• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs

09.10.2024

08:00

Savršen hleb koji se ne mesi! Hrskav spolja, a iznutra mekan kao duša - sprema se brzo i lako

Shutterstock

Recepti

Savršen hleb koji se ne mesi! Hrskav spolja, a iznutra mekan kao duša - sprema se brzo i lako

Podeli vest

Recept za savršeno hrskavi hleb koji se ne mesi oduševio je domaćice.

Neverovatno jednostavan recept čiji je krajnji rezultat fantastično ukusan hleb oduševio je domaćice. Priprema se lako i ne zahteva puno vremena i angažovanja. 

Sastojci:

– 450 g brašna (tip 500)

– 320 g mlake vode

– 10 g soli (oko dve kuhinjske kašičice)

– 13 g svežeg kvasca (otprilike trećina standarne kocke od 40 g)

– posuda za pečenje sa poklopcem

– pek papir

Priprema:

U mlakoj vodi razmutite kvasac i dodajte u brašno, kao i so. Umešajte rukom ili varjačom, tek toliko da se svi sastojci lepo sjedine. Nikako ne mesite testo. Ostavite testo u zatvorenoj posudi na toplom mestu i sačekajte da se udvostruči. Potrebno je sat i po ili dva u zavisnosti od temperature i kvasca. Dok testo narasta uključite rernu na 220 stepeni  i stavite zatvorenu posudu.

Foto: Shuterstock

 

Kada testo naraste samo ga izručite na dobro pobrašnavljenu površinu i preklopite ga od krajeva ka sredini, slično kao pismo. Ne oblikujte i ne gnjavite testo. Okrenite testo naopačke i stavite ga na parče pek papira. Izvadite zagrejanu posudu i u nju stavite pek papir, uzmite ga za krajeve sa testom pa je zatvorite. Pecite sa zatvorenim poklopcem 20 minuta, a onda smanjite rernu na 200 stepeni i pecite još 30 minuta sa otvorenim poklopcem. Znaćete da je hleb gotov kada dobije divnu zlatnu boju. Ostavite ga na rešetki da se skroz ohladi.

Ako nemate posudu sa pečenje, možete da koristite običan pleh koji ćete prethodno zagrejati u rerni i poprskati sa malo vode kada budete stavljali hleb u rernu.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set