• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

16.06.2022

20:30

"VRLO DOBRO ZNAMO ŠTA JE NATO"! Lavrov: Naši prijatelji u Srbiji su nam govorili, a ja mislim...

Tanjug/AP

Vesti

"VRLO DOBRO ZNAMO ŠTA JE NATO"! Lavrov: Naši prijatelji u Srbiji su nam govorili, a ja mislim...

Podeli vest

Rusija ima pravo da samostalno odlučuje šta da identifikuje kao pretnju svojoj bezbednosti, a kao takvu smatra Severnoatlantsku alijansu, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za „Bi-Bi-Si“

„Mislim da je NATO pretnja, jer smo mi odavno bliski sa našim prijateljima u Srbiji. Oni su nam govorili šta je Severnoatlantska alijansa. U Avganistanu ti Avganistanci sa kojima održavamo odnose iz gotovo svih etničkih grupa takođe nam govore šta je to Alijansa i kako je bombardovala svadbene povorke samo zato što su mislili zašto su se neki ljudi negde okupili. Moramo da ih bombardujemo za svaki slučaj“, odgovorio je ministar na pitanje zašto Rusija priča o talasima širenja NATO-a i doživljava blok kao pretnju.


Lavrov je pozvao da se to pitanje postavi građanima Iraka i Libije, čije „zemlje su uništili do temelja“. „Posle toga NATO se kao i ranije proglašava za odbrambeni savez. Govore nam da ne brinemo, govorili su nam da ulazak Ukrajine u NATO neće predstavljati pretnju za Rusku Federaciju. Uz svo poštovanje prema našim kolegama iz Severnoatlantske alijanse, Rusija ima pravo da sama odlučuje šta predstavlja pretnju njenoj bezbednosti, a šta ne“, zaključio je šef ruske diplomatije.

O pridruživanju Finske i Švedske


Govoreći o proširenju NATO-a, ministar je naveo da stav Švedske i Finske neće biti uzet u obzir prilikom raspoređivanja snaga Alijanse na njihovim teritorijama. „Kada i ako Švedska i Finska uđu u NATO, videćemo šta će se zapravo dešavati na terenu. Da li će se tamo isporučivati naoružanje i biti raspoređeni novi kontigenti. Istovremeno, uveravam vas da niko neće slušati ni Evropljane, ni Finsku, ni Švedsku“, naglasio je Lavrov.


Rukovodstvo ovih zemalja samo govori da neće imati strane oružane snage i vojne baze.
„A američki ministar odbrane Lojd Ostin je rekao da SAD planiraju da povećaju svoje vojno prisustvo u Evropi, da još nisu odlučili da li će to biti stalno, rotirajuće ili stalno-rotirajuće. On uopšte nije rekao da će za to biti potrebno da se konsultuju sa Evropskom unijom“, skrenuo je pažnju ministar.


Prema njegovim rečima, šef Pentagona ne želi da sluša evropske saveznike, objavivši da će se o tome odlučivati u Vašingtonu.


Finska i Švedska su odavno postale podređene Anglosaksoncima u okviru približavanja EU i NATO-u, a Evropska unija je izgubila na značaju, dodao je Lavrov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17