• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav/zdravlje/blic

23.08.2020

08:43 >> 08:46

VI STE ONO ŠTO JEDETE - Ove namirnice PODIŽU raspoloženje i daju energiju!

Ljubav

VI STE ONO ŠTO JEDETE - Ove namirnice PODIŽU raspoloženje i daju energiju!

Podeli vest

Postoji izreka da smo ono što jedemo. Iako možda zvuči previše jednostavno, ova izreka je najkraće i najvažnije uputstvo za sve one koji žele da poboljšaju kvalitet života

Ono što jedemo veoma utiče na to kako se osećamo. Nedavna studija izolovala je 12 najvažnijih nutrijenata koji su posebno dobri za pojačanje lučenja endorfina, koji je poznat kao hormon sreće. Konzumirajte namirnice koje u sebi sadrže folnu kiselinu, gvožđe, omega 3 masne kiseline, magnezijum, kalijum, selen, tiamin, vitamine A, B6, B12, C i cink.

NAJTAČNIJI NEDELJNI HOROSKOP OD 24. DO 31. AVGUSTA: Ovnovi u nikad VEĆOJ KRIZI, Lavovima ŠOK POZNANSTVO, a evo kome ide SVE OD RUKE!

KAKVA MAJKA, TAKVA ĆERKA! Olivera Jovićević pokazala ćerku - BOŽANSTVENA JE, svojom LEPOTOM OSTAVLJA BEZ DAHA!

Foto: Shutterstock

Hrana za mir i spokoj

Šećer i skrob u ugljenimhidratima povećavaju nivo serotonina u mozgu i donose nam dobro raspoloženje i mir. Jedite integralnu testeninu, integralni hleb, interalni pirinač, pasulj, krompir, voće, povrće...

Protiv zabrinutosti

Složeni ugljenihidrati biljnog porekla posebno krompir, integralne žitarice, hleb, pirinač, kokice, med sadrže triptofan koje telo pretvara u serotonin koji je prirodno sredstvo protiv depresije. Ugljenihidrati podstiču otpuštanje insulina u krvotok a inzulin čisti put triptofanu da dodje do mozga i pretvara se u “hormon spokoja” serotonin. To nam daje osećaj mira i zadovojstva, omogućava normalan san, smanjuje apetit i podiže prag bola.

Foto: Pixabay

Ako ste nervozni i uznemireni, izbegavajte kafu i sve energetske napitke sa kofeinom, crni i zeleni čaj.

Protiv depresije

Jedite složene ugljenehidrate, crni hleb, integralnu testeninu i pirinač, suve smokve i kajsije, pasulj. Neophodna je i folna kiselina koje ima u tamnozelenom lisnatom povrću (npr. spanać), selena ima u semenkama suncokreta, luku, feferonima, tunjevini. Nedostatak folne kiseline (folacina) je jedan od uzroka depresije jer saradjuje u stvaranju serotonina. Folna kiselina spada u vitamine B kompleksa, i može se dodavati u tabletama. Ako ste tužni izbegavajte alkohol, jer je depresor nervnog sistema, što znači pojačava depresiju.

ČAJEVI ZA JAČANJE IMUNITETA! Koristite ovih 6 biljaka i bićete OTPORNI NA SVE VIRUSE!

Foto: Pixabay

Izbegavajte

U periodima stresa izbegavajte kafu, crni i zeleni čaj, cola i energtska pića kao i alkoho. Rafinisani šećer i kofein (osnovni sastav cola i energetskih pića), izazivaju brze uspone i padove šecera u krvi što je veliki šok za organizam.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17