• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.05.2022

07:33

Po nekima ovaj valcer najlepši je na svetu! Komponovao ga je Srbin iz Banata! (VIDEO)

Freepick

Zanimljivosti

Po nekima ovaj valcer najlepši je na svetu! Komponovao ga je Srbin iz Banata! (VIDEO)

Podeli vest

Od planetarno poznatog valcera , "Talasi Dunava", sigurno vam je poznatija njegova obrada iz filma ,,Otac na službenom putu,, Emira Kusturice. Da li ste znali da je ovaj valcer kompovao čovek koji je bio srpskih korena?

Banat je bio jedno od odredišta srpskog naroda tokom mnogih seoba. Centralni grad ove oblasti  bio je Temišvar, u kome je 1845. godine rođen Jovan Ivanović.

U istoriji je ostao upamćen po romanizovanoj verziji svog imena Iosif ili Ion Ivanovici. I pored ove promene, svoje ime i poreklo nikada nije zaboravio. Njegovo interesovanje za muziku počinje u ranom detinjstvu kada je naučio da svira flautu. Talenat za muziku kasnije ga je doveo do toga da postane jedan od najboljih muzičara u vojnom orkestru.

Svojevremeno želeo da svoje muzičko znanje prenese i da bude od koristi ondašnjoj Srbiji, ali je kod nadležnih naišao na nerazumevanje. Kada je u Beogradu hteo da  otvori višu muzičku školu, kralj Milan Obrenović ga je odbio rečima:

- Za muziku nema budžeta, treba vojsku opremati!

Foto: Freepick

Valcer

Sa svojih 36 godina Jovan Ivanović doživljava da se za njegov rad zaintresuje čak 60 stranih zemalja.  Nemački mediji su ga proglasili rumunskim kraljem valcera. Njegovi valceri su se čuli širom Evrope, Amerike i Azije. Još jedan veliki uspeh ovaj kompozitor doživljava u svojoj 45. godini života. Te 1889. godine pobedio je na takmičenju koje se održavalo u čast ruskog cara Aleksandra. Tada je u konkurenciji od čak 116 kompozitora izabran za najboljeg.

Bio je prepoznatljiv po svojim valcerima od kojih mu je najpoznatiji, Talasi Dunava, doneo planetarnu slavu. Ovu kompoziciju izvodili su kasnije, u 20.veku  i Frenk Sinatra, Đango Rajnhart, Endi Viljams, Tom Džons, Gen Miler… Danas ga najviše izvodi planetarno popularni dirigent Andre Riju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija