• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.04.2022

09:52

NOVAK JE POVRAĆAO, IZGUBIO JE SNAGU... Ovaj čovek je spasio karijeru Novaku Đokoviću!

reuters

Tenis

NOVAK JE POVRAĆAO, IZGUBIO JE SNAGU... Ovaj čovek je spasio karijeru Novaku Đokoviću!

Podeli vest

Austrijanac Danijel Mikš, koji je napisao biografiju o Novaku Đokoviću, osvrnuo se na možda i presudan trenutak u karijeri našeg asa

Danijel Mikš, nekadašnji novinar nemačkog tabloida "Bunte" i "Plejboja" napisao je biografiju Novaka Đokovića na nemačkom pod naslovom "Ceo život u borbi".

U razgovoru za nemački portal "Sport1" prvi put otkrio šta je bio razlog za neočekivani razlaz Novaka Đokovića i trenera Marijana Vajde pre mesec i po. Kako novinar tvrdi, Vajda i Đoković raskinuli su saradnju zbog različitih stavova u vezi sa vakcinisanjem protiv koronavirusa.

Takođe, Mikš je otkrio još jednu zanimljivu informaciju u vezi sa načinom na koji funkcioniše Novak, odnosno kakav odnos ima sa najbližim saradnicima. Đoković sa svakim članom svog tima ima potpisan ugovor sa posebno naglašenom klauzulom da ni za vreme saradnje, ni po završetku ugovora, ne smeju da otkrivaju podatke o njemu i načinu na koji su poslov.

Doktor pomogao Đokoviću

Nekadašnji novinar je podsetio i na saradnu Novaka Đokovića i doktora Igora Četojevića, što je možda bio i jedan od najvažnijih momenata u karijeri prvog tenisera sveta.

- Igrao je Novak Đoković u četvrtfinalu Australijan opena 2010. godine sa Žo-Vilfredom Congom. Ali, uprkos povraćanju ostao je do kraja i izgubio, a posle je od doktora Igora Četojevića saznao je da netolerantan na gluten i mlečne proizvode.  On početka karijere Novak je važio za vrlo talentovanog tenisera ali koji brzo odustaje. Posebno kada je nadomak poraza. Tek 2010. godine je savladao taj problem - kaže Mikš i nastavlja:

Foto: Starsportphoto

Igor Četojević (prvi s desna na levo) je spasio karijeru Novaku Đokoviću



- Nakon jednog gema u četvrtom setu potiv Conge desio se dramatičan preokret. Novak je do tada delovao da je superiorniji od protivnika. Conga je dobio prvi set 7:6, Novak drugi 7:6, potom 6:1 treći, ali onda nije mogao da diše. Kod 0:2 Novaku je bila muka, otišao je sam u svlačionicu. Bio je spreman to da uradi, nije želeo da povraća pred navijačima na stadionu i milionima gledalaca pred TV ekranom. "Osećao sam se kao da sam izgubio snagu", objasnio je Novak kasnije.

U takvom stanju je poražen, Conga je preokrenuo meč. Osvojio je četvrti i peti set 6:3, 6:1 i otišao u polufinale. Svi u Đokovićevoj lođi su bili u šoku, ali jedna stvar je prošla nezapaženo. Novak nije predao meč, iako je imao razlog. Ovog puta je izdržao do kraja i izgubio. 

Meč je gledao doktor alternativne medicine Igor Četojević koji ima ordinaciju na Kipru. Njegova supruga divi se Novaku. Kada su videli scene sa meča protiv Conge svi su mislili da se Novak bori sa astmom. Ali, Četović je znao da je nešto drugo razlog. 

Novak netolerantan na pšenicu i mleko

- Prema mom iskustvu s tradicionalnom kineskom medicinom astma se skoro uvek javlja ujutru. Novakov meč je bio u večernjim satima. Pretpostavio sam da su problemi nastali u probavnom traktu, pokrenuti nakupljanjem toksina u crevima. U kineskoj medicini pluća su povezana sa debelim crevom - objasnio je Četojević. 

Doktor i Novak su se prvi put sreli u julu 2010. godine nakon  meča sa Hrvatskom u Dejvis kupu u Splitu. Novak se pripremio za detaljan pregled, ali Četojević radi samo nekoliko testova i posle nekoliko minuta je imao rezultat.

Foto: AP/Photo

Novak Đoković

- Postoji znak da vaše telo odbija pšenisu - rekao je Četojević. 

Novak ga je pažljivo slušao, imao je osećaj da ga razume, veže ih i srpsko poreklo. Novak često oseća da je neshvaćen na svojim putovanima. Četojević veruje u alternativnu medicinu, kao i Novak, koji je skeptičan prema klasičnoj medicini. Veruje u moć samoizlečenja, skeptičan je u lekove i vakcine kao i Četojević .

Prilikom prvog pregleda doktor je rekao Novaku da je pod stalnim stresom, uradio je ELISA test koji otkriva netoleranciju na hranu. Pokazao je da je Đoković netolerantan na pšenicu i mlečne proizvode. Doktor je imao jasnu poruku, ako ne želi da mu telo stoji na putu, mora da promeni ishranu. Đoković je rekao da će se time pozabaviti, ali ga je doktor nagovorio odmah na probni period od 14 dana. Morao je da izbegava hleb i druge proizvode sa pšenicom. Posle dve nedelje doktor je kao nagradu dao Novaku pecivo. Ali, nije uživao, osećao je užasnu mučninu. Posle toga je radikalno promenio ishranu - otkrio je Danijel Mikš.


Podsećamo, Novak tokom 2010. godine nije osvojio nijedan grend slem i mastres, ali je u finišu sezone podigao trofej u Dejvis kupu, a onda sve pomeo sa terena tokom 2022. godine. Osvojio je Australijan open, Vimbldon i Ju Es open, masterse u Indijan Velsu, Majamiju, Madridu, Rimu i Kanadi. Takođe, Nole je te sezone ostvario 41 trijumf u nizu. Dominacija i dalje traje...

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija