• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mondo

18.05.2022

07:20

PUTINOV STAH NIJE UZALUDAN, HILJADE RUSKIH VOJNIKA OVDE ČUVA NAJVAŽNIJU TAJNU BAZU! Zabrinutost Moskve raste, Finska im je pomrsila račune... (Foto)

printscreen

Vesti

PUTINOV STAH NIJE UZALUDAN, HILJADE RUSKIH VOJNIKA OVDE ČUVA NAJVAŽNIJU TAJNU BAZU! Zabrinutost Moskve raste, Finska im je pomrsila račune... (Foto)

Podeli vest

Dve skandinavske zemlje, Švedska i Finska, su do nedavno bile neutralne zemlje, ali usled rata u Ukrajini koji traje skoro dva cela meseca, odlučili su se da pokrenu proceduru prijema u NATO savez

Finska i Švedska bi uskoro mogle da postanu nove članovce NATO saveza. U četvrtak predsednik Sjedinjenih Američkih Država prima lidere Finske i Švedske kako bi razgovarali o ulasku u NATO pakt. Vladimiru Putinu nikako ne odgovara širenje Alijanse blizu severnih granica Rusije. On je svojim postupcima prema Ukrajini zaoštrio i radikalizovao dugogodišnje dobre odnose sa skandinavskim komšijama.

Finski konsultant, komunikolog i marketinški stručnjak, Tomi Ahonen, je na svom Tviter profilu objasnio zbog čega se Moskva plaši ulaska Finske u NATO. Odgovor se krije u poluostrvu "Kola" na krajnjem severozapadu Rusije koje se nalazi unutar Arktičkog kruga.

Zapadna četvrt poluostrva "Kola" jedna je od najgušćih riznica nuklearnog oružja na planeti. Ruska arktička flota u luci Murmansk ima svoje baze nuklearnih ledolomaca i podmornica koje su naoružane interkontinentalnim bojevim glavama. Takođe, na tom poluostrvu nalazi se i avio baza ruske vojske, sa strateškim nuklearnim bombarderima kao što su Tupoljev TU-160, TU-122N i TU-95.

Poluostrvo ima i raznu drugu vojnu imovinu kao i masovno stacioniranu vojsku koja čuva ogromna rudna bogatstva poluostrva poput nikla i bakra. Tu se takođe nalaze i brojne hidroelektrane. Problem koji Rusija ima sa ovim poluostrvom je u tome što je ono slabo povezano sa ostatkom države. Postoji samo jedan put i jedna železnička pruga koje povezuju ostatak zemlje sa poluostrvom. Put između luke Murmansk i Sankt Petersburga dug je oko 700 kilometara.

"NATO snage tu imaju šansu da ugroze ovu vezu sa severa, iz Norveške. Na toj poziciji prema Norveškoj Rusija je odavno smestila dve kopnene divizije svoje vojske. Oko pedeset hiljada vojnika čuva taj prilaz i ne dozvoljava Alijansi bilo kakav prolaz", naveo je Ahonen.

Ahonen dodaje da je bezbednosna ravnoteža ruskog poluostrva narušena ulaskom Finske u NATO.

"Cela teritorija po dužini finske granice postaje komad zemlje koji je praktično nemoguće braniti. Snage Severnoatlantskog saveza iz Finske sutra mogu preseći ruski put do Murmanska na više stotina mesta. Potrebno bi bilo blizu milion vojnika da zaštiti put dug oko 700 kilometara. Pritom, NATO ne bi morao da koristi svoje pozamašne snage. Diverzantska taktička grupa u ovoj šumovitoj regiji bila bi sasvim dovoljna da preseče drumsku, zelezničku, komunikacijsku i električnu infrastrukturu Rusije čiji najveći nuklearni potencijali bi bili ozbiljno ugrođeni i logistički odsečeni od ostatka zemlje", napisao je Ahonen.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vla

pre 1 godinu

Sto je naivan, pa oni preseku put i ovi se oslobadjaju bombi tako sto ce ih poslati fincima i svim komsijama, nema ostrva ali nema ni pola evrope a ko zna jos koliko toga nece biti, nema niko petlju da presece put, svesni su oni toga, cak i najbogatiji morali bi posle toga da jedu konzerve pod zemljom jer je vise biti nece, ako je tacno da ima toliko nuklearnih bombi na tom poluostrvu

Kurska oblast ponovo na udaru ukrajinskih snaga! Ekstremisti Ukrajine raketama gađali okolinu Hersona, ima žrtava
Planeta

Kurska oblast ponovo na udaru ukrajinskih snaga! Ekstremisti Ukrajine raketama gađali okolinu Hersona, ima žrtava

Rat u Ukrajini ušao je u osamdeset četvrti dan. Noć nije zaustavila predaju ostataka ukrajinskih jedinica. Rakete non stop osvetljavaju nebo iznad Azovstalja. Veliki broj pripadnika puka Azov i jedinica VSU ispuzao je iz svojih rupa u čeličani. Dočekale su ih brojne snage DNR i Rusije, ako i pripadnici MUP DNR. Na mestu eksplozije u Harkovu izbio je veliki požar. Posle žestokih borbi, grad Popasnaja je došao pod kontrolu savezničkih snaga LNR i Rusije

18.05.2022

22:55 >> 22:51

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17