• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.10.2023

20:00

Želatin čuva mladost i zdravlje! Sve što ste hteli da znate o kolagenu u prahu

Freepik.com

Zdravlje

Želatin čuva mladost i zdravlje! Sve što ste hteli da znate o kolagenu u prahu

Podeli vest

Ako vas zanima zdravlje zglobova, jačanje kostiju, dobijanje mišićne mase, normalizacija telesne težine, poboljšanje stanja kose, jedan od odgovora na to je goveđi želatin i njegova glavna komponenta - kolagen.

Goveđi želatin je osušeni prah koji nastaje iz izolirajućih i dehidrirajućih delova životinje, uključujući kožu, kosti i tkivo. To možda ne zvuči preterano ukusno, ali verovatno je da u poslasticama nećete ni primetiti da ga jedete, jer je skoro bezbojan i bezukusan.

Razlog zbog kojeg se upotrebljava u pripremi hrane i bombona je zato što se ponaša kao prirodni lepak. S druge strane, goveđi želatin može da bude od koristi kada ga konzumiramo, jer pomaže u stvaranju hrskavice i vezivnog tkiva, koje našem telu daje elastičnost.

Štaviše, ako vas zanima zdravlje zglobova, jačanje kostiju, dobijanje mišićne mase, normalizacija telesne težine ili poboljšanje stanja kože, kose i noktiju, jedan od odgovora na to je goveđi želatin i njegova glavna komponenta - kolagen.

Foto: Freepik.com

Kolagen u prahu

Goveđi želatin u prahu i kolagen u prahu su proizvodi koji se koriste kao dodaci ishrani i imaju slične komponente u svom sastavu, ali postoje razlike između njih. Evo šta bi sve trebalo znati o njima...

Sastav

Goveđi želatin u prahu: Goveđi želatin je dobijen od goveđih kostiju, hrskavica i kože. Glavna komponenta goveđeg želatina je kolagen, koji se procesom hidrolize pretvara u želatin.

Kolagen u prahu: Kolagen u prahu je izolovan protein kolagena, koji se često dobija iz različitih izvora, uključujući govedinu, ribu i piletinu. Ovo je čistiji oblik kolagena u poređenju s goveđim želatinom.

Upotreba

Goveđi želatin u prahu: Goveđi želatin se često koristi kao sredstvo za zgušnjavanje i geliranje u kulinarstvu, ali takođe se može koristiti kao dodatak ishrani za poboljšanje zdravlja kože, kose i noktiju. Takođe se može dodavati u razne napitke i recepte radi poboljšanja teksture.

Foto: Shutterstock

U poslednje vreme se često koristi za zglobove

Kolagen u prahu: Kolagen se često koristi kao dodatak ishrani radi poboljšanja zdravlja kože, zglobova i kose. Takođe može doprineti jačanju vezivnog tkiva i podršci zdravlju zglobova.

Doziranje

Doziranje za oba proizvoda zavisi od proizvođača i specifičnih uputstava na pakovanju. Obično se preporučuje uzimanje jedne doze dnevno, ali uvek je najbolje slediti uputstva proizvođača.

Preterivanje

Preterivanje s goveđim želatinom ili kolagenom obično nije preporučljivo. Preterana konzumacija može da dovede do nuspojava kao što su gastrointestinalni problemi.

Nuspojave

Uobičajene nuspojave uključuju nadutost, gasove i dijareju kod nekih ljudi, posebno ako se koriste u velikim količinama. Takođe, moguće su alergijske reakcije kod osoba koje su osetljive na određene komponente proizvoda.

Foto: Shutterstock

Ako preterijete mogu vas snaći stomačni problemi

Ko bi trebalo da ga izbegava?

Osobe koje imaju alergiju na govedinu ili na bilo koje sastojke prisutne u proizvodima treba da izbegavaju goveđi želatin ili kolagen koji dolazi iz govedine.

Osobe koje imaju povišen nivo lipida u krvi (holesterol i trigliceridi) takođe ne bi trebalo da upotrebljavaju goveđi želatin, jer njegova upotreba može da dovede do porasta već visokih količina masnoća.

Pre nego što počnete uzimati ove suplemente, uvek se konsultujte sa svojim lekarom, posebno ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili uzimate lekove.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija