• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/cnn

02.07.2022

20:22

BIVŠI ŠEF PENTAGONA OCRNIO PUTINA I NJEGOVE GENERALE U UKRAJINI! Teške reči bivšeg marinca kojeg zovu "Besni pas": U Americi imamo jednu izreku...

U.S. Department of Defense

Vesti

BIVŠI ŠEF PENTAGONA OCRNIO PUTINA I NJEGOVE GENERALE U UKRAJINI! Teške reči bivšeg marinca kojeg zovu "Besni pas": U Americi imamo jednu izreku...

Podeli vest

Bivši šef Pentagona general Džejms Matis, zvani „Besni pas“, oštro je prokomentarisao rusku vojnu kampanju u Ukrajini, koju je opisao kao „operativno glupu“ i „taktički nesposobnu“

- Imamo izreku u Americi – nacije sa saveznicima cvetaju, nacije bez saveznika venu – i vidimo kako Rusija vene pred našim očima - rekao je bivši ministar odbrane u petak, prenosi CNN .

Upitan koje vojne pouke mogu da se izvuku iz dosadašnjeg rata u Ukrajini, bivši marinac je odgovorio:

- Jedna lekcija je da ne stavljate nesposobne generale na čelo operacija.

On je vojni učinak Rusije opisao kao "patetičan" i požalio se na "taktičku nesposobnost, operativnu glupost i glupi strateški napor" ruske operacije, navodi CNN.

Matis je takođe govorio o prethodnim naporima SAD da pokušaju da uvedu Rusiju u "zajednicu nacija", ali je rekao da to nije moguće sa Putinom na čelu.

- Tragedija našeg vremena je u tome što je Putin lik (koji dolazi) direktno iz Dostojevskog. Svake noći on ide u krevet ljut, svake noći uplašen, svake noći ide u krevet sa mišlju da je Rusija okružena noćnim morama i to je ono što vodi njegove postupke - rekao je Džejms Matis.

Putin je iz svog kruga uklonio sve one koji se s njim nisu slagali, pa je "verovatno mislio da će ga Ukrajinci dočekati", dodao je bivši šef Pentagona.

Džejmsa Matisa, rezervnog generala od 2013. godine, bivši predsednik Donald Tramp imenovao je za ministra odbrane u decembru 2016, nakon pobede na predsedničkim izborima.

Služio je u marinskom korpusu i bio je popularna ličnost u oružanim snagama. Predvodio je Centralnu komandu, koja nadgleda vojne operacije SAD na Bliskom istoku i u južnoj Aziji i poznat je po svom živopisnom jeziku. Ne libi se da kaže da je posao američke vojske da ratuje. Nadimak mu je "Besni pas".

Foto: Reuters

Donald Tramp imenovao je generala Matisa za ministra odbrane

U decembru 2018. Džejms Matis je podneo ostavku na mesto ministra odbrane, dan nakon što je bivši predsednik Donald Tramp najavio povlačenje američkih trupa iz Sirije, tvrdeći da je ISIS poražen. 

On je priznao brojne razlike sa Donaldom Trampom naveo ih u pismu američkom predsedniku koje je Pentagon objavio.

"Pošto imate pravo da imate ministra odbrane čiji su stavovi bliski vašim (...), mislim da je dobro otići u penziju", napisao je Matis nakon najave vojnog povlačenja SAD iz Sirije, čemu se žestoko protivio.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zora

pre 1 godinu

Amerikanac koji je citao DOSTOJEVSKOG???? A ja mislila da su oni ne edukovani kauboji koji se podvijenog repa povlace iz Vijetnama pa do poslednjeg iz Iraka. Sa Dostojevskim si bar nesto naucio ako ne u toj vojnoj skoli gde si bio Besni psu. Verovatno da si tu i naucio da ostavis druge da se bore za vas a vi iz prikrajka komandujete. Jadna EU KOJA JE POSTALA AMER VAZAL.

ratko

pre 1 godinu

vi ste majmuni pokazali svugde najgluplje taktike tako da vasim glupostma nikad kraja sve ste ratove izgubili koje ste vodili ,ti namanje smrdo imas pravo da pricas ,pokrite se usima smrdljivi ameri

ISTINA

pre 1 godinu

Koji licemer,pokvarenjak i glupson.Pa Nato i Zapadne zemlje skoro 3 meseca su bombardovali malu zemlju Srbiju pa nisu nista ucinili (nisu vojno porazili,skoro sva ratna tehnika je sacuvana,nijedan Nato vojnik nije uspeo krociti na tlo Srbije) ali su zato pobili civile i srusili civilne objekte,zatrovali nase reke,zemljiste i izvorista uranijskom municijom beskonacno.Sta reci to nedelo ima sve karakteristike genocida.I pored tog imaju obraz da nesto govore,istorija i bog ce im suditi!!!!

master

pre 1 godinu

Vidi ko prica, ko cveta a ko vene, vi ste uvenuli davno, u kom ono ratu ste pobedili, nabroj jedan, ako postoji,bezali ste glavom bez obzira iz Afganistana, ostavili multi milionsku opremu, zamisli Talibani vas najurili, kome ces ti da dajes lekciju, cutite sramote, vi ste ratovali samo ako oni ne pucaju nazad, onda ste najhrabriji, a u filmovima i da ne govorimo, tolika hrabrost, tu ste naj jaci.

cane

pre 1 godinu

"mad dog" Matis je tipicna ugojena kretencina. nalik "generalima" jna iz 80-tih... debeo, masan, nista nije naucio u poslednjih 20 godina, 'teo bi da bude politicar, umesan u poslove i mahinacije "duboke drzave" a u stvari potpuno beskorisan i stetan. zbog takvih amerika ne moze da pisne u juznom kineskom moru, gubi na bliskom istoku, i postaje laughing-stock svojih, jos impotentnijih "partnera".

Kresoja Bill

pre 1 godinu

Besni pas kaže da su Rusi glupi, nesposobni, da ne znaju kako se pobedjuje. Pa, šta reći samozaljubljenoj naciji koja se samoj sebi divi kako je pobedila u Vijetnamu, Siriji, Iraku, Libiji, Somaliji, Kubi, Jugoslaviji… Logika čopora, hijena, samo udruženi i višestruko jači napadaju slabije, ali ni to im ne ide od ruke.

Miro

pre 1 godinu

Matis? On je rekao da su Talibani udaljeni dva meseca od Kabula da bi oni nakon tri dana ušli u Kabul. Inače je poznat po izjavi koju je posle ponavljao Barak Obama da će se Rusi zaglaviti u Siriji i doživeti neuspeh. Stručnjak

deda Raša

pre 1 godinu

Kad PSI laju, selo je mirno. Ni reči samokritičnosti, Indijanci, Sadam,Gadafi, Iran, Irak, SRBIJA i td.itd.?????????????

dera

pre 1 godinu

A vidiš generale , ja te razumem , jer kod nas postoji izreka : Ko gubi ima pravo da se ljuti , i to je tačno , no nije pristojno vredjati , pametni ljudi to ne rade .

master

pre 1 godinu

Im li neki komentar da vi iz informera smete objaviti bez dozvole odozgo??????

branko1

pre 1 godinu

"Sto je babi milo to joj se i snilo",kaze nas narod na ovako kretenske izjave

der serbe

pre 1 godinu

jbt ovakvi debili su im na kljucnim funkcijama.jedva chekam dan kada ce da zazali

Milan

pre 1 godinu

Какве су све будалетине биле ( а и сада су ) на високим положајима у САД.

Penzionerj

pre 1 godinu

Ti si najobičnija džukela. Ti to sanjaš i nemože da spavaš od zločina koje si počinio. Veliki Putin će vas naučiti pameti. Veoma brzo.

GEDZA

pre 1 godinu

Što ovoliko vojničko znanje nije podelio njegovim generalima sa 100 000 ameriičkih vojnika u Avganistanu, koji su pored avganistanske vojske od 300 000 vojnika, koju su napravili parama opljačkanog sveta, izgubili od 70 000 talibana u papučama, naoružanih samo kalašnjikovima i po kojim ručnim raketnim bacačem..... Sedi dole,.... jedan!!!

Mile

pre 1 godinu

Rece lik koji je dobio takve batine u Siriji od Vagnerovaca da njegovi marinci nisu znali sta ih je snaslo. A videli smo kako se slavna americka vojska povukla iz Avganistana. Najurise ih " papucari" da nisu stgli gace da navuku.

MilanChe

pre 1 godinu

И ми имамо у Србији једну изреку: "Пас лаје, ветар носи ..."

goran

pre 1 godinu

20 godina u Avganistanu i onda "bezanija Vrska cuka". I sad ce takav jedan vojni "strucnjak" da pametuje. Rabotajte bratja, "collective west" ne zna sta ce vise od muke.

Blagoje

pre 1 godinu

Ovakve se budale samo u americi mogu naci. To je njihov zastitni znak. Sigmun Frojd je za ovog majmuna pravi amater. Postedite nas ovakvih likova, ako znate za boga.

master

pre 1 godinu

Ovoliko bezkicmenjaka kao u informeru nema nigde, jadni ste i nemate muda da objavite komentare bez dozvole gazde, sto ne zatvorite novine i zasto imate mesto za komentare, ili su to samo komentari koji odgovaraju vladi dozvoljeni da se pokazu.

Mr

pre 1 godinu

Da vidimo rezultat: USA- 1.Vietnam, izgubila. 2. Granada, pobedila 3. Nikaragva, pobedila, 4.Iran, izgubila; 5. Srbija (privremena) polupobeda na Kosovu 6.Avganistan, izgubila 7. Irak,na kraju ipak izgubila, 8. Sirija nisu ništa uspeli, Rusi ih direktno pobedili. 9. Somalija, oterani odatle; 10. Venecuela, nisu smeli ni da prismrde. od 9 aktivnih ratova 2.5 pobede. Rusija(od raspada SSSR)- 1. Čečenija, pobedila i stekla saveznika; 2. Gruzija, pobedila; 3. Krim- pobedila bez gubitaka, 4. Sirija, pobedila 5. Ukrajina,utakmica nije još gotova, ali za sada je to makar "pola" pobede. Od 5- 4.5 pobede! Dakle USA- Rusija: 2.5: 4.5! Ma, vidi ko se javio da komentariše!

vladimir

pre 1 godinu

....."pobesneli psu" navedi mi bar JEDAN rat koji ste "dobili" posle II. sv. rata a mnoge ste započeli ? Navešću najglavnije - Koreja, Kambodža, Vijetnam, Somalija, Avganistan, Jugoslavija, Irak, Libija, Sirija ....i pokušaji u "zalivu svinja" /Kuba/, noćni desant u Iranu i NIJEDAN niste završili "pobedom" nego ste BEŽEĆI pobegli! Jedino što ste ostavili jezive ZLOČINE i pustošenja iza sebe! Toliko o "taktici" a za Putina ne brini i vodi računa da ti "ne zabode" rusku zastavu na vrh Bele kuće ako /naravno/ ostane cela! Vodiite računa da ne "preterate"!

Aco

pre 1 godinu

Hahahaa, ti isti rusi su te istjerali iz Sirije.

vladimir

pre 1 godinu

...."izigravaš" rodoljuba a NESMEŠ da objaviš istinu o amerci i "pobesnelom psu" i nema veze! Čuj Vučićeviću ti si jedan u nizu "opamećenih foliranata" koji i dalje lažu /animiraju/ javnost a u suštini ostali "petooktobarci" i izdajnici države! I to tvoje tobož "kajanje" je farsa - ti si PREVARANT! To što nećeš objavaiti ovaj komentar je "bruka" više za tebe i UPAMTI - PRAVI Srbi ti NIKADA neće dati veru! Tvoji "hvalospevi" o Vučiću prevazilaze nivo pristojnosti i dobrog ukusa! Licemerno je .....

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17