• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

07.12.2021

11:17

PAKT PROTIV ZAPADA! PUTIN SA INDIJOM NAPRAVIO MOĆAN VOJNI SAVEZ! Moskva učvrstila saradnju sa velikom azijskom silom!

Reuters

Vesti

PAKT PROTIV ZAPADA! PUTIN SA INDIJOM NAPRAVIO MOĆAN VOJNI SAVEZ! Moskva učvrstila saradnju sa velikom azijskom silom!

Podeli vest

Ruski predsednik sa indijskim premijerom Narendrom Modijem u Nju Delhiju potpisao niz ugovora o vojnoj saradnji na deset godina i predao mu raketni sistem S-400, zbog kog SAD prete sankcijama

Ruski predsednik Vladimir Putin sklopio je moćan vojni savez sa Indijom. Putin, koji je juče bio u poseti Nju Delhiju, sa svojim indijskim kolegom Narendrom Modijem potpisao je niz sporazuma, od kojih je najznačajniji onaj vojni. U pitanju je ugovor o vojnotehničkoj saradnji dve zemlje u narednih deset godina, tokom kog će Rusija svojim oružjem snabdeti indijsku vojsku, uprkos oštrom protivljenju Amerike i pretnji sankcijama.

Specijalno partnerstvo

Putin je sa svojim ministrima spoljnih poslova i odbrane Sergejem Lavrovim i Sergejem Šojguom juče otputovao u Nju Delhi na 21. samit Indije i Rusije. Ruski predsednik je Indiji predao prvi deo od ukupno pet baterija raketnog sistema S-400, koje je vlada u Nju Delhiju kupila za 5,43 milijarde dolara 2018. Ostatak prvog dela isporuke trebalo bi u Indiju da stigne do kraja ovog meseca.

Šojgu i njegov indijski kolega Radžnat Sing potpisali su čitav set vojnih ugovora, koji važe od 2021. do 2031. godine.

- Sa ministrom Šojguom imao sam plodonosan i otvoren razgovor o vojnoj saradnji. Indija ceni specijalno i privilegovano strateško partnerstvo sa Rusijom. Duboko cenimo rusku podršku Indiji. Nadam se da će naša saradnja doneti mir, prosperitet i stabilnost celom regionu. Drago mi je što smo potpisali sporazume, ugovore i protokole koji se odnose na oružje i saradnju naših armija - kazao je Sing.

Između ostalog, potpisan je ugovor vredan 698 miliona dolara o proizvodnji 650.000 ruskih pušaka "kalašnjikov" AK-203 u Indiji. One bi trebalo da zamene zastarele puške domaće proizvodnje u indijskoj vojsci. Dve zemlje su potpisale i sporazum o logističkoj saradnji, odnosno razmeni podataka i međusobnom korišćenju baza, a napravljena je i zajednička komisija za tehnologiju i nauku. Dogovoreni su i detalji o ugovoru vrednom 1,5 milijardi dolara, koji podrazumeva isporuku ruskih ručnih protivavionskih raketnih sistema "igla" i pomoćnih helikoptera Ka-226T. Usaglašeni su i detalji o isporuci ruskih ratnih brodova Indiji i o produženju licence za proizvodnju ruskih borbenih aviona Su-30.

Foto: Informer DN

PVO sistem S-400
Partneri

Naši indijski prijatelji su čvrsto i jasno rekli da su oni suverena zemlja i da će sami odlučivati čije će oružje kupovati i koje partnere će izabrati
Sergej Lavrov

Osim o vojnoj saradnji, dve zemlje su potpisale ugovore vredne 32 milijarde dolara u oblasti energetike, te je dogovoreno da Indija poveća ulaganja u ruska naftna polja. Indija će obezbediti i dodatnu kreditnu liniju za ulaganja u ruski Daleki istok, a potpisan je i sporazum o saradnji u borbi protiv koronavirusa.

Važna saradnja

Putin i Modi su na kraju sastanka objavili zajedničku izjavu, u kojoj je istaknuta važnost saradnje dveju zemalja.

- Obe zemlje smatraju da je veoma važno produbljivanje regionalne ekonomske saradnje kako bi se obezbedio socioekonomski razvoj.

65

milijardi dolara košta oružje koje je Rusija prodala Indiji otkako su dve zemlje uspostavile saradnju

Nastavićemo da širimo saradnju u svim oblastima, od kojih su najvažnije odbrana, transport, energetika i trgovina - saopštila su dvojica lidera.

Na kraju samita Sergej Lavrov je izjavio da su SAD pokušale da spreče Indiju da kupi ruski S-400, ali da je ta zemlja dokazala da je suverena i da će samostalno odlučivati od koga će kupovati oružje.

- Videli smo pokušaje SAD da potkopaju ovu saradnju i nateraju Indiju da sledi naredbe Vašingtona. Ali naši indijski prijatelji su čvrsto i jasno rekli da su oni suverena zemlja i da će sami odlučivati čije će oružje kupovati i koje partnere će izabrati - rekao je Lavrov.

Drugo putovanje od početka pandemije

Odlazak u Nju Delhi bio je Putinovo drugo putovanje u inostranstvo od početka pandemije koronavirusa, što je Indija protumačila kao posebnu čast.
Pre ovoga Putin je jedino putovao u Ženevu, i to u junu ove godine na sastanak sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17