• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

21.02.2024

15:20

Otkrivena zastrašujuća neman! Glava veličine ljudske, teška 200 kila - krila se u amazonskoj prašumi (FOTO)

Shutterstock

Zanimljivosti

Otkrivena zastrašujuća neman! Glava veličine ljudske, teška 200 kila - krila se u amazonskoj prašumi (FOTO)

Podeli vest

U amazonskoj prašumi otkrivena je nova "severna zelena anakonda", koja je dugačka skoro 8 metara.

Ukoliko niste ljubitelj zmija, najbolje bi bilo da odmah skrenete pogled.

Najveća zmija na svetu otkrivena je u amazonskoj prašumi. Dugačka je 793 cm i teška 200 kilograma i apsolutna je ogromna.

Severnu zelenu anakondu pronašao je TV voditelj emisije o divljim životinjama, profesor Frik Vonk, koji kaže da je ova anakonda debela kao automobilska guma.

Uprkos tome što ima glavu veličine ljudske, čini se da se profesor Vonk (40) nije plašio da se približi zmiji.

Neverovatni snimak prikazuje holandskog biologa, kako pliva pored ogromne anakonde. Do sada je samo jedna vrsta zelene anakonde - takođe nazvana džinovska anakonda - bila prepoznata u Amazonu. Međutim, severna zelena anakonda je potvrđena kao posebna vrsta u novoj studiji, objavljenoj u "Diversitiju", ovog meseca.

 

 

- Zajedno sa još 14 naučnika iz devet zemalja otkrili smo da je najveća vrsta zmije na svetu zelena anakonda - rekao je profesor Vonk i dodao:

- Kao što svi znamo iz filmova i priča o džinovskim zmijama, zapravo su dve različite vrste. Zelene anakonde pronađene na severu njihovog područja u Južnoj Americi, uključujući Venecuelu, Surinam i Francusku Gvajanu, izgleda da pripadaju potpuno drugoj vrsti. Iako na prvi pogled izgledaju gotovo identično, genetska razlika između njih je 5,5 odsto i to je ogromno. Da se ​​ovo stavi u perspektivu, ljudi i šimpanze se genetski razlikuju jedni od drugih samo za oko 2 posto.

Istraživači su novoj vrsti dali latinski naziv "Eunectes akaiima", što znači "severna zelena anakonda".

Iako je tek otkrivena, istraživači kažu da je nova vrsta već ugrožena.

Profesor Vonk je objasnio:

- Region Amazonije je pod velikim pritiskom klimatskih promena i kontinuiranog krčenja šuma. Više od petine Amazona je već nestalo, što je više od 30 puta veličine Holandije. Opstanak ovih legendarnih džinovskih zmija neraskidivo je povezan sa zaštitom njihovog prirodnog staništa.

Profesor Hesus Rivas, vodeći autor studije, objasnio je da je prvi put shvatio da postoji više od jedne vrste zelene anakonde pre više od 15 godina, piše dailymail.co.uk.

Zajedno sa njegovom suprugom, dr Sarom Corei-Rivas, počeo je da analizira uzorke, kako bi pronašli genetske razlike. Međutim, trebalo je sve do sada, da se objave njihovi nalazi.

 

 

 

Profesor Rivas je rekao:

- Sara i ja smo počeli da radimo na ovome 2007. godine kada smo prvi put primetili da postoji velika genetska razlika između uzoraka iz Venecuele i nekih uzoraka iz Perua. Onda smo započeli proces prikupljanja uzoraka i saradnika širom Južne Amerike i šire, kako bismo dovršili mozaik uzoraka koji nam je omogućio da sastavimo studiju. Radio sam širom zemalja sa raznim kolegama na prikupljanju uzoraka, a Sara je uradila većinu teških zadataka, sekvencioniranje gena i filogenetsku analizu - rekao je profesor i dodao:

- Ovo je bio zaista međunarodni projekat, gledajući na spisku autora, ima jedan iz Belgije, jedan iz Australije, jedan iz Holandije, jedan iz Kolumbije, jedan iz Brazila, dva iz Bolivije, dva iz SAD, tri iz Ekvadora i tri iz Venecuele. Proučavam anakonde 32 godine, tako da se postavlja pitanje koliko drugih vrsta postoji, za koje ne znamo. Ako je tako legendarna životinja bila neprimećena toliko godina, šta je sa manje upadljivim i manje proučavanim životinjama i biljkama?


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!
Showtime

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!

Bio bih vojnik specijalnih jedinica da nisam postao profesionalni fudbaler, kaže štoper Genta Stefan Mitrović za Informer, dok napadač Ferencvaroša Aleksandar Pešić otkriva da je kao mali sanjao da drži mikrofon i puni hale, a ne da bude golgeter.

01.05.2024

09:38

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15