Mesom protiv UMORA i RASEJANOSTI! Nutricionista savetuje šta jesti kada ste ANEMIČNI!
Anemija se uglavnom javlja zbog gubitka krvi, uništavanja crvenih krvnih zrnaca ili nesposobnosti tela da ih stvori dovoljno...
20.09.2020
13:15 >> 13:19
Ljubav
Poslednjih decenija čovečanstvo je opsednuto pravilnom i zdravom ishranom, a zapravo malo ko od nas zna šta to zaista znači. Povodom oktobra, meseca pravilne ishrane, kao i u susret 16. oktobru, Svetskom danu hrane, nutricionista dijetetičar Jovana Srejić Ferluga objašnjava da pravilna ishrana pre svega podrazumeva unošenje potrebne količine energije, makro i mikronutrijenata. Preporučuje se unos namirnica iz svih grupa, a saveti najčešće idu u smeru kako jedan zdrav tanjir, odnosno obrok treba da bude koncipiran, kao i koja je optimalna veličina porcija. Ipak ova generalna uputstva ostavljaju dosta prostora za greške...
- Zdrav obrok treba da čini nutritivno gusta hrana bogata vitaminima, mineralima, antioksidantima, fitonutrijentima i drugim supstancama koje imaju pozitivan efekat na zdravlje sa relativno malo kalorija. Nutritivno gustu hranu čine: povrće, voće, meso, riba, voće ijaja, semenke i jezgrasto voće, mahunarke, mlečni proizvodi, bilje, začina i slično - sugeriše Jovana Srejić Ferluga.
Foto: Shutterstock
S druge strane spektra su prazne kalorije...
- Hrana koja je izvor praznih kalorija uglavnom ima veliku energetsku vrednost koja potiče od prostih šećera, nepoželjnih vrsta masnoća (hidrogenizovane biljne masnoće, trans-masti, zasićene masti) i belog brašna. Praktično sadrži vrlo malo materija koje su korisne za naš organizam. U hranu koju treba izbegavati spadaju: slatkiši, industrijski proizvedeni sokovi (gazirani i negazirani), hrana pripremljena u dubokom ulju, raznorazne kupovne grickalice, masni pekarski proizvodi od belog brašna, brza hrana... - navodi naša sagovornica.
Ako saberemo rezultate brojnih anketa o načinu ishrane, odgovori na nekoliko veoma značajnih pitanja su problematični, naglašava naša sagovornica i navodi gde ljudi najčešće greše.
1. Da li unosite pet porcija voća i povrća na dan?
Nedovoljno unošenje voća i povrća u stvari znači i nedovoljno unošenje brojnih vitamina (uglavnom rastvorljivih u vodi kao što je vitamin C), nedovoljno unošenje antioksidanasa, fitonutrijenata, dijetnih vlakana.
2. Da li konzumirate ribu dva puta nedeljno?
U proseku pojedemo oko 40 g ribe nedeljno, što je mnogo manje od preporučene dve porcije od po 140 grama. Nedovoljno unošenje ribe znači da ne unosimo jedan od najboljih izvora omega 3 masnoća. U poslednjih nekoliko godina su istraživanja pokazala da je jedan od velikih problema u ishrani neadekvatan balans unosa omega 3 i omega 6 masnoća. Idealno bi trebalo da ove vrste masnoća unosimo u odnosu 1:1, a unosimo 12 do 14 puta veću količinu omega 6 masnoća.
3. Da li unosite dovoljno dijetnih vlakana?
U proseku je unos dijetnih vlakana 18 grama ili manje, a preporuke za odraslu zdravu populaciju su 30 grama. Najvažniji izvori dijetnih vlakana su proizvodi od celih žitarica, sveže povrće i voće, mahunarke. Dijetna vlakna stabilizuju nivo šećera u krvi i upijaju brojne toksine i štetne materije nakupljene u crevima, pa nam na neki način pomažu da detoksikujemo svoj digestivni trakt.
4. Da li pazite na unos soli?
Prekomeran unos soli može da uzrokuje nakupljanje i zadržavanje tečnosti, visoke vrednosti krvnog pritiska, narušen balans elektrolita. Najveći izvor soli su suhomesnati proizvodi, slani sirevi, industrijski proizvedene grickalice, posoljene semenke i jezgrasto voće, supe iz kesice, soja sos.
5. Da li izbegavate unošenje trans-masti?
Trans-masnoće su najštetnija vrsta masnoća, za koje važi preporuka da ih treba izbaciti iz ishrane u potpunosti. Nažalost, industrijski proces proizvodnje mnogih konditorskih proizvoda, grickalica, pekarskih i poslastičarskih proizvoda nezaobilazno uključuje hidrogenizovane biljne masnoće. To je najopasnija vrsta masnoća, jer se u tom procesu pretvaranja tečnih ulja u čvrste masnoće stvaraju trans-masne kiseline. Ova vrsta masnoća ima visoki kancerogeni potencijal.
6. Da li ograničavate unošenje šećera?
Vrlo često ljudi kažu da ne unose šećer tj. ne konzumiraju slatkiše i deserte, a opet imaju visoke vrednosti šećera u krvi. To je zato što se pod terminom šećeri pogrešno podrazumeva hrana slatkog ukusa, a zaboravlja se da su i svi proizvodi od belog brašna takođe izvori ugljenih hidrata, odnosno šećera.
Foto: Shutterstock
Doručak: Musli sa borovnicama, ovsenim pahuljicama i orasima
Sastojci: tri četvrtine šolje (170 g) jogurta, šolja (150 g) zamrznutih borovnica (ili bobičastog voća po izboru), četvrtina šolje (20 g) ovsenih pahuljica, četvrtina kašičice cimeta, 50 g izgnječene banane, 15 g oraha. Foto: Shutterstock
Priprema: Ovsene pahuljice preliti jogurtom, dodati borovnice, banane, orahe i cimet i sve dobro promešati.
Užina: Voćni super C miks
Sastojci: šolja smrznutih jagoda, malina, borovnica, pola kivija, šolja soka od pomorandže. Foto: Shutterstock
Priprema: Sve sastojke ubacite u blender i napravite smuti.
Ručak: Piletina sa tikvicama, plavim patlidžanom i paradajzom
Sastojci: 150 g pilećeg belog mesa, tikvica, pola plavog patlidžana, 2 paradajza, 4 kašike maslinovog ulja, so, biber, pola kašičice ruzmarina. Prilog: pola šolje kuvanog integralnog pirinča ili kinoe. Foto: Shutterstock
Priprema: U dublji zagrejani tiganj sipati 2 kašike maslinovog ulja, tikvice i patlidžan isečene na kockice, pa propržiti dok povrće ne omekša (10 minuta). Dodati svež paradajz iseckan na kockice (umesto paradajza može se koristiti paradajz pelat), dodati so, biber, ruzmarin i sve zajedno pržiti dok paradajz ne pusti sok (5-7 minuta). Izvaditi povrće iz tiganja i ostaviti sa strane. U istom tiganju ispeći piletinu iseckanu na kockice. Kada je piletina pečena, sjediniti je sa povrćem. Poslužiti uz integralni pirinač ili kinou.
Večera: Omlet sa šunkom i povrćem
Sastojci: 2 jaja, 70 g povrća po izboru, 20 g praške šunke, kašičica maslinovog ulja, so, biber po ukusu, parče hleba od celog žita, čaša kiselog mleka.
Priprema: Na maslinovom ulju propržiti šunku i povrće po izboru, dodati jaja i napraviti omlet. Servirati uz krišku hleba od celog žita i šolju kiselog mleka.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Koviljka Janjić iz sela Čitluk u Azbukovici svojim očima ne veruje da sad ima put pred kućom! I to pravi!
25.12.2025
16:38
Srbija je na pravom putu, a u budućnosti treba da obezbedi vrhunsko obrazovanje na fakultetima u saradnji sa vodećim univerzitetima širom sveta i izgradi data centre kako bi bila konkurentna na međunarodnom nivou, izjavio je američki profesor ekonomije, akademik i svetski priznati geopolitički analitičar Džefri Saks u intervjuu koji je vodio ministar finansija Srbije Siniša Mali.
25.12.2025
14:03
Nenada Rašića, Kurtijevog slugu, napustila je i Gordana Mihajlović, jedini kandidat za poslanika na vanrednim parlamentarnim izborima iz Zubinog Potoka ispred njegove stranke Za slobodu, pravdu i opstanak.
25.12.2025
15:47
Izraelski istoričar Gideon Grajf izjavio je danas da se u Srebrenici desio zločin tokom ratnih dejstava devedesetih, ali da to nije bio genocid, dodajući da su Srbi optuženi za zločine koje nisu počinili.
25.12.2025
14:15
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji Novog savskog mosta na Starom sajmištu u Beogradu.
25.12.2025
11:05 >> 11:53
Premijer Đuro Macut danas je u Vladi Srbije razgovarao sa predstavnicima mlekara i trgovinskih lanaca o prevazilaženju eventualnih posledica krize proizvodnje mleka na evropskom tržištu po srpsko tržište.
25.12.2025
17:15
Od jutros sneg veje širom Srbije, a zabeleli su se čak i pojedini delovi Beograda.
25.12.2025
12:00
Danas po Zakonu o trgovini, počinje sezonsko sniženje zimske kolekcije u Srbiji, a popusti mogu da traju sve do 10. januara.
25.12.2025
17:00
Za samo 18 dana, od početka podnošenja prijava 8. decembra do danas, građani su podneli više od 420.000 prijava u okviru procesa "Svoj na svome".
25.12.2025
18:03
Viši sud u Beogradu osudio je danas Nemanju Šućurovića (42) na 14 godina zatvora jer je kontinuirano zlostavljao 50-godišnju vanbračnu suprugu u njenom stanu, što je za posledicu imalo njenu smrt 21. juna 2024. godine.
25.12.2025
18:04
Aleksandar P. (40) iz Beograda, koji je uhapšen u velikoj akciji policijskih službenika UKP-SBPOK u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu kao organizator kriminalne grupe koja je sumnjiči da je imala velike laboratorije za uzgoj marihuane ima krcat dosije a dobro je poznat i javnosti.
25.12.2025
17:13
Na građevinskom objektu u Petrovcu na Mlavi došlo je do požara oko 15.40 sati.
25.12.2025
17:03
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave za grad Beograd, UKP, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu identifikovali su napadača koji je d 6. decembra 2025. godine u restoranu u Novom Beogradu izrešetao Nemanju Krstića (30).
25.12.2025
15:15
Težak udes dogodio se danas posle 15 sati na Mostu na Adi.
25.12.2025
16:25
Dvojica lopova opljačkala su prodavnicu 7-Eleven u severnom Teksasu na Badnje veče. Jedan od njih je bankomat zakačio za automobil, dok je drugi nagazio gas, što je dovelo do urušavanja unutrašnjosti prodavnice.
25.12.2025
18:00
Uprkos reputaciji jednog od najuređenijih zdravstvenih sistema u Evropi, u Nemačkoj se svake godine procenjuje da između 17.000 i 19.000 ljudi umre zbog grešaka u lečenju koje su mogle biti sprečene.
25.12.2025
17:28
Ukrajinske vazdušne snage pogodile su danas naftnu rafineriju Novošahtinski u ruskoj Rostovskoj oblasti, koristeći krstareće rakete ''storm šedou''.
25.12.2025
17:23
NATO je bio primoran da podigne ratne avione kako bi nadzirao masivne ruske "medvede", nuklearne bombardere koje je predsednik Rusije Vladimir Putin poslao da bi zapretio Velikoj Britaniji tokom božićnog leta iznad Norveškog mora, prenosi "Miror".
25.12.2025
17:10
Kampanja mobilizacije koju sprovodi Kijev postala je drakonska usled velikih gubitaka na frontu, što je primoralo vojno sposobne muškarce da traže nove načine bekstva.
25.12.2025
16:40
Dok se sve češće govori o nepotizmu i privilegijama u filmskoj industriji, zaboravlja se da su mnoge najveće svetske zvezde do uspeha stigle potpuno same.
25.12.2025
15:45
Glumica Jugoslava Drašković se povukla sa velikih ekrana kada je bila na vrhuncu slave nakon iznenadne smrti supruga producenta Zorana Cvetanovića.
25.12.2025
08:52
Reditelj Martin Skorseze je često angažovao svoju majku da se pojavljuje u njegovim filmovima, gde je ona igrala majčinske uloge i kuvala za glumce i ekipu.
25.12.2025
16:45
Igrani film "Đeneral" imaće svoju svečanu premijeru 21. januara u Beogradu a Dragoljuba Dražu Mihailovića glumiće srpski glumac Nikola Rakočević.
25.12.2025
13:30
Danas su se navršile dve godine od smrti Mihaila Janjuševića, brata Marka Janjuševića Janjuša, a rijaliti učesnik ne prestaje da plače.
25.12.2025
17:39
Pevač Aca Ilić za Informer je podelio emotivne detalje proslave kada je diplomirao njegov sin Ivan, kojeg je dobio u braku sa pevačicom Biljom Jevtić.
25.12.2025
17:05
Starleta Tamara Đurić otišla je da uradi estetsku korekciju ubrizgavanja botoksa u vrat, pa pokazala kako izgleda postupak.
25.12.2025
16:31
Sofija Šašić, ćerka pevača Željka Šašića i modne kreatorke Sonje Vuksanović, napravila je gala žurku povodom svog 26. rođendana.
25.12.2025
15:59
Starleta i bivša rijaliti učesnica Slađa Lazić Poršelina pozirala je na snegu samo u tanga gaćama.
25.12.2025
15:33
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar