• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.11.2023

18:00

Ova opaka bolest izaziva anemiju, udara na bubrege, kosti... Stručnjaci opominju da sve više pogađa mlađe

Shutterstock

Zdravlje

Ova opaka bolest izaziva anemiju, udara na bubrege, kosti... Stručnjaci opominju da sve više pogađa mlađe

Podeli vest

U Srbiji se svake godine dijagnostikuje oko 500 novih slučajeva multiplog mijeloma, ali ukoliko se otkrije na vreme i krene se sa adekvatnim lečenjem, pacijentima se pruža mogućnost za normalan život.

Zdravstveni stručnjaci, predstavnici udruženja pacijenata i donosioci odluka okupili su se ove nedelje na sastanku u Pragu, u organizaciji svetske istraživačke grupe GLOBSEC, kako bi razgovarali o teškoćama, ali i mogućnostima u lečenju i nezi obolelih od raka u regionu centralne i istočne Evrope i Baltika, sa posebnim naglaskom na multipli mijelom. Takođe predstavljeno je pokretanje prvog sveobuhvatnog istraživanja o multiplom mijelomu koje sprovodi Economist. U istraživanju će učestvovati i Udruženje obolelih od multiplog mijeloma Srbije čiji su predstavnici imali aktivnu ulogu i na samoj konferenciji.

Prof. dr Jelena Bila, predsedavajuća Srpske mijelomske grupe i Aktiva za multipli mijelom Srpskog lekarskog društva, bila je govornik na konferenciji u panelu posvećenom napretku u lečenju multiplog mijeloma.

- Tokom poslednjih 20 godina svedoci smo pojave velikog broja novih modaliteta lečenja u multiplom mijelomu. Novi lekovi inovativnog mehanizma dejstva, posebno imunoterapija kao što su monoklonska antitela, bispecifici i konačno, ćelijska terapija kao što je CAR-T, dramatično su promenili tok i ishod ove maligne bolesti, stvarajući mogućnost da se bolest pretvori u dobro kontrolisano hronično stanje. Najveći problem u ovom trenutku u svakodnevnoj kliničkoj praksi jeste ograničen pristup novim terapijskim opcijama. Ulažemo velike napore da našim bolesnicima pružimo najoptimalnije lečenje sa imunološkom terapijom, pogotovo kod visokorizičnih bolesnika, koristeći prognostičke i kliničke parametre od značaja za terapijski ishod i tok bolesti - zaključuje prof. dr Bila.

Foto: Svetska istraživačka grupa GLOBSEC

Na sastanku u Pragu

S ciljem suočavanja sa izazovima i mogućnostima u lečenju malignih bolesti, na sastanku se govorilo o najnovijim dostignućima i strategijama navedenim u planu Evropske unije za borbu protiv raka, sa posebnim fokusom na multipli mijelom i raskorak u tretmanu ove bolesti između centralne i istočne Evrope i Baltika i Zapadne Evrope.

Klinička slika

Multipli mijelom je drugi po učestalosti hematološki malignitet. Kod većine pacijenata bolest prati anemija koja za posledicu ima pojavu malaksalosti, zamora i ubrzanog srčanog rada i posledičnog srčanog popuštanja. Koštani bol se javlja jer u multiplom mijelomu dolazi do razgradnje kostiju, one postaju tanke i može doći do preloma prilikom pada ili spontano. Učestale infekcije su takođe jedan od znakova multiplog mijeloma, kao i bubrežna slabost. Zato se savetuje da se jednom do dva puta godišnje urade laboratorijske analize krvi i donesu izabranom lekaru na uvid.

- Evropski plan za borbu protiv raka, za koji je Evropska komisija izdvojila više od 4 milijarde evra ima za cilj da poboljša kvalitet lečenja onkoloških pacijenata, da poveća dostupnost inovativnih lekova i podrži razvoj novih terapija. Oblast hematoloških maligniteta i multipli mijelom posebno može biti dobar primer i zanimljiv pilot projekat da uspešno preuzmemo u svoje ruke celokupno pitanje lečenja raka i postignemo pozitivne rezultate za relativno kratko vreme -  izjavio je profesor Robert Babelja, prorektor Slovačkog medicinskog univerziteta.

Foto: Shutterstock

Inovativnih lekova ima, ali je njihova dostupnost ograničena

- Troškovi zdravstva kao udeo u BDP-u po glavi stanovnika i dalje su znatno niži nego u zapadnoj Europi,  tj.  niži od prosečne vrednosti izdvajanja za zdravstvo u Evropskoj uniji koja je u 2019. godini iznosila 9,9% BDP-a. GLOBSEC-ov indeks spremnosti zdravstvene zaštite (Health Care Readiness Index) potvrđuje ove podatke, rangirajući CEB iza šire EU, Norveške i Velike Britanije. Predstavljajući ovaj ažurirani indeks, GLOBSEC želi da promoviše zajedničke napore u borbi protiv raka - izjavio je Martin Smatana, naučni saradnik GLOBSEC-a.

Na misiji

Multipli mijelom sve više pogađa mlađe ljude. U Evropi je kod više od 50.900 ljudi dijagnostikovan multipli mijelom u 2020. godini, a u Srbiji se godišnje dijagnostikuje oko 500 obolelih. Od toga 40 odsto obolelih su mlađi od 65 godina, koji predstavljaju radno sposobnu populaciju.

Pacijenti sa multiplim mijelom već su podigli glas početkom ove godine u dokumentarnom filmu 'Moj mijelom: spremni za nove korake' i pozivaju sve zainteresovane strane u zdravstvu da se uključe i doprinesu unapređenju tretmana obolelih od multiplog mijeloma.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kako je to izrazila Mira Armour, predsednica udruženja MijelomCRO:

- Mi smo na misiji da svaki pacijent u našem regionu oseća sigurnost, da je dobro lečen i ima pristup blagovremenoj i najnovijoj nezi. To je ono što me pokreće svakog minuta mog radnog dana. I sigurna sam da to možemo postići.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija