• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Ljubav i Zdravlje

03.07.2023

15:37

Breskve i kajsije protiv starenja: Napravite kompot, zaprečeno voće i kolač

Shutterstock

Recepti

Breskve i kajsije protiv starenja: Napravite kompot, zaprečeno voće i kolač

Podeli vest

Stari Kinezi su prvi imali zadovoljstvo da uživaju u sočnim plodovima breskve i kajsije, te podaci o tim voćkama datiraju još iz 4. milenijuma p. n. e.

Danas je poznato da su kajsije i breskve bogate antioksidansima koji su važni za smanjenje upala, očuvanje zdravlja srca i sprečavanje oksidativnog stresa, koji može da dovede do raznih bolesti, što sve zajedno jača imunitet. Iskoristite stoga sezonu da uživate u njihovom osvežavajućem i slatkastom ukusu i pripremite nekoliko specijaliteta.

Za zdrave bubrege

Breskva je odličan izvor mnogih važnih nutrijenata. Najzastupljeniji su vitamini A, C, E, K i B3, a od minerala tu su kalijum, bakar, mangan, magnezijum, gvožđe, kalcijum, fosfor i selen. Na zdravlje utiče na brojne korisne načine.

Foto: Shutterstock

U Mađarskoj breskve smatraju "voćem smirenosti"
  • Idealno je voće u borbi protiv gojaznosti. Jedna breskva ima između 35 i 50 kalorija i ne sadrži masti.
  • Čuvaju zdravlje kože. Zahvaljujući vitaminima A i C ove voćkice pomažu u regeneraciji ćelija kože, zbog čega se koriste u kozmetičkoj industriji.
  • Breskve pomažu u borbi protiv anksioznosti. U Mađarskoj ih smatraju "voćem smirenosti".
  • Pomažu u sprečavanju nastanka karcinoma. Selen iz breskve je antioksidant koji čuva ćelije od razaranja.
  • Breskve mogu da pomognu da se izbace gliste iz creva.
  • Imaju diuretička svojstva, te tako pomažu u čišćenju bubrega i mokraćne bešike.
  • Cvet breskve ima sedativne efekte.

 

Balans elektrolita

Kajsija je takođe vrlo hranljiva voćka koja obiluje vlaknima, a pritom je niskokalorična. Sadrži visok nivo vitamin C i A, a tu su još i vitamini K, B1, B2, B3, B6, E, kao i minerali kalijum, kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan, fosfor i cink.

Foto: Shutterstock

Antioksidanti iz kajsija čine da koža izgleda mladoliko i zdravo
  • Vitamin A i beta karoten iz kajsije jačaju optički nerv, sprečavaju makularnu degeneraciju i nastanak drugih bolesti oka.
  • Sadrže mnoštvo rastvorljivih biljnih vlakana. To potpomaže digestivne funkcije i sprečava zatvor i druge stomačne probleme.
  • Kalijum iz kajsija održava balans elektrolita u telu, reguliše nivo krvnog pritiska i smanjuje rizik od srčanog udara.
  • Sadrže oblik gvožđa koji se sporo i postepeno apsorbuje u organizmu, što je idealno u borbi protiv anemije.
  • Antioksidanti iz kajsija čine da koža izgleda mladoliko i zdravo, te odlažu starenje lica.
  • Kalcijum i kalijum iz kajsija jačaju kosti i pomažu njihovom zdravlju.

 

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Kompot od kajsija

Kompot od kajsija

Sastojci: 1 kg kajsija, 750 g šećera, 1 l vode, cimet i karanfilić po ukusu.
Priprema:
Kajsije dobro operite, prepolovite i uklonite koštice. Potopite ih kratko u ključalu vodu, izvadite i odmah stavite u hladnu vodu da lakše ogulite kožu. Oljuštene i prepolovljene kajsije slažite u tegle tako da unutrašnja strana uvek bude okrenuta nadole. U jednu teglu stavite deset polovina ili pet plodova kajsije. Šećer stavite da se kuva u vodi dok se sav ne istopi i voda ne postane bistra, a u vodu dodajte začine po želji. Kajsije prelijte kandiranom vodom. Tegle zatvorite i stavite u rernu zagrejanu na 90 stepeni na 20 minuta da se sterilišu.

Foto: Shutterstock

Zapečene breskve

Zapečene breskve

Sastojci: 4 breskve, 100 g plavog sira (npr. gorgonzola ili rokfor), 2 kašike meda, 2 kašike seckanih oraha, po izboru sveže mleveni crni biber ili sveža majčina dušica.
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Operite breskve i prepolovite ih. Uklonite koštice. Unutar svake polovine breskve rasporedite komadić plavog sira i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Breskve prelijte medom, a na vrh dodajte seckane orahe. Pecite 10-15 minuta, dok breskve ne omekšaju, a sir ne postane kremast. Izvadite iz rerne i poslužite dok je toplo. Po želji možete da pospete sveže mleveni crni biber za dodatnu aromu ili listiće sveže majčine dušice.

Foto: Shutterstock

Voćni kolač

Voćni kolač

Sastojci za podlogu: 180 g mlevenog keksa, 2 kašike meda, 4 kašike rastopljenog putera. Za krem: 350 ml gustog jogurta, 250 ml slatke pavlake, puding ukusa slatke pavlake, kesica želatina, 300 g breskvi, 300 g kajsija (ili samo kajsija).
Priprema:
Sjedinite mleveni keks, med i istopljen puter i rasporedite na dno četvrtastog kalupa dimenzija (20 x 20 cm), pa stavite u frižider da se stegne. Želatin prelijte sa 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri. Puding skuvajte po uputstvu s kesice, a kada nabubri, nakon 10 minuta sjedinite sa želatinom i ostavite da se ohladi. Polovinu voća izblendirajte i sjedinite s jogurtom i skuvanim pudingom. Preostalo voće iseckajte, pa polovinu dodajte u krem, a drugu polovinu ostavite za dekoraciju kolača. Slatku pavlaku umutite i dodajte u krem. Sipajte u kalup preko smese od keksa i poravnajte. Dodajte iseckano voće i ostavite u frižideru da se ohladi i stegne. Po želji prelijte karamel prelivom i poslužite s listićima badema i svežim borovnicama.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set