• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/agencije

05.09.2022

22:34

194. DAN RATA!UKRAJINCI GRANATIRALI KURSKU OBLAST RUSIJE, ZELENSKI SE RADUIJE TRAS, veruje da će ona žestoko udariti na Rusiju! PUTIN ODOBRIO koncept humanitarne politike u inostranstvu!  (FOTO/VIDEO)

AP PHOTO

Vesti

194. DAN RATA!UKRAJINCI GRANATIRALI KURSKU OBLAST RUSIJE, ZELENSKI SE RADUIJE TRAS, veruje da će ona žestoko udariti na Rusiju! PUTIN ODOBRIO koncept humanitarne politike u inostranstvu! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Specijalna vojna operacije Rusije u Ukrajini, 194. dan

22.30 Zelenski: Tras uvek na prosvećenoj strani evropske politike

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je buduća britanska premijerka Liz Tras uvek bila na prosvećenoj strani evropske politike i da se Kijev raduje daljoj saradnji sa njom.
"U Ukrajini je dobro poznajemo. Ona je uvek bila na prosvećenoj strani evropske politike", rekao je Zelenski u svom večernjem video obraćanju nakon što je prethodno opširno hvalio njenog prethodnika Borisa DŽonsona, preneo je Rojters.
"Verujem da ćemo zajedno moći da učinimo mnogo više za odbranu naših naroda i neuspeh svih destruktivnih ruskih napora", istakao je on.

Tras je danas pobedila bivšeg ministra finansija Rišija Sunaka na unutarpartijskom glasanju u trci za predsednika vladajuće Konzervativne partije.
Ona će postati premijer kada je sutra na prijemu u zamku Balmoralu u Škotskoj kraljica Elizabeta Druga pozove da sastavi novu vladu.
Prethodno bi dosadašnji britanski premijer Boris Džonson, koji je 7. jula podneo ostavku, trebalo da preda ostavku kraljici.

22.00 Putin odobrio koncept humanitarne politike u inostranstvu

Foto: AP/Tanjug

Predsednik Rusije Vladimir Putin odobrio je Koncept humanitarne politike Rusije u inostranstvu.
Dokument je objavljen na zvaničnom portalu pravnih informacija, preneo je Sputnjik.
Ukaz predsednika je stupio na snagu danom potpisivanja.
Ciljevi humanitarne politike Ruske Federacije u inostranstvu su formiranje i jačanje objektivne percepcije Rusije u svetu, unapređenje shvatanja istorijskog puta, uloge i mesta Rusije u svetskoj istoriji i kulturi i širenje kontakata među ljudima, navodi se u Konceptu.
Ističe se da je humanitarna politika neodvojivi deo spoljne politike Rusije.
Među njenim zadacima su formiranje ideje o Rusiji kao državi koja pažljivo čuva svoju bogatu istoriju i kulturno nasleđe, tradicionalne duhovne i moralne vrednosti, zaštita, očuvanje i promocija tradicije i ideala svojstvenih ruskom svetu.
Zadaci su i promocija prednosti federativnog uređenja ruske države, koja priznaje jednako dostojanstvo kultura svih naroda koji žive na njenoj teritoriji, jačanje uloge, značaja i konkurentnosti ruskog jezika u savremenom svetu i poboljšanje konkurentnosti domaćeg obrazovanja.
Ruska kultura se u Konceptu naziva najvažnijim i neodvojivim delom svetske kulture, kao i instrumentom meke moći.
Naglašava se da doprinosi jačanju međunarodnog suvereniteta Rusije i formiranju objektivne percepcije zemlje u inostranstvu.

21.30 Ukrajinci granatirale Tjotkino u Kurskoj oblasti Rusije

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinske trupe ponovo su granatirale selo Tjotkino u Kurskoj oblasti Rusije, zabeleženo je najmanje 12 naleta, saopštio je gubernator ovog regiona Roman Starovojt.
Sistem za upozoravanje proradio je na vreme, nije bilo žrtava. Međutim, oštećeni su prozori, krovovi, ograde i pomoćni objekti u nekoliko domaćinstava, a pogođen je i jedan bunar sa vodom.
Trenutno su na licu mesta stručnjaci kako bi utvrdili stepen materijalne štete, napisao je Starovojt na Telegramu.

21.00 Pomoć EU od 500 miliona evra za Ukrajinu

Evropska komisija i Ukrajina potpisale su u Briselu dogovor o 500 miliona evra pomoći koja će biti utrošena na stanovanje i obrazovanje raseljenih, kao i na poljoprivredu Ukrajine koja je u ratu.
Taj dogovor je postignut na sastanku Saveta za pridruživanje EU-Ukrajina kojem je prisustvovao ukrajinski premijer Denis Šmigal, a dogovor spada u okvir obaveza na koje se EU obavezala u proleće.
To je osmi sastanak Saveta za pridruživanje EU-Ukrajina i prvi od kada je zemlja u junu dobila status kandidata za članstvo u EU.
Šmigal je u Briselu razgovarao i sa potpredsednikom Evropske komisije Marošem Šefčovičem o jačanju sankcija Rusiji i integraciji Ukrajine u energetsko tržište EU.
Ukrajinski premijer se založio za uvođenje "potpunog energetskog embarga Rusiji".
"Ukrajinski izvoz električne energije može da zameni znatan obim uvoza ruskog gasa", rekao je Šmigal i dodao da Ukrajina ima najveća podzemna ležišta za skladištenje gasa i mogla bi da postane "evropski sef za gas".

20.30 Kijev traži od EU više oružja

Ukrajinski premijer Denis Šmigal pozvao je EU da isporuči njegovoj zemlji više oružja i opreme.
On je takođe sugerisao da bi Ukrajina mogla da isporučuje gas EU kako bi ublažila energetsku krizu koja je dovela cene do rekordno visokih nivoa.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Šmigalom, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj obećao je stalnu podršku bloka Kijevu, bez obzira na "kakvu god pretnju, kakva god ucena" dolazila od Rusije.

17.45 Kijev izveo napad na specijalni objekat Zaporoške nuklearke

Foto: Reuters

 

Prema informacijama vojno-civilne uprave grada Energodara, zabeleženi su artiljerijski napadi na sledećim mestima: specijalni objekat nuklearke, komunikacioni prekrivač desno od tog objekta, betonska ograda. U neposrednoj blizini drugog bloka oštećen je rezervoar sa destilovanom vodom. U napadu nema povređenih, navodi se u saopštenju.
Takođe se napominje da u ovom trenutku nema pretnje za tehnološki proces. Trenutno hitne službe likvidiraju posledice napada.

16.30 Ukrajina može da zameni Severni tok 1 kroz Sudžu

Ukrajina može da zameni ceo kapacitet gasovoda Severni tok 1 kroz Sudžu, jedinu tranzitnu tačkkku sa Rusijom, reka oje danas direktor ukrajinskeg preduzeća za transport gasa Sergij Makogon.
"Oni ne koriste celokupan kapacitet Sudže. Iako dnevno može da se upompa 77 miliona kubnih metara, oni upumpavaju samo 41 milion", rekao je Makogon za Rojters.
Gasprom je prošle nedelje potpuno obustavio isporuku gasa kroz Severni tok 1, pošto je tokom redovnog servisiranja gasovoda utvrđeno da je došlo do curenja ulja na jedinoj radnoj jedinici u blizini Sankt Peterburga.
Portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je danas da treba kriviti zapadne sankcije za potpuno zatvaranje gasovoda Severni tok 1, koji se proteže između Rusije i Nemačke.

15.30 Rat u Ukrajini pokazao uzaludnost predloga o stvaranju vojske EU
 
Rat u Ukrajini pokazao je uzaludnost predloga Emanuela Makrona o stvaranju vojske EU, rekao je Azim Ibrahim, naučni saradnik Instituta za strateške studije pri Vojnom koledžu američke vojske.
Kako piše autor teksta u „Dejli telegrafu", trenutna situacija je jasno stavila do znanja zemljama istočne Evrope da njihovi partneri u liku Francuske i Nemačke uopšte nemaju nameru da ih zaštite u slučaju napada od strane Rusije.
Kako napominje autor, sa Makronovom idejom je od samog početka bilo ozbiljnih problema. Prvo, vojska EU neće nužno uživati isto poverenje naroda kao nacionalne oružane snage. 

13.33 - Šok izjava Putina

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da je uoči putovanja na Kamčatku dobio svež izveštaj od Ministarstva odbrane o situaciji u zoni specijalne operacije

Tom prilikom, on je naglasio da se lokalni stanovnici bolje bore od profesionalnih vojnika.

- Formirana su dva korpusa iz lokalnih stanovnika. Oni se bolje bore nego profesionalni vojnici. Bore se hrabro i efikasno - rekao je Putin na omladinskom forumu "Ekosistem Nacionalni park".

On je istakao da je dug Rusije da pruži pomoć Donbasu i stanovnicima koji tamo žive.

Foto: AP/Tanjug

Vladimir Putin

13.17 - "Ukrajina nastavlja s provokacijama"

Kijev nastavlja s provokacijama u nuklearnoj elektrani Zaporožje s ciljem da stvori opasnost od nuklearne katastrofe, uprkos pisustvu misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

 

 

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je i da su ukrajinske snage protekle noći dva puta granatirale grad Energodar, u čijoj blizini je nuklearka.

12.48 - Referendum u Hersonu odložen

Proruski zvaničnik iz ukrajinskog regiona Herson Kiril Stremousov rekao je danas da je referendum o priključenju Rusiji odložen zbog bezbednosne situacije, preneo je TASS.

Stremousov je rekao da važan most Antonovski, koji ide preko reke Dnjepar u blizini grada Herson, ne može više da se prelazi zbog višenedeljnog ukrajinskog granatiranja, preneo je Rojters.

Skoro ceo region Herson od marta drže ruske snage.

Ukrajina je prošle nedelje saopštila da je pokrenula kontranapad sa namerom da povrati taj region.

12.12 - Britanski izveštaj odradio datum kraja misije 

Ukrajinci tvrde da ruske snage sada imaju naređenje da završe ovu misiju do 15. septembra, navodi se.

 

 

11.39 - "Sedište UN premestiti na Krim"

Sedište UN bi trebalo premestiti na Krim ili u Iževsk, kaže lider LDPR Leonid Slucki.

Deputat Državne dume je primetio da se američka strana direktno meša u rad Organizacije. Osim toga, Vašington krši fundamentalne principe UN. Činjenica je da SAD ruskoj delegaciji nisu obezbedile vizu za učešće na Generalnoj skupštini.

- Ako do putovanja ne dođe, predložićemo da se sedište UN premesti na Krim, a možda i u Ičevsk - rekao je Slucki.

11.11 - Gori skladište municije u Gorlovki

 

09.46 - Međunarodna misija napustila nukleanu elektranu u Zaporožju

Osnovni deo misije Međunarodne agencije za atomsku energiju napustio je Zaporošku nuklearnu elektranu, saopštio je ruski stručnjak Renat Karča, koji je pratio članove delegacije.

- Misija je otišla. Dve osobe su ostale kao stalna misija - rekao je Karča.

 

 

Ranije je predstavnik pokreta "Zajedno sa Rusijom" u Zaporoškoj oblasti Vladimir Rogov saopštio je da će misija biti završena 6. septembra. On je saopštio da međunarodnu delegaciju u zaporoškoj nuklearki čini 13 osoba.

08.31 - Peskov: Rusija radi na novom konceptu spoljne politike

 Na novom konceptu spoljne politike Ruske Federacije se uveliko radi, s obzirom na to da se vrlo brzo menjaju međunarodne okolnosti i stvara se nova svetska realnost, rekao je danas portparol Kremlja Dmitri Peskov na Istočnom ekonomskom forumu (EEF).

"Rad na ovom dokumentu je u toku. Činjenica je da se okolnosti na međunarodnoj političkoj sceni menjaju vrlo brzo. Pred nama je nova svetska realnost, što bi trebalo uzeti u obzir tokom pravljenja koncepta", rekao je Peskov za TAS S.

On je rekao da nema potrebe da se žuri za izradom tog dokumenta, ali je dodao da su mnoge zemlje iskazale otvoreno neprijateljstvo prema Rusiji.

"Zbog takvih stavova prema Rusiji, potrebno je umanjiti negativne posledice njihovih akcija. Postoji mnogo zemalja koje su otvoreno pokazale svoju ratobornu poziciju prema Rusiji. Te zemlje preuzimaju različite akcije koje su u suprotnosti sa našim interesima, a uzrokuju nam i štetu. Dakle, moramo da napravimo ravnotežu, smanjimo negativne uticaje", poručio je Peskov.

On je ocenio da nije fer reći da se Rusija okrenula Istoku nakon zapadnih sankcija.

"Azijsko-pacifički region je uvek bio važan za Rusiju. Zapravo, to je naš najvažniji region, tako da je nekorektno reći da smo se sada okrenuli Istoku i počeli da menjamo prioritete. Naravno, kada je Zapad veštački uveo restriktivne mere Rusiji, trgovina i ekonomija su počele još više da se okreću ka Istoku", dodao je Peskov.

08.16 - Dejstvo ruske vojske na pravcu Severska

 

 

07.53 - Krah kontraofanzive

Kontraofanziva ukrajinske vojske na Herson je doživela krah, napisao je na Telegramu zamenik šefa vojno-civilne administracije regiona Kiril Stremousov. Kako je naveo, "postoje informacije o 3.000 poginulih ukrajinskih vojnika".

07.21 - Misija IAEA se završava 6. septembra

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja se nalazi u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani biće završena 6. septembra, saopštio je Sputnjiku član administracije regiona Vladimir Rogov. Za sada se ne zna da li će neko od predstavnika agencije ostati tamo za stalno.

07.00 - Nastavak razmene zarobljenika

Na marginama Istočnog ekonomskog foruma, Tatjana Moskalkova, komesarka za ljudska prava u Ruskoj Federaciji, rekla je novinarima da očekuje nastavak razmene zarobljenika između Ruske Federacije i Ukrajine i smatra da je važno da humanitarna misija ne bude politizovana. 

07.02 - Snažne eksplozije u Energodaru

Dopisnik TASS-a izvestio je o tri snažne eksplozije u gradu Energodar u Zaporoškoj oblasti. Prema preliminarnim podacima, protivvazdušna odbrana je funkcionisala. Na snazi je policijski čas.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dusan

pre 1 godinu

SADASNJA EU NEMA PERSPEKTIVE;OVU EU NIJE BIRAO NAROD ALI CUTE!!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17