AKO KUPUJETE LISNATO POVRĆE, TREBA DA SE PRIDRŽAVATE OVIH PRAVILA! Nutricionista Mirković: Nikad ne uzimajte spanać koji prodavci...

Shutterstock

09:42 Ljubav i zdravlje 0

Z.I. | 14. 05. 2022.

AKO KUPUJETE LISNATO POVRĆE, TREBA DA SE PRIDRŽAVATE OVIH PRAVILA! Nutricionista Mirković: Nikad ne uzimajte spanać koji prodavci...

Proleće je pred nama, a voće i povrće koje možemo da kupimo su itekako dobri za naše zdravlje. Nutricionista Branka Mirković za Informer.rs otkriva kakvo povrće treba da kupujemo i šta treba da izbegavamo


Već nam je poznto da su pijace prepune povrća i voća koje blagonaklono deluju na naše zdravlje. Kako bismo što bolje iskoristili vitamine i minerale iz istih, nutricionista Branka Mirković objašnjva da treba da se pridržavamo određenih pravila.

 - Sveže sezonsko voće i povće je bogato vitaminima i mineralima i sadrži puno vode. Sve su to benefiti koji treba sada maksimalno iskoristiti. Najcenjenije je svo zeleno povrće, blitva, spanać, rukola, kupus, kelj, brokoli... jer sadrži sve neophodne vitamine i minerale. Treba jesti i voće i povrće drugih boja, paradajz, rotkvice, paptiku, jagode.

printscreen TV Prva

Branka Mirković nutricionista

Pravila kojih se treba pridržavati da maksimalno iskoristimo sve hranljive vrednosti


1. kupujte sezonsko voće i povrće najbolje domaćih proizvođaca i domaće sorte. U sezoni voće i povrcće sadrži najveću količinu vitamina i minerala, domaći proizvođaci nisu prinuđeni da beru zeleno voće i porvrće, prskaju raznim hemikalijama radi dužeg održavanja svežine i da se ne pokvare i počnu da trule

2. Uvek kupujte zrele i neostećene plodove

3. Nikada ne kupujte povrće posebno salate, spanać i lisnato povrće koje prodavci neprestalno kvase često vodom koja nije bakterioloski ispravna, a znaju i da dodaju raznu hemiju da bi duže zadrzalo svezinu

4. posle kupovine, operite, prosušite i pravilno rashlađujte do upotrebe

Shutterstock

Povrće

5. bolje je kupiti manje količine jer je podložno kvarenju

6. jesti svakodnevno dve do tri manje porcije raznovrsnog svežeg voća i povrća

7. pravilno kratkotrajno termički obraditi, jer mnogi vitamini propadaju kada se
dugotrajno i na visokoj temperaturi kuva povrće

8. kuvajte i pripremajte zdrava jela od mladog sezonskog povrća, čorbice i potaže, kuvajte mladi kupus, sarmice od zelja, spanać, kapamu, puno salata od svežeg povrća i savet je koristite mladi luk, peršun, celer list...

BONUS VIDEO:



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.