• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

06.09.2021

11:24 >> 11:26

Kako da budete FIT i POSLE LETA? TRENER tvrdi da su dovoljna DVA MINUTA ZNOJENJA!

Shutterstock

Ljubav

Kako da budete FIT i POSLE LETA? TRENER tvrdi da su dovoljna DVA MINUTA ZNOJENJA!

Podeli vest

Stalno menjajte način rekreacije jer time izbegavate dosadu i pokrećete sve grupe mišića, ali bitno je da kratko ali intenzivno trenirate svakog dana, kaže Milan Zarić, master profesor sporta i fizičkog vaspitanja

Ako ste tokom letnjih meseci stekli zavidnu telesnu formu plivanjem i laganijom hranom, savet je da i u narednom periodu ne prestajete sa fizičkom aktivnošću i odabirom namirnica koje nisu samo "prazne kalorije". Stalno menjajte način rekreacije jer time izbegavate dosadu i pokrećete sve grupe mišića, a dovoljna su vam i dva minuta intenzivnog treninga dnevno, kaže Milan Zarić, master profesor sporta i fizičkog vaspitanja.

Bolna tačka

- S obzirom na to da ide lošije vreme, fizičku aktivnost treba preseliti u neki zatvoreni prostor, pod uslovom da epidemiološka situacija bude stabilna. Što se tiče dama, preporučujem vežbanje u fitnes-klubovima, a ukoliko nemaju motiv da vežbaju same, preporučujem da se priključe nekom od grupnih fitnes-programa koji imaju nešto veći intenzitet rada, poput aerobika, taj boa i slično. Ako neko ne voli grupne treninge, tu je teretana, gde se aktivnost, vežbe, a i cilj, u smislu šta želite da postignete, mogu individualno dozirati. Obavezno se posavetujte sa trenerom barem jednom, na početku, kako bi se napravio plan i program treninga koji se može sprovesti - savetuje Milan Zarić.

 

 

Bez kasnih obroka i slatkiša

Sve vežbe ovog sveta neće vam pomoći da ostanete zdravi ukoliko se pravilno ne hranite, kaže profesor sporta.
- Izbacite sve visokokalorične namirnice, kasne obroke i slatkiše, a ukoliko želite da smršate, znajte da je izbalansirana ishrana 70 odsto uspeha, a trening svega 30. Budite umereni i ne zaboravite na zeleniš, sveže povrće, voće, ribu, meso... - savetuje Milan Zarić.

Muškarcima preporučuje vežbanje u teretani kao i, što zbog treninga, što zbog druženja, uvek aktuelne aktivnosti poput fudbala i košarke. Ukoliko zbog korone ne želite da se izlažete riziku ili vam je prosto draže da vežbate kod kuće po principu "sam svoj majstor" i uštedite vreme u odlasku i povratku sa rekreacije, profesor sporta predlaže da se fokusirate na pravilno držanje tela.

- Treba angažovati velike grupe mišića, pre svega leđa i stomaka, i to ne samo zbog njihovog jačanja već i zbog pravilnog držanja, jer su kod ljudi koji imaju preko 30 godina problemi sa donjim delom leđa najčešći. Ovo nastaje usled nedovoljne snage mišića stomaka, gluteusa (sedalne regije), zadnje lože i zadnjeg, lumbalnog dela leđa, a kada se ove četiri grupe objedine i dovoljno dobro ojačaju, onda se problemi mogu držati pod kontrolom - kaže naš sagovornik.

Foto: Shutterstock

Dok ne padnete s nogu

Set osnovnih, bazičnih vežbi koje bi trebalo da upražnjavamo tokom cele godine uključuje razne varijante vežbe poznate kao plank (izdržaj u gornjoj poziciji skleka), različite varijacije čučnjeva i trbušnjaka, savetuje Zarić.

- Tokom jednog treninga treba uraditi set od šest vežbi sa 10-20 ponavljanja, a aktivnost treba da traje 30 minuta dnevno, minimum tri puta nedeljno. Ukoliko želite da ubrzate ceo proces, probajte takozvani visokointenzivan intervalni trening (eng. HIIT), koji brzo podiže puls i ostale parametre kondicije. To može da bude brzo trčanje u mestu, visoki skok (skip), obično preskakanje vijače, naizmenično smenjivanje skleka, čučnja i skoka, trčanje sa naglim, kratkim promenama pravca, kao "muva bez glave", izbačaj tegova... - sugeriše Milan Zarić i dodaje:

Foto: Shutterstock

- Suština ovog treninga je da pokreće što više mišića, da se radi ekstremno visokim intenzitetom od dva do 20 minuta (svakog dana) i da se za to vreme preznojite do maksimuma, što znači da ste sagoreli mnogo masti. U isto vreme povećaćete mišićnu izdržljivost, snagu i kondiciju za veoma kratko vreme, što je odlično kod početnika i onih koji lako gube volju za vežbanjem.
 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija