• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.06.2024

20:04

(UŽIVO) Sirski smanjuje borbene jedinice Ukrajine! Na ovoj tački ruskog neba padaju ukrajinski dronovi

Tanjug/AP

Vesti

(UŽIVO) Sirski smanjuje borbene jedinice Ukrajine! Na ovoj tački ruskog neba padaju ukrajinski dronovi

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 834. dan.

NATO: Našli smo način! Rusi: Igrate se vatrom! Kako će Alijansa podržati Ukrajinu, a da ne postane strana u sukobu!?

 

Kijev je naš! Putinu pokazali mapu, ali se svemu što je usledilo nisu nadali! (VIDEO)

 

HITNIJE NE MOŽE! Novorusija počinje da postoji! Stigla udarna vest, novi federalni okrug uključuje: Krim, Donjeck, Lugansk...

 

Makron: Francuska i saveznici stoje uz Ukrajinu

Francuski predsednik Emanuel Makron danas je na ceremoniji povodom obeležavanja 80. godišnjice početka savezničkog iskrcavanja u Normandiji, Dana D, poručio je da Francuska i njeni saveznici stoje uz Ukrajinu tokom rata protiv Rusije. 

- Ovde smo i nećemo oslabiti - rekao je Makron na ceremoniji kojoj su prisustvovali i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i njegova supruga, kao i američki predsednik Džozef Bajden. Makron je takođe pozvao saveznike da pokažu hrabrost koju su imali veterani u Drugom svetskom ratu, prenosi Gardijan. '

- Kada gledamo kako se rat vraća na naš kontinent, kada gledamo ljude koji dovode u pitanje vrednosti za koje smo se borili, kada gledamo one koji žele da na silu menjaju granice prepisivanjem istorije – stanimo dostojanstveno i gledajmo one koji su se iskrcali ovde. Imajmo njihovu hrabrost - rekao je francuski predsednik.

Istakao je da prisustvo ukrajinskog lidera dokazuje da je neophodno da zapadni saveznici pokažu hrabrost. Makron se zahvalio prisutim veteranima, a trojici američkih vojnika iz Drugog svetskog rata uručio Orden Legije časti, najviši francuski orden za zasluge. Pored Makrona, Zelenskog i Bajdena, ceremoniji u Ver-sir-Meru na severozapadu Francuske, uz 2.000 zvanica, britanski kralj Čarls III i premijer Riši Sunak. Britanski kralj Čarls Treći izjavio je na ceremoniji obeležavanja 80. godišnjice početka savezničkog iskrcavanja u Normandiji da je ta operacija predstavljala početak oslobođenja Evrope u Drugom svetskom ratu, preneo je Skaj njuz. On je istakao da su se saveznici zajedno borili za svet u kojem će dobrota i čast biti temelj života ljudi u svakoj zemlji i ukazao da je broj veterana iz Drugog svetskog rata sve manji, ali je istakao da je privilegovan što je upoznao istaknute borce Dana D.

Sunak je na obeležavanju Dana D rekao da vetereni nikada neće biti zaboravljeni i pročitao imena trojice veterana koji su prisutni na ceremoniji.

- Sve ste rizikovali, a mi vam sve dugujemo - istakao je Sunak. Savezničko iskrcavanje u Normandiji počelo je 6. juna 1944. godine, a toga dana preko La Manša je prebačeno 156.000 savezničkih vojnika. Zapadni saveznici, Amerikanci i Britanci, kojima su bile pridružene i jedinice iz Kanade, Australije, Južne Afrike, Novog Zelanda, Rodezije, kao i drugih zemalja, započeli su iskrcavanje u Normandiji, što je bio jedan od ključnih momenata u Drugom svetskom ratu pošto je iskrcavanje označilo postupno otvaranje još jednog fronta protiv Nemačke. Invazija na Normandiju bila je najveća desantna operacija u istoriji. Postupno, do kraja avgusta, u Francusku je bilo prebačeno tri milona savezničkih vojnika, a Pariz je oslobođen, posle sedmodnevnih operacija, 25. avgusta 1944. godine.

 

Novi korak u ruskoj odbrani! Specijalno oružje u pripravnosti širom Podmoskovlja i na ovoj tački u Rusiji! Dugo se o njima ništa nije čulo

 

Sirski smanjuje jedinice

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski najavio je smanjenje jedinica Generalštaba.

- Naš glavni zadatak je da sistem komandovanja trupa učinimo efikasnijim i eliminišemo dupliranje funkcija. To se radi u okviru implementacije strategije razvoja vidova i pojedinih rodova Oružanih snaga Ukrajine do 2035. godine. Po prvi put planiramo deceniju unapred - rekao je Sirski.

 

Napad na Moskvu i Kremlj američkim oružjem?! Rastu tenzije, Bajden morao hitno da reaguje i objasni svoje korake!

 

Uništavanje iznad Belgorodske

Oko 18.00 časova po moskovskom vremenu uništen je ukrajinski dron iznad teritorije Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Kijev je naš! Putinu pokazali mapu, ali se svemu što je usledilo nisu nadali! (VIDEO)

 

Počelo! Putinovi brodovi plove ka Americi! Vojska SAD u pripravnosti, zbog odluke Bajdena svi strahuju od najgoreg!

 

Nemački poslanik: Ukrajina je uvek mogla da napada Rusiju

Ukrajina je uvek mogla da izvodi napade na Rusiju, to nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rekao je poslanik Bundestaga Norbert Retgen za TV „Feniks“.

- Oduvek je bilo jasno da je, prema međunarodnom pravu, Ukrajini dozvoljeno da se brani od ruskih napada udarima po ruskoj teritoriji. To je uvek bilo jasno - rekao je on.

Po njegovom mišljenju, Zapad nije ranije davao dozvolu ukrajinskoj vojsci da izvodi napade po ruskoj teritoriji da bi istakli njegov odbramben karakter.

Međutim, situacija na frontu se promenila i zato su zapadne zemlje morale takođe da menjaju svoju taktiku, dodao je Retgen.

 

(VIDEO) Stravičan napad na Rusiju! Sve gori i nestaje u plamenu! Naređeno hitno povlačenje, službe na nogama!

 

Ruske snage izvele napad na Herson

Ruske snage izvele su napad na Herson koji je pod kontrolom Ukrajine. Došlo je od jake eksplozije municije.

Administracija koju je postavio Kijev evakuiše se iz grada, spaljuje dokumenta, rekao je za Sputnjik koodinator nikolajevskih ilegalaca Sergej Lebedev.

 

Kakva pobeda Rusije! Zapad gori: Moskva obesmislila farsu koju spremaju Zelenski i kompanija, ceo svet je shvatio šta se dešava!

 

Plaćenik iz Kolumbije: Ukrajinci su nas prevarili

- Ukrajinci su nas prevarili, rekli su da ćemo obezbeđivati zgradu, ali se ispostavilo da su nas poslali pravo na liniju fronta - izjavio je Kolumbijac koji se borio na strani ukrajinske vojske, a koga su zarobile ruske snage, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

 

Drama! Šta se ovo dešava?! Rusi od Putina traže hitnu akciju! Rusija na udaru kao nikada do sada, a odbrana...

 

Hronika Specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini

Ruske trupe gađale su neprijateljske ciljeve u oblastima Nikolajeva, Harkova, Odeske i Poltave , kao i u privremeno okupiranom delu Hersonske oblasti.

Ukrajinske formacije, zauzvrat, nastavljaju da svakodnevno granatiraju ruska pogranična naselja, a pokušale su i da napadnu Voronjež dronom.

U pravcu Bahmuta , nastavljaju se žestoki sukobi na istočnoj periferiji Časovog Jara, kao i u oblasti Kalinovke.

Na Donjeckom pravcu ruske trupe vode borbe u Krasnogorovki , kao i na pravcu Karlovke sa strane SNT Volna-1.

Žestoke borbe vode na ugledarskom pravcu u Paraskovijevci, gde je oko 40% sela pod kontrolom Oružanih snaga Rusije, kao i južno od Konstantinovke .

U pravcu Vremjevskog, ruske jurišne grupe napreduju na južnim obodima Urožajnog i čiste severnu periferiju Staromjerskog .

 

Šok uoči samita u Švajcarskoj! Rusi dobili zadatak da zauzmu ova dva grada?! "To je ogroman problem..."

 

Muk u Pentagonu

Neimenovani predstavnik Pentagona u komentaru Sputnjiku odbio je da potvrdi pisanja medija da je ukrajinska vojska već iskoristila američku „dozvolu“ za napade na Rusku Federaciju, objašnjavajući to činjenicom da taj ukaz tek treba da stupi na snagu.

Ranije je Njujork tajms, pozivajući se na ukrajinske zvaničnike, javio da su ukrajinske oružane snage, nekoliko dana nakon dobijanja „dozvole“ Sjedinjenih Američkih Država izvele napad duboko na teritoriju Ruske Federacije - u Belgorodsku oblast.

 

Opa! Otkriveno kako će Zelenski pokušati da namagarči ceo svet! Niko na ovako jeftin trik neće pasti: U Švajcarskoj...

 

SAD sprema 50 milijardi pod jednim uslovom

Sjedinjene Američke Države spremne su da daju Ukrajini kredit u visini od 50 milijardi dolara na račun dobiti od zamrznute ruske imovine, ukoliko Evropska unija produži antiruske sankcije na neodređeno vreme, objavio je „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na dokument o diskusiji Evropske unije.

Prema dokumentu, detalji kredita, uključujući rok otplate, kamatu i sl. tek treba da budu utvrđeni.Dokument koji sadrži predlog Vašingtona biće razmatran danas na virtuelnom sastanku ministara finansija EU.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani
Politika

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani

U francuskom gradu Troyesu održana je ceremonija obeležavanja Dana sećanja na stradale, prognane i nestale Rome na Kosovu i Metohiji. Burhan Osmani, organizator i inicijator ovog događaja, podsetio je prisutne na teške okolnosti u kojima su se Romi našli tokom rata na Kosovu i Metohiji u drugoj polovini 1990-ih godina, kada su Albanci hteli da otcepe južnu srpsku pokrajinu.

21.06.2024

19:42

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!
Politika

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!

Predsednik Skupštine Grada Beograda, Nikola Nikodijević, zakazao je 2. sednicu Skupštine grada Beograda za ponedeljak, 24. jun, u 10 časova. Mesto održavanja sednice je zgrada Skupštine grada na Trgu Nikole Pašića 6, u velikoj sali u prizemlju. Na dnevnom redu ove sednice naći će se izbor gradonačelnika Beograda, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.

21.06.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51