• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/indy100

11.02.2021

21:30

NA SVETU POSTOJE SAMO 4 BOJE PASOŠA i svaka nosi posebno značenje! Evo zašto je srpski CRVEN! /Foto/

Zanimljivosti

NA SVETU POSTOJE SAMO 4 BOJE PASOŠA i svaka nosi posebno značenje! Evo zašto je srpski CRVEN! /Foto/

Podeli vest

Pasoši se prave u samo četiri boje - crnoj, plavoj, zelenoj i crvenoj. Da li znate zašto?

Kod nekih zemalja ulogu u izboru boje igra i vera, pa tako brojne islamske zemlje koriste zelene pasoše zbog važnosti te boje u njihovoj religiji. Veruje se da je zelena bila omiljena boja Muhameda, a uz to je i simbol prirode i života. 

Ostale nacije biraju boju po individualnom karakteru i identitetu.

Plavi pasoši

Plava simbolizuje novi svet sa 15 karipskih zemalja koje su se opredelile za ovu boju, a imaju je i zemlje Južne Amerike, poput Brazila, Argentine i Paragvaja. Plavi pasoš je za neke zemlje američkog kontineta znak raspoznavanja.

što se poklapa sa Merkosurom, političkom i privrednom organizacijom koja promoviše slobodnu trgovinu i slobodan protoka dobara, ljudi i kapitala.

Foto: Pixabay

Pasoš

Međutim, Venecuela ipak i dalje koristi crveni pasoš, kao uspomenu na vreme kada je bila deo "zajednice Anda". Najpoznatiji plavi pasoš u svetu je američki.

Građani SAD plave pasoše koriste od 1976. godine.

Crveni pasoši

Evropski pasoši su većinom crvene boje koja upućuje na pripadnost EU, osim kod Hrvata, gde je u pitnaju duboka nijansa ljubičaste pomešane s crvenom nijansom. Zemlje koje teže njenom priključivanju menjale su svoje pasoše u crvene. To je bio slučaj sa Albanijom, Turskom, Severnom Makedonijom, pa i Srbijom.Velika Britanija je imala crveni pasoš, ali ga od Bregzita menja u plavi.

Foto: Pixabay

Pasoš

Zemlje sa istorijom komunizma takođe biraju crvenu nijansu za svoje pasoše.

Zeleni pasoši

Većina islamskih zemalja ima zelene pasoše jer je to važna boja u muslimanskoj religiji. Egipat, Maroko, Saudijska Arabija i Pakistan samo su neke od njih. Islam slavi ovu boju jer očekuju da raj bude prepun zelenila. 

Foto: Pixabay

Pasoši

Varijacije ove boje su, takođe, prisutne i u državama koje su članice Ekonomske zajednice zapadnih afričkih zemalja - uključujući Senegla i Niger.

Crni pasoši

Crne pasoše imaju zemlje kojima je ovo nacionalna boja, poput Novog Zelanda. Najviše ih ipak ima među afričkim državama, a neke od njih su Angola, Bocvana, Čad, Kongo, Malavi, Zambija, Burundi i Južna Afrika

Foto: pexels.com

Pasoši

Razlog zašto neke zemlje imaju crne pasoše su čisto praktični. Tamnije boje su praktične jer se pasoši manje prljaju, a i vizuelno lepo izgledaju. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija