• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/J.Ž.

15.03.2020

19:35

BUDITE VITKI I POLETNI i rešite se VIŠKA KILOGRAMA! Vežbe koje možete raditi i VAN TERETANE - kod kuće ili u parku!

Ljubav

BUDITE VITKI I POLETNI i rešite se VIŠKA KILOGRAMA! Vežbe koje možete raditi i VAN TERETANE - kod kuće ili u parku!

Podeli vest

Fizička aktivnost može vrlo brzo da vam vrati energiju - probajte sa vežbama koje su idealne za proleće: trčanje u prirodi, vožnja bicikla ili rolera, joga i kondicioni trening

Ako ste se zimus mahom izležavali ispred TV-a, jeli grickalice, slabo se kretali i nabacili koji (dva, tri, pet...) kilogram, pravo je vreme da se trgnete iz letargije i u obližnjem parku, kod kuće ili u teretani (naravno, teretanu izbegavajte dok traje opasnost od koronavirusa) dovedete liniju i kondiciju u red. Ukoliko vas uz to s proleća obično muči i sezonski umor, neka vam to bude samo motiv više da otpočnete sa vežbanjem, kaže fitnes-trener Miodrag Bebić.

POČINJE SEZONA POLENSKIH KIJAVICA! 4 načina da razlikujete virus od alergije!

ZABORAVITE NA BOL U LEĐIMA I VRATU! 6 jednostavnih, a efikasnih vežbi!

 

Zagrevanje, hlađenje

- Nekima će možda pasti na pamet da bi u slučaju telesnog umora vežbanje moglo da bude kontraproduktivno. Međutim, fizička aktivnost može vrlo brzo da vam vrati energiju - probajte sa vežbama koje su idealne za proleće: trčanje u prirodi, vožnja bicikla ili rolera, joga i kondicioni trening - savetuje trener.

Foto: Shutterstock

Uvedite detoks

Foto: Shutterstock

Ako ste tokom zime bili neaktivni, možda će vam trebati i do šest nedelja kako biste svoje telo vratili u formu. Vežbama je idealno priključiti i detoksikaciju.
- Kako biste lakše istopili kilograme koje ste nakupili tokom zime, svako jutro popijte čašu mlake vode s malo limuna. Takođe, u svoju ishranu uvedite dosta sezonskog lisnatog povrća, zelenu salatu, spanać, kelj, koprivu... Ishrana je 50 odsto posla - ako pored vežbanja nastavite sa starim navikama, rezultati će izostati, a najvažnije je ugljene hidrate uzimati ujutru, kada nam je potrebno najviše energije, a proteine (ribu, belo meso...) zajedno sa salatom - uveče. Ne zaboravite da vežbate na svežem vazduhu, odnosno suncu zbog vitamina D, koji će vam popraviti raspoloženje i otkloniti prolećni umor - sugeriše trener.

Ipak, za početak treba biti jako obazriv i lagano povećavati intenzitet vežbanja. Povećavanje intenziteta za više od 10 odsto nedeljno povećava rizik od povređivanja.

- Kako biste izbegli povrede pre vežbanja, mišiće treba obavezno zagrejati (vežbama istezanja), a nakon aktivnosti ohladiti (istezanjem ili opuštanjem), naročito u donjem delu tela. Možda će vas malo boleti mišići u početku, ali to je normalno... Uvek savetujem da se kod upale mišića nastavi sa vežbanjem, pošto je to jedini način da se adaptiraju na napor. Ako su bolovi suviše jaki, dovoljno je uzeti aspirin. Do upale zapravo dolazi kada se ignorišu saveti da treba vežbati postepeno - kaže naš sagovornik.

Od svega pomalo

Za bolji učinak kombinujete fizičke aktivnosti, dodajte trener.

- Kombinujte lagane šetnje i trčanje sa vežbama kod kuće, to jest aerobne vežbe sa vežbama snage. Kod kuće možete vežbati sa tegovima, raditi sklekove, čučnjeve ili iskorake i tako postepeno i sigurno topiti kilograme - sugeriše Miodrag Bebić.

Svima su ove vežbe dobro poznate, ali treba izbeći moguće greške koje mogu da ponište rezultate...

- Čučnjevi su najbolji ukoliko ih radite uz neki dodatni teret. Ruke ispred sebe, ispravljena kičma, i savijanje kolena do pozicije u kojoj sedite, učiniće da ih radite baš onako kako treba. Isto tako, i za trbušnjake i sklekove najbitnije je da leđa držite pravo. Vežbe za leđa mnogi preskaču, stavljajući akcenat isključivo na stomak, što je takođe velika greška. Za ovaj deo tela je najbolje da legnete na pod sa ispruženim rukama i naizmenično podižete levu ruku i desnu nogu, i obratno, s tim što je potrebno da zadržite ruku i nogu u vazduhu minut-dva - predlaže trener.

TRI BILJKE KOJE JAČAJU IMUNITET i sprečavaju teške bolesti! Prirodni lekovi koji rastu u vašem dvorištu

Foto: Shutterstock

Voda i vazduh

Vežbajte nekoliko dana tokom nedelje kombinujući ove tipove vežbi, i to u tri serije sa pet ponavljanja, dodajte naš sagovornik.

AKO SUMNJATE DA IMATE KORONAVIRUS, NIKAKO NE PIJTE OVAJ LEK! Maksimalno otežava stanje!

- Ono što se može uvrstiti među najvažnije tokom treninga su disanje i unos vode. Dišite tako da vazduh uzimate kada vam teret postaje slabiji, a izbacujte kada teret postaje teži. Vodu unosite češće i u dovoljnim količinama, odnosno uvek kada osetite žeđ - poručuje Miodrag Bebić.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17