• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.10.2021

09:58

Preminuo proslavljeni as Crvene zvezde!

Ostali sportovi

Preminuo proslavljeni as Crvene zvezde!

Podeli vest

Doktor Predrag Križan "Krile" nacionalni rekorder na 100 metara ručno mereno, preminuo je u nedelju veče u 75. godini

Predrag Križan se atletikom bavio od 1963. do 1976. godine i  83 puta je bio reprezentativac Jugoslavije. Ostaće upamćeno da je 1971. godine, u vreme kada je svetski rekord bio 9,9 metara, Križan trčao 100 metara za 10,2 sekunde.

Taj rezultat vlada, jer dok nije postalo zvanično isključivo merenje elektronikom, niko ga nije nadmašio.

Križan je bio član Crvene zvezde, a posle karijere radio je kao amaterski trener. Najpoznatiji učenik mu je, između ostalog, Lazar Staničić kog je doveo do rekorda SFRJ na 100 metara sa 10.83 iz 1983. godine. Radio je sa nizom reprezentativaca, od 100 metara do 400 metara i 400 metara prepone.

Učestvovao je na EP 1969. i 1971. godine, a na Mediteranskim igrama u Izmiru 1971. bio je treći na 200 metara i drugi sa štafetom 4 puta 100.

U dva navrata je bio prvak Balkana, čak 16 puta prvak Jugoslavije, a rekorder države u 29 navrata (100 metara, 200 metara, 200 metara prepone, štafete), a zanimljivo da mu neki rekordi u dvorani nisu ni priznati.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17