• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.07.2022

09:35

POTVRĐEN NAJVEĆI STRAHI! Poznat uzrok smrti NFL šampiona!

AP PHOTO

Ostali sportovi

POTVRĐEN NAJVEĆI STRAHI! Poznat uzrok smrti NFL šampiona!

Podeli vest

Poznati su rezultati autopsije nakon smrti Demarijusa Tomasa, legende Denver Bronkosa, jednog od najboljih hvatača u novijoj istoriji NFL-a

Poznati su rezultati autopsije nakon smrti Demarijusa Tomasa, legende Denver Bronkosa, jednog od najboljih hvatača u novijoj istoriji NFL-a.

Demarijus  Tomas je pronađen mrtav u decembru 2021. godine. mesecima su svi strpljivo čekali rezultate obdukcije koji su potvrdili najveći strah. Potvrđeno je da je Tomas u trenutku smrti, imao hroničnu traumatsku encefalopatiju, bolest poznatu kao CTE. O ovoj bolesti se prvi put govorilo posle smrti Majka Vebstera, čuvenog igrača Pitsburg Stilersa.

Tomas je preminuo od posledica napada dok je bio sam u stanu. Do ove bolesti dolazi nakon velikog broja primljenih udaraca u glavu, a Tomas je poslednji u nizu sportista kojima je pronađena ova bolest.

Foto: AP PHOTO

Demarijus Tomas

Na udaru su pre svega igrači američkog fudbala, bokseri i hokejaši, a prašinu je podigla i najnovija inforamcija - da su posledice moguće i u fudbalu. Apeluje se da igra glavom bude što je više moguće ograničena, pogotovo kada su u pitanju mlađe kategorije.

Tomas je svojevremeno osvojio Super Boul sa Denver Bronkosima 2015. godine. Za Bronkose, koji su ga draftovali 2010. godine, nastupao je osam sezona i bio je jedan od najvažnijih igrača tima. Drugi je na listi Bronkosa svih vremena po pretrčanim jardima i uhvaćenim tačdaunima.

Podsećamo, zvaničan razlog smrti Majka Vebstera bio je srčani udar, ali on je testamentom tražio da mu se ispita mozak. Doktori su opisali njegov mozak kao "kajganu“ i rekli su da je čudo da je i toliko živeo. Vebster je insistirao da ima ogromne probleme sa glavoboljama, vidom, postao je zavistan od lekova protiv bolova. Uložio je sav svoj novac da bi dokazao da je igranje fudbala uništilo njegovo zdravlje. Završio je kao beskućnik, da bi preživeo, pomagao mu je legendarni kvoterbek Teri Bredšo.

Foto: AP PHOTO

 

Otkriveno je da CTE ima direktnu korelaciju sa igranjem fudbala i da su posledice udaraca u glavu koje trpe ovi momci nesagledive. CTE su posledice brojnih jakih udaraca u glavu i brojnih potresa mozga. Izazivaju nepopravljiva oštećenja, koja dovode do nepodnošljivih glavobolja, promena raspoloženja, suicidalnih misli, poremećenog vida...

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17