• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ranko Čabarkapa

10.06.2024

19:55

Zlatni dečko srpskog fudbala poručuje: Protiv Engleza će biti najlakše!

Starsportphoto

EURO 2024

Zlatni dečko srpskog fudbala poručuje: Protiv Engleza će biti najlakše!

Podeli vest

Biće ovo uzbudljivo leto za Nemanju Maksimovića (29). Momak rođen u Banji Koviljači predstavljaće Srbiju na Evropskom prvenstvu (14. jun - 14. jul) u Nemačkoj, a zatim mu sledi selidba u Atinu gde ga očekuje novo poglavlje u profesionalnoj karijeri. Tih i nenametljiv kakav je u društvu, tako deluje i na terenu, makar za nevešto oko prosečnog ljubitelja fudbala.

Međutim, ukoliko pitate bilo kog stručnjaka, reći će vam da je Nemanja fudbalski "monstrum", prototip modernog veznog igrača koji je neophodan ukoliko želite da ostvarite uspeh! Njegov doprinos zaista se ne može videti golim okom i pogledom na statistiku, jer retko postiže golove i beleži asistencije. Da biste u potpunosti razumeli i uočili njegove kvalitete, morate biti fudbalski potkovani.
 

Foto: Starsportphoto©

 

 

Način na koji se kreće na terenu, kako pokriva prostor i predviđa namere rivala, čine ga dragocenim kako u ofanzivi, tako i u odbrambenim zadacima. Uostalom, svi treneri sa kojima je sarađivao u dosadašnjoj karijeri imali su samo reči hvale za momka koji je prošao omladinsku školu Crvene zvezde.

Foto: EPA Images

 

Razgovor smo počeli od najaktuelnije teme - iza Maksimovića je odlična klupska sezona u dresu Hetafea. Cilj sastava iz predgrađa španske prestonice bio je opstanak u ligi, ali je taj cilj "debelo" nadmašen. Delovalo je u jednom trenutku da bi na stadionu "Koliseum" od naredne jeseni mogao da se igra i evropski fudbal, međutim u finišu sezone došlo je do opuštanja, tako da je Hetafe sezonu u Primeri okončao na 12. poziciji.

- Za nas posle tri godine konačno mirna sezona, praktično smo sve vreme bili u sredini tabele. Tačno je da smo pred kraj sezone posustali, ali imali smo veliki broj povreda. Pored toga, u zimskom prelaznom roku smo ostali bez nekolicine važnih igrača, tako da kada se sve to uzme u obzir, moramo biti zadovoljni prikazanim - naglašava iskusni vezista.

Foto: EPA Images

Modrić (levo) i Maksimović (desno)

 

Godinama unazad, najčešće je pokrivao poziciju defanzivnog veznog, kako u klubu tako i u reprezentaciji. Ipak, u minulom šampionatu trener Hetafea Hoze Bordalas dodelio mu je nešto ofanzivniju ulogu, o čemu svedoči i podatak da je na 37 utakmica postigao četiri gola. Bila je to njegova najefikasnija sezona otkako je u leto 2017. godine postao stanovnik Španije.

- Više puta sam istakao i ponoviću još jednom, Hoze Bordalas jedan je od najbitnijih trenera u mojoj karijeri, pod njegovim vođstvom sam igrao najbolji fudbal. Zaista sam imao veliku slobodu, posebno posle povrede Borhe Majorala dobio sam ofanzivniju ulogu. Morali smo zbog povrede najboljeg strelca da promenimo formaciju i odustanemo od sistema 4-4-2 na koji smo navikli, ali ja sam uživao u novoj ulozi - potvrdio je Maksimović da mu je prijala veća sloboda u igri i pozicija na terenu bliža golu protivnika.

Foto: EPA Images

Maksimović (levo) i Hoze Bordalas (desno)

 

Bio je to najlepši mogući način da se oprosti od kluba čiji dres je nosio punih šest godina. Sledi novi izazov i selidba u Atinu, pošto je potpisao trogodišnji ugovor sa Panatinaikosom. Tamo će biti saigrač sa Filipom Mladenovićem i Filipom Đuričićem, sa kojima se i konsultovao pre nego što je doneo odluku da se preseli u glavni grad Grčke. Atinski "zeleni" čekaju na šampionsku titulu od 2010. godine i u Maksimoviću vide igrača koji im je neophodan kako bi prekinuli dugogodišnji post.

- Naravno da sam se pre potpisa čuo sa Mladenovićem i Đuričićem, kao i sa Gaćinovićem i Andrijom Živkovićem koji takođe igraju u Grčkoj. Rekli su mi lepe stvari o fudbalu, ali i o životu u Grčkoj. Svideo mi se ambiciozni projekat kluba, Panatinaikos punih 15 godina nije bio šampion što je mnogo za klub takve istorije koji ima armiju navijača. Drago mi je što ću biti deo ekipe koja će pokušati da vrati šampionski pehar u "zeleni" deo Atine - ne krije Nemanja da je uzbuđen zbog novog profesionalnog izazova.

 

 

 

 

Proveo je Nemanja godinu dana u sunčanoj Valensiji, zatim je šest godina bio stanovnik Madrida, a sledi mu selidba u glavni grad Grčke. Stiče se utisak da preferira sunčane predele.

- Tako se namestilo, ali nisam nikada na tome insistirao. Ipak mi je na prvom mestu ambicija kluba u kojem igram, želim da se borim za trofeje i to je najvažnije. Naravno, važno mi je i da moja porodica uživa u životu pa i odabir grada igra bitnu ulogu, ukoliko je u pitanju zemlja sa prijatnom klimom tim bolje - poručio je Maksimović.

 

Foto: EPA Images

 

 

Dolazimo i do glavne teme našeg razgovora. Očekuje nas Evropsko prvenstvo na kojem će Srbija igrati nakon 24 godine. Maksimović se našao na konačnom spisku selektora Stojkovića i među prvima se stavio Piksiju na raspolaganje.

- Atmosfera u timu je sjajna, svi igrači su željni i motivisani da ostvarimo dobar rezultat. Velika je čast igrati na Evropskom prvenstvu nakon 24 godine, a pogotovo što ćemo prvi put igrati pod imenom Srbija! Nema euforije kao pred Svetsko prvenstvo u Kataru i smatram da je to dobra stvar - istakao je budući fudbaler Panatinaikosa.

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Godinama unazad, euforija među navijačima bila je ogromna pred svako veliko takmičenje. Nažalost, prošlost nas uči da sve dobro učinjeno u kvalifikacijama upropastimo na završnom turniru. Slabe igre i loše rezultate redovno prate i priče o narušenim odnosima u svlačionici. Čak su i čelnici Saveza i sam selektor Stojković istakli u više navrata da se ovoga puta Katar neće ponoviti, u smislu medijske pompe oko reprezentacije. Igrači će u bazi u Augzburgu imati potpuni mir, novinarima ali i suprugama i devojkama igrača neće biti dozvoljeno da borave u bazi reprezentacije.

- Svi mi smo profesionalci i na prvom mestu želimo dobar rezultat. Stvari o kojima se polemisalo u javnosti ne utiču na nas, ekipa pod vođstvom selektora Stojkovića ima spokoj. Naše je da samo mislimo na teren, a za organizaciju su odgovorni i zaduženi ljudi iz Saveza i te stvari prepuštamo njima - naglašava Nemanja da u svlačionici nacionalnog tima za sada vlada mir.

Foto: Starsportphoto

 

 

Sjajnim igrama u Hetafeu, pokazao je da može biti adut selektora Stojkovića na Evropskom prvenstvu. Iako nije bio standardan u prethodnom kvalifikacionom ciklusu, poručuje da je spreman da se stavi u službu državnog tima.

- Razgovarao sam sa Piksijem kada smo se okupili, pitao me je kako se osećam i da li sam umoran nakon klupske sezone. Nismo pričali konkretno o taktici i o eventualnoj ulozi. Važno je pre svega da se odmorimo i da se nakon toga dobro fizički pripremimo kako bismo bili spremni za Evropsko prvenstvo - dodao je on.

 

Foto: EPA Images

 

 

Imaće "orlovi" najteži mogući početak na EP, jer ih na startu 16. juna u Gelzenkirhenu očekuje okršaj sa moćnim Englezima. Teško je nadigravati se sa tako kvalitetnim protivnikom, ali Srbija je pokazala na bolje prolazi sa takvim pristupom, nego kada pokuša da odigra na rezultat.

- Englezi su svakako najteži protivnik, ali takve mečeve je najlakše igrati. Nema pritiska, malo možemo da izgubimo a mnogo toga da dobijemo. Trudićemo se da igramo našu igru i da se ne obaziremo na njih, svakako da će biti perioda utakmice kada ćemo morati da napadnemo i perioda kada ćemo se braniti. Poštujemo Engleze, ali ih ne precenjujemo, svesni smo našeg kvaliteta - optimista je Nemanja.

 

Foto: EPA Images

 

 

Bez obzira na ishod meča protiv "gordog albiona" dva svakako ključna duela tek nam slede, protiv Slovenije (20. jun, Minhen) i Danske (25. jun, Gelzenkirhen). Nemanja Maksimović je u mladosti proveo dve godine u Domžalama i odlično je upoznat sa kvalitetima reprezentacije Slovenije.

- Utakmica sa Slovenijom biće ključna, jer moramo da ih dobijemo. Bićemo favoriti i zato će biti teško. Oni imaju kvalitet, po koncepciji ekipe slični su Hetafeu. Nemaju zvezde u timu izuzev Jana Oblaka koji je golman. Radi se o kompaktnoj ekipi koja mnogo trči, bore se za svaku loptu i moraćemo da im pariramo u tim segmentima - poziva na oprez novi stanovnik Atine.

Foto: Reuters

 

 

Uzimajući u obzir činjenicu da je prethodnih sedam sezona živeo na Iberijskom poluostrvu, Maksimović je dobro upućen u situaciju u španskom fudbalu. "Crvena furija" svrstana je u grupu smrti zajedno sa selekcijama Hrvatske, Italije i Albanije.

- Španci sebe svrtsavaju u red favorita zajedno sa selekcijama poput Italije, Francuske i Nemačke. Lično smatram da ovo neće biti njihovo Evropsko prvenstvo, podmladili su ekipu. Za nekoliko godina ih svakako vidim u vrhu, ali mislim da njihovo vreme tek dolazi - istakao je on.

Foto: EPA Images

 

 

Kada se radi o glavnim favoritima za osvajanje Evropskog šampionata, Maksimović tu nema nikakvu dilemu.

- Francuzi su prvi favoriti, iskusna ekipa koja je dugo na okupu i koja zna kako se osvajaju velika takmičenja. Dodao bih još i Nemačku jer je domaćin i jer Nemci uvek znaju kako se igra na rezultat - izdvojio je Nemanja "galske petlove", ali i potvrdio da Nemce nikada ne treba otpisivati.

Foto: EPA Images

 

 

Svoje ime Nemanja je zlatnim slovima upisao u istoriju srpskog fudbala pre devet godina na Novom Zelandu. Gol protiv Brazila u 118. minutu finala Svetskog prvenstva za igrače uzrasta do 20 godina doneo je Srbiji titulu prvaka sveta! To do danas ostaje najveći uspeh srpskog reprezentativnog fudbala otkako je naše zemlja postala samostalna. Nažalost, seniori do sada nisu uspeli da nam pruže mnogo razloga za slavlje, ali navijačima niko ne može da uskrati pravo da maštaju o nekoj novoj kontri i golu vrednom titule na nekom velikom takmičenju.

 

 

- Naravno da svi sanjamo o tome da postignemo gol u finalu nekog velikog takmičenja, ali idemo meč po meč. Prvi cilj je da prođemo grupu pa ćemo videti za dalje. Nema sumnje da bih želeo da ponovim nešto slično i predstoječeg leta na Euru, ali kao što rekoh, idemo korak po korak - zaključio je Nemanja Maksimović u razgovoru za Informer.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija