• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.12.2023

20:00

Šta treba da jedete kada ste prehlađeni? Supica i još pet stvari zdravlja vrednih

Shutterstock

Zdravlje

Šta treba da jedete kada ste prehlađeni? Supica i još pet stvari zdravlja vrednih

Podeli vest

Limun, vino, ljuti začini i topla supa pomoći će vam da bez komplikacija prebrodite kijavicu i laganu prehladu.

Zdrava i uravnotežena ishrana veoma je važna za zdravlje jer tako organizam uspeva da se odbrani od sezonskih virusa i bakterija. Otkrivamo vam koje namirnice lekari preporučuju da biste bez komplikacija prebrodili ovaj prelazni period.

Čaj ili topla limunada

Dobro je poznato da čaj pomaže kod grlobolje. Zeleni čaj je posebno koristan jer je bogat antioksidansima, a upravo oni pružaju potporu organizmu u borbi protiv infekcija. Pomoći će vam i topla limunada. Citrusi imaju puno vitamina C, a mekani sloj pomorandže, limuna ili grejpa sadrži flavonoide, koji će osnažiti imunitet.

Foto: Freepik.com

Zeleni čaj je posebno koristan jer je bogat antioksidansima

Pileća supa

Pileća supa se smatra tradicionalnom terapijom jer ne samo što je topao i hranljiv obrok već naučnici tvrde i da postoje dokazi da pomaže u smanjenju aktivnosti ćelija koje su odgovorne za respiratorne probleme.

Foto: Shutterstock

Pileća supa se smatra tradicionalnom terapijom

Crno vino

Verovali ili ne, i crno vino je dobar saveznik u borbi protiv prehlade. Naime, crno vino sadrži antioksidanse koji pomažu organizmu u borbi protiv infekcije, posebno disajnih puteva. Ipak, budite oprezni! Ako pijete tablete, alkohol ne dolazi u obzir.

Začinjena hrana

Možda će vam izmamiti suze, ali začinjena hrana će nos učiniti prohodnijim. Zato slobodno koristite ren, ljute papričice ili biber.

Foto: Freepik.com

Začinjena hrana će nos učiniti prohodnijim

Đumbir

Istraživanja su pokazala da je đumbir neverovatno delotvoran u sprečavanju i smirivanju mučnina ili drugih želudačnih tegoba poput nadutosti, mučnine, nagona za povraćanjem. Stoga, u slučaju ovih problema popijte šoljicu čaja od đumbira. Dokazano je i da je đumbir odličan saveznik u borbi protiv prehlade i gripa, a kombinacija đumbira, limuna i meda pobeđuje sve infekcije.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je vrlo čest sastojak preparata za smirivanje želuca. Rastvorite jednu kašičicu sode bikarbone u čaši vode i popijte. Miks vode i sode bikarbone predstavlja jeftin i praktičan lek za smirivanje želuca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija