• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

28.11.2022

13:22

ŠTA ZNAČE BROJEVI NA PLASTICI? Ima ih od 1 do 7, a evo koji označavaju OPASNOST, a koji su BEZBEDNI!

Zanimljivosti

ŠTA ZNAČE BROJEVI NA PLASTICI? Ima ih od 1 do 7, a evo koji označavaju OPASNOST, a koji su BEZBEDNI!

Podeli vest

Ambalažu koja ima brojeve 1, 3, 6 i 7 bi ipak trebalo da izbegavate, dok se 2,4 i 5 smatraju bezbednim za ljude

Nekadašnja vaterpolo reprezentativka Srbije Nastasja Nedimović, pobedila je opaku bolest - multipli mijelom, rak koštane srži, a sada kroz mnogobrojne zdravstvene savete, pomaže ljudima da unaprede svoj život.

Ona je ovaj put podelila sa svojim pratiocima šta zapravo znače brojevi na plastičnim ambalažama i na koje treba obratiti pažnju:

Plastična pakovanja su označena brojevima od 1 do 7.

1 - PET

Nalazi se u većini flaša za vodu i nekim drugim pakovanjima. Predviđena je za jednokratnu upotrebu, a ako se koristi ponovo, može doći do razgradnje, može doći do razvoja bakterija i ispuštanja kancerogenih supstanci.

2 - HDPE

Koristi se za proizvodnju flaša za mleko, za ulje, za neke igračke i kese. Smatra se među najsigurnijim oblicima plastike.

3 - PVC

Koristi se za proizvodnju flaša za ulje, za dečje igračke i za omote raznih proizvoda. PVC je sinonim za otrovnu plastiku zbog toga što može da ispušta razne toksine.

Foto: Informer/Zaštitnik potrošača

plastika

4 - LDPE

Koristi se u najlonu za obmotavanje i u raznim kesama, kao i u kesama za pakovanje hleba. Smatra se manje toksičnom od ostale plastike i relativno sigurne za upotrebu.

5 - PP

Koristi se za jednokratne pelene, za čepove za boce, za pakovanja za jogurt, margarin, kao i plastične kutije na primer za užinu i smatraju se bezbednim za upotrebu.

6 - Polistiren

Koristi se u izradi čaša za jednokratnu upotrebu, kao i za pakovanja za hranu za poneti i pakovanja za jaja. Polistireni mogu da otpuštaju stirene, koji su potencijalno kancerogeni za ljude. Trebalo bi da se izbegavaju.

7 - Ostalo

Glavna briga kod ovih plastika je potencijal ispuštanja hemijskih supstanci kod prehrambenih proizvoda i napitaka. Jedna od njih je BPA, Bisfenol A, koji je inače poznat po poremećaju rada endokrinog sistema. Od njega se prave bočice za bebe, boce za hlađenje vode i pakovanja za hranu

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija