR - dajte mi pokazatelje šta je to pritisak i zastrašivanje uključujući zaposlene u javnim državnim institucijama. Kako bismo to rešili? Oni mi kažu pa to je percepcija. Pa teško je percepciju rešiti u demokratskim društvima kad svako može da kaže šta hoće - rekla je ona.

Navela je da se sedma tačka odnosi na to da nezavisnost regulatornog tela za elektronske medije, REM, treba delotvorno garantovati.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani
Politika

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani

U francuskom gradu Troyesu održana je ceremonija obeležavanja Dana sećanja na stradale, prognane i nestale Rome na Kosovu i Metohiji. Burhan Osmani, organizator i inicijator ovog događaja, podsetio je prisutne na teške okolnosti u kojima su se Romi našli tokom rata na Kosovu i Metohiji u drugoj polovini 1990-ih godina, kada su Albanci hteli da otcepe južnu srpsku pokrajinu.

21.06.2024

19:42

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!
Politika

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!

Predsednik Skupštine Grada Beograda, Nikola Nikodijević, zakazao je 2. sednicu Skupštine grada Beograda za ponedeljak, 24. jun, u 10 časova. Mesto održavanja sednice je zgrada Skupštine grada na Trgu Nikole Pašića 6, u velikoj sali u prizemlju. Na dnevnom redu ove sednice naći će se izbor gradonačelnika Beograda, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.

21.06.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51