• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. GLIGORIĆ

13.08.2021

15:15

JEDAN OD NAJVEĆIH SRPSKIH TRENERA SVIH VREMENA ZA INFORMER! Nisam klovn da se smejem i urlam!

tanjug/ap photo

Tenis

JEDAN OD NAJVEĆIH SRPSKIH TRENERA SVIH VREMENA ZA INFORMER! Nisam klovn da se smejem i urlam!

Podeli vest

Selektor odbojkašica Zoran Terzić odgovorio na komentare sa društvenih mreža da se retko kada smeje i sumirao dosadašnjih 20 godina na klupi nacionalnog tima

 

Biti trener za mene je ozbiljan posao, nisam klovn da na terenu skačem, urlam i pravim salto, poručuje selektor ženske odbojkaške reprezentacije Zoran Terzić (55) u intervjuu za Informer!

Čuveni stručnjak, koji je u prethodnih 20 godina osvojio čak 19 medalja sa odbojkašicama, odgovorio je na komentare sa društvenih mreža da se retko kada smeje i da je uvek smiren, ali i sumirao prethodne dve decenije na čelu jedne od najuspešnijih ekipa koje smo ikad imali u sportu.

Tri medalje draže od olimpijske bronze

 

 Rekli ste da je olimpijska bronza jedna od najdražih medalja, a koja je zapravo najdraža?
- Zaista ne mogu da kažem da mi je olimpijska bronza u Tokiju najdraža. Postoje tri medalje koje su mi podjednako drage. Svetsko prvenstvo 2006, kada smo uzeli bronzu. Ta medalja ulazi u najuži krug, možda je čak i najdraža. Zato što je bila prva, a drugo, od tadašnje 24 reprezentacije, mi smo po rejtingu bili 23. Jedino je Kostarika bila iza nas. Bili smo totalni autsajderi i osvojili smo medalju. Naravno, EP u Beogradu 2011. godine - onakva atmosfera, polufinale i finale u pet setova. To je bio spektakl. I naravno, Svetsko prvenstvo 2018. godine. Uvek sam pričao, meni je titula svetskog prvaka najdraža i ne može da se poredi s titulom olimpijskog šampiona.

Odbojkašice su na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojile bronzanu medalju, a Terzić najavljuje pohod na jedno od odličja i na narednom Evropskom prvenstvu, koje za nekoliko dana počinje u Beogradu, Klužu, Zadru i Plovdivu.

Da li ste primetili komentare na društvenim mrežama da se gotovo nikad ne smejete i da ste uvek veoma smireni?

- Nisam ja video na društvenim mrežama, ali su mi pokazali saradnici u reprezentaciji. Stalno sam govorio da je za mene dužnost trenera ozbiljan posao. To nije klovn, koji na terenu skače, urla, pravi salto... Reč je o ozbiljnom i zahtevnom poslu, gde moraš da budeš koncentrisan na sve što se dešava. Osim toga, to je stvar karaktera. Međutim, znaju igračice da u tim našim višemesečnim pripremama umemo i da se šalimo i smejemo. Nije to tako ozbiljna priča kao što izgleda na terenu.

Nakon osvojene bronze na Igrama u Tokiju, da li su se slegli utisci? Šta možemo da očekujemo na Evropskom prvenstvu?

- Onog momenta kada su se završile Olimpijske igre, počeli smo da razmišljamo o Evropskom prvenstvu. Na poslednja dva EP osvojili smo zlatnu medalju, a zadnji poraz na tom takmičenju imali smo 2015. godine. Više od dva prvenstva nismo poraženi. Logično je da javnost od nas očekuje medalju. Međutim, svi moraju da budu svesni da su Rusija, Turska i Italija po kvalitetu tu negde s nama. Biće teško, ali nije nam prvi put da smo pred ovakvim izazovom. Nadam se da ćemo biti najbolji kada bude najpotrebnije i da ćemo uzeti neku od medalja.

Foto: tanjug/ap photo

 



Selektor ste 20 godina, brojite li medalje?

- Moj fizioterapeut je izbrojao 19 medalja.

Kakav je osećaj kada se osvrnete na sve to?

- Čudan. Krenuli smo ni iz čega. Rezultatski smo bili u trećoj grupi evropskih kvalifikacija. Cilj nam je bio samo da budemo prisutni na velikim takmičenjima. Kad smo se 2003. kvalifikovali za EP, bili smo presrećni. A evo sad, nakon 20 godina, jedina smo reprezentacija u odbojci koja nije propustila ni jedno jedino veliko takmičenje. Možda je to zapravo najveći uspeh koji smo ostvarili, ne medalje, već taj kontinuitet, da smo uvek bili prisutni i u vrhu.

Foto: tanjug/ap photo

 

Bićemo u vrhu još dugo

Da li će ženska odbojkaška reprezentacija biti u vrhu kada ovoj generaciji prođe vrhunac?

- To se gleda sa dve strane. Prva, da li imamo igračice koje će da zamene ove sadašnje i da budu istog kvaliteta. Odgovor je jasan i nedvosmislen: nemamo. Postoji i druga strana - da li će nove igračice moći da ostvare rezultate kao prethodne. Vrlo je moguće. Zato što se ne gleda samo kakva je tvoja ekipa već i kakve su druge. Mislim da ćemo i dalje biti u vrhu. E sad, da li ćemo biti prvaci Evrope dva puta zaredom, ne znam. Ali verujem da ćemo biti u vrhu svetske odbojke.


Kada ste 2002. godine došli na mesto selektora umesto Darka Zakoča, da li ste verovali da ćete ovoliko ostati?

- Ništa od svega ni u ludilu niko nije mogao da zamisli. Ko kaže drugačije, taj... Neću reći laže, ali preteruje. I što se rezultata tiče i što se tiče ostajanja 20 godina na čelu reprezentacije. Niko o tome nije razmišljao, pa ni ja. Ni na kraj pameti mi nije bilo. Ali eto, pogodilo se da reprezentacija beleži dobre rezultate, da se pojavljuju dobre generacije odbojkašica.

Foto: tanjug/ap photo

 



Da li ste nekad razmišljali da se povučete?
 

Niko kao čuveni Rus

 

Postoji li trener u odbojci koji je toliko dugo na klupi jedne ekipe kao vi u reprezentaciji?
- Nisam siguran da je neko kod nas bio 20 godina trener. Ali imate Nikolaja Karpolja, čuvenog odbojkaškog trenera iz Rusije. Vodi još Uraločku iz Jekaterinburga, klub koji je osvajao Ligu šampiona. Verovali ili ne, čovek je 52 godine trener istog kluba.

- Nekoliko puta. To su bile situacije kada trud i rad nisu donosili rezultate. Međutim, uvek sam imao ogromnu podršku Saveza, bez obzira na to ko je bio predsednik. Svaki put kada sam imao sumnje oni su mi govorili da sačekam i da će biti bolje sledeći put. Da je to nešto što se dešava svakoj ekipi.

Na društvenim mrežama se pitaju do kada ćete biti selektor?

- Za ovih 20 godina na društvenim mrežama su me uglavnom terali. Malo je čudno da se sada pitaju dokad ću da ostanem. Šalu na stranu, kada ne budem osećao motiv i želju da osvajamo medalje i radimo punom parom, tada ću prestati. Kada će to biti, za godinu, dve ili pet, videćemo. Drugo, ne odlučujem o tome samo ja. Kada Savez bude smatrao da nisam dovoljno dobar za tu funkciju, otići ću.

Foto: tanjug/ap photo

 



Da li posle svega mislite da neko može da vam kaže da niste dobri za tu funkciju?

- Naš posao je takav i toga svi moramo da budemo svesni. Jedan trener je jednom prilikom to lepo rekao: "Imaš dve vrste trenera, one koji su dobili otkaz i one koji će ga tek dobiti." To je normalna stvar u sportu, čak i kada nije do tebe, prvi koji ispašta je trener. Treba biti svestan toga i dešava se svima. Meni do sada nije, ali ima vremena.

Bonus video

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija