
Shutterstock
AKO KUPUJETE LISNATO POVRĆE, TREBA DA SE PRIDRŽAVATE OVIH PRAVILA! Nutricionista Mirković: Nikad ne uzimajte spanać koji prodavci...
Proleće je pred nama, a voće i povrće koje možemo da kupimo su itekako dobri za naše zdravlje. Nutricionista Branka Mirković za Informer.rs otkriva kakvo povrće treba da kupujemo i šta treba da izbegavamo
Već nam je poznto da su pijace prepune povrća i voća koje blagonaklono deluju na naše zdravlje. Kako bismo što bolje iskoristili vitamine i minerale iz istih, nutricionista Branka Mirković objašnjva da treba da se pridržavamo određenih pravila.



- Sveže sezonsko voće i povće je bogato vitaminima i mineralima i sadrži puno vode. Sve su to benefiti koji treba sada maksimalno iskoristiti. Najcenjenije je svo zeleno povrće, blitva, spanać, rukola, kupus, kelj, brokoli... jer sadrži sve neophodne vitamine i minerale. Treba jesti i voće i povrće drugih boja, paradajz, rotkvice, paptiku, jagode.
printscreen TV Prva
Pravila kojih se treba pridržavati da maksimalno iskoristimo sve hranljive vrednosti
1. kupujte sezonsko voće i povrće najbolje domaćih proizvođaca i domaće sorte. U sezoni voće i povrcće sadrži najveću količinu vitamina i minerala, domaći proizvođaci nisu prinuđeni da beru zeleno voće i porvrće, prskaju raznim hemikalijama radi dužeg održavanja svežine i da se ne pokvare i počnu da trule
2. Uvek kupujte zrele i neostećene plodove


3. Nikada ne kupujte povrće posebno salate, spanać i lisnato povrće koje prodavci neprestalno kvase često vodom koja nije bakterioloski ispravna, a znaju i da dodaju raznu hemiju da bi duže zadrzalo svezinu
4. posle kupovine, operite, prosušite i pravilno rashlađujte do upotrebe
Shutterstock
5. bolje je kupiti manje količine jer je podložno kvarenju
6. jesti svakodnevno dve do tri manje porcije raznovrsnog svežeg voća i povrća
7. pravilno kratkotrajno termički obraditi, jer mnogi vitamini propadaju kada se
dugotrajno i na visokoj temperaturi kuva povrće
8. kuvajte i pripremajte zdrava jela od mladog sezonskog povrća, čorbice i potaže, kuvajte mladi kupus, sarmice od zelja, spanać, kapamu, puno salata od svežeg povrća i savet je koristite mladi luk, peršun, celer list...
BONUS VIDEO:
Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459
Pratite nas na društvenim mrežama
PROČITAJTE JOŠ
-
informer.rs | Petak, 13. 05. 2022.