• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.08.2024

19:00

Šok otkriće naučnika! Stare knjige opasne su po život, evo šta se nalazi u njima

pixabay.com

Lajfstajl

Šok otkriće naučnika! Stare knjige opasne su po život, evo šta se nalazi u njima

Podeli vest

Naučnici su identifikovali toksične materije u starim knjigama i upozorili sve koji ih koriste.

Američko hemijsko društvo iz Vašingtona upozorilo je univerzitete, javne biblioteke i privatne kolekcionare na knjige sa živopisnim povezima iz viktorijanske ere.

Stare knjige su opasne po zdravlje

Naglasili su da ove knjige mogu biti opasne po zdravlje.

Tokom izrade ovih knjiga korišćene su toksične, odnosno kancerogene materije, koje se lako mogu udahnuti, progutati i/ili apsorbovati kroz kožu.

Foto: pexels.com

 

Knjige sadrže olovo i hrom

Bibliotekari Univerziteta Lipscomb, Jan Cohu i Michaela Rutledge, su zamolili svoje kolege na odeljenju za hemiju da analiziraju školsku kolekciju knjiga prekrivenih tkaninom iz 19. i početka 20. veka.

Po prvi put, istraživači su primenili proces nazvan difrakcija rendgenskih zraka, koji je ranije korišćen za testiranje starih tapeta i slika, kako bi identifikovali koji molekuli u pigmentima sadrže toksične metale.

 - Otkrili smo visok nivo olova i hroma u određenim uzorcima, posebno u knjigama sa žutim i zelenim pigmentima- naveli su naučnici.

 - Izloženost olovu i hromu može dovesti do oštećenja pluća, oštećenja nerava, problema sa plodnošću i raka- preneo je New York Post.

Foto: pexels.com

stare knjige

Planiraju se dodatna istraživanja

 - Smatramo da je fascinantno da su prethodne generacije mislile da su ovakvi materijali bezbedni, a sada shvatamo da njihovo korišćenje nije dobra ideja - rekao je Džozef Vajnštajn-Veb, docent hemije na Lipskombu. 

Sada su sve živopisne knjige iz 19. veka u školskoj Biman biblioteci zapečaćene u plastiku dok se ne sprovedu dodatna istraživanja o tome kako da se njima bezbedno rukuje.

Zatim će rezultati biti pridodati projektu Poison Book.

Cilj ovog projekta je da se analiziraju sve knjige iz viktorijanske ere, kao i retke knjige, zbog sumnje da se u njima nalazi jedinjenje otrova arsena - bakar acetoarsenit. Ovaj smaragdno zeleni pigment je u 19. veku bio veoma popularan za farbanje tapeta i tkanina, ali i za farbanje korica knjiga.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kina je najveći rizik za američku ekonomiju! Šta to povezuje Ilona Maska i Donalda Trampa?
Live TV

Kina je najveći rizik za američku ekonomiju! Šta to povezuje Ilona Maska i Donalda Trampa?

Kandidat za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp rekao je da bi bio srećan da Elonu Masku da visok položaj u svojoj administraciji ako pobedi na izborima u novembru. Gosti "Otvorenog studija" Informer TV politički konsultant Vlada Dobrosavljević i ekonomista profesor Bojan Dimitrijević komentarisali su ovu vest, ali i analizirali šta to povezuje ova dva preduzetnika.

23.08.2024

20:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija