• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.05.2024

14:40

Prvi pokušaji lečenja raka bili su pre 4.000 godina, u starom Egiptu! Naučnici su šokirani ovim otkrićem

pexels.com

Zanimljivosti

Prvi pokušaji lečenja raka bili su pre 4.000 godina, u starom Egiptu! Naučnici su šokirani ovim otkrićem

Podeli vest

Dve lobanje koje datiraju iz drevnog Egipta i koje se čuvaju na Univerzitetu u Kembridžu imaju najranije poznate znake lečenja raka.

Naučnici su proučavali dve lobanje iz drevnog Egipta i na njima pronašli dva tanka reza.

Ovi rezovi mogli bi biti ili znaci operacije za uklanjanje raka ili "postmortem medicinsko istraživanje", prema novoj studiji objavljenoj u naučnom časopisu Frontiers in Medicine.

Smatra se da je lobanja pripadala čoveku od 30 do 35 godina koji je živeo između 2.686 i 2.345 pne, otprilike u isto vreme kada je izgrađena Velika piramida u Gizi.

Foto: pexels.com

piramide u Egiptu

Drugi ostaci su datirani između 664. i 343. pre nove ere i pripadali su ženi starijoj od 50 godina koja je preživela prelom lobanje i zadobila tumor. Naučnici su lobanju uključili u svoju studiju jer je svedočila o nivou nege koju su Egipćani mogli da pruže povređenima ili bolesnima.

Tim je otkrio tragove posekotina i analizirao drugu lobanju koristeći 3D mikroskopiju visoke rezolucije.

Fotografije lobanje mogu se pogledati klikom na ovaj LINK.

Autori studije Tatjana Tondini, Albert Isidro i Edgard Kamaros naveli su da je ono što su otkrili - prekretnica u istoriji medicine.

Foto: pexels.com

detalj iz piramida u Egiptu

 

Drevni Egipat, inače, ima jednu od „najnaprednijih baza medicinskog znanja“ u antici, sa dobro očuvanim ljudskim ostacima i papirusom koji su ponudili uvid u zdravstvenu praksu tog vremena.

Naučnici su ranije pronašli dokaze o protezama, zubnim plombama i zaraslim prelomima.

Istraživači takođe veruju da je drevna egipatska medicina bila dovoljno napredna da opiše, klasifikuje i uspešno leči specifične bolesti i traumatske povrede, uključujući traumu kostiju.

Rak je i ranije pronađen u ljudskim ostacima, a najstariji slučaj datira pre 1,7 miliona godina. Novi nalazi potvrđuju tezu da je rak bio mnogo rasprostranjeniji nego što se ranije pretpostavljalo.

Ipak, autori istraživanja navode da treba biti oprezan sa zaključcima. Naveli su da se njihov rad oslanja na „nepotpune skeletne ostatke“, kao i da uključuje samo dve osobe, te da ne koristi molekularnu analizu, prenosi Euronews.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija