• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

17.05.2022

07:14

STALNO JEDETE U PEKARI? A ONDA KUPITE VELIKU PALAČINKU SA KEKSOM I KREMOM... Naš nutricionista objašnjava koje su POSLEDICE PREJEDANJA

Ljubav

STALNO JEDETE U PEKARI? A ONDA KUPITE VELIKU PALAČINKU SA KEKSOM I KREMOM... Naš nutricionista objašnjava koje su POSLEDICE PREJEDANJA

Podeli vest

Nutricionista Branka Mirković govorila je za Informer.rs o najgorim kombinacijama hrane, ali i o tome koje su posledice prejedanja

Ukoliko se pitate koje su najgore kombinacije hrane, nutricionista Branka Mirković otkriva nešto više o tome.

 - Pekare, slano i slatko pecivo je ubedljivo na prvom mestu, pice, paste, razni kremići kao namazi, majonezi i kečap. Razni mesni namazi dolaze odmah iza ovih namirnica.

 - Neverovatno je i kakve se kombinacije prave, koje su prava kalorijska bomba. Velika palačinka sa čokoladnim kremom, mlevenim keksom... bude oko 800 do 900 kcal više od jednog kompletnog obroka za mladu odraslu osobu koja trenira.

Foto: Printscreen You Tube TVDR

Branka Mitrović nutricionista

 - Problem je svakodnevno konzumiranje visoko kaloričnih namirnica koje imaju veoma malu ili nikakvu nutritivnu vrednost. U početku kod mlađih osoba dovodi do povećane težine koja je estetski problem, a posle do gojaznosti koja dovodi do zdravstvenih tegoba. Epidemija je gojaznosti mlađih osoba, sa pogrešnim navikama, sve je više mladih sa insulinskom rezistencijom, hipertenzijom...

Prejedanje

Ukoliko osećate neke od simptoma prejedanja, onda treba da znate da ste preterali sa hranom.

 - Posledice prejedanja su i usporenost, manje psihofizičkih sposobnosti, umor... Iz mog iskustva roditelji ih ne podržavaju kao ni okolina i počnu tajno da jedu, dolazi do komflikta, usamljeni su. Postaju zavisni i svakodnevno moraju da jedu određenu hranu, kad shvate da imaju problem, vešto ga kriju zbog kritika, manje se druže. Izbegavaju da se slikaju, kupovina odeće im je najveća trauma... okolina ima predrasude da su gojazne osobe vesele, one se samo tako pokazuju, nisam srela gojaznu osobu koja je srećna ali to možete ćuti samo ako sa njima nasamo popričate- kaže Branka.

Foto: Freepik.com

Prejedanje


 - Sigurna sam da je potrebno da se mediji više bave ovim problemom da gojazne osobe ne budu stigmatizovane da čuju da ima mnogo njih sa istim problemima ali i da saznaju da postoje osobe koje su se uspešno izborile sa poremecajima u ishrani i skinule mnogo kilograma i najvažnije da uspešno održavaju tezinu i to samo pravilnom ishranom.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17