• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jasmina Vujadinović

06.04.2022

19:58

U STAROM BEOGRADU SE BAŠ DOBRO JELO! Saznajte gde je PROFESOR VUJIĆ najradije svraćao na ručak...

privatna arhiva

Beograd

U STAROM BEOGRADU SE BAŠ DOBRO JELO! Saznajte gde je PROFESOR VUJIĆ najradije svraćao na ručak...

Podeli vest

Veruje se da su Apis i njegovi sledbenici (Crna ruka) baš u ''Kolarcu'' skovali plan o ubistvu Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin, kaže za portal Informer.rs Vidoje Golubović, autor knjige ''Mehane i kafane starog Beograda''

Centar života Beograda 70-tih i 80-tih godina 19.veka bio je Pozorišni trg (danas Trg republike) na kojem je 1857.godine sagrađena kafana ''Kolarac'', kao elitno mesto gde su priređivani najveći balovi, održavane zabave i skupovi.

-Postoji i anegdota da se među gostima često viđao i profesor Kosta Vujić, koji je inače ručavao na dva-tri mesta u gradu. Kod ''Kolarca'' je po njegovom uverenju bila odlična supa i govedina, a zatim bi išao u terazijsku ''Kasinu'' da jede kakav ajmokac, pa se vraćao u kafanu ''Ruski car'' da ručak završi pečenjem - navodi dr Golubović za portal Informer.rs

Interesantna anegdota vezana je i za Zeleni venac.

Foto:  

Zelenog venca ne bi bilo bez Nemice frau Herman

Odvažna dama

-Da ne beše Nemice frau Herman i njene kafane, veliko je pitanje kako bi se danas zvao ovaj deo Beograda - kaže naš sagovornik. - Ova hrabra i odvažna  dama krenula je 1838.godine sa porodicom iz svoje domovine put Srbije sa namerom da u Beogradu otvori radionicu za izradu damskih šešira.

Nažalost, nije imala sreće, jer je na tom putovanju ostala bez muža koji je iznenada preminuo. Ipak, ona je sa troje dece i koferima stigla do prestonice Srbije i od Alekse Simića, političara i dugogodišnjeg ministra, uzela je u zakup kafanu, koju je nazvala ''Zeleni venac'' u kojoj su na spratu bile i sobe za noćenje.

 

Prva telefonska linija

 

Jedna od najpoznatijih beogradskih kafana svih vremena (na uglu Kralja Aleksandra i Kneza Miloša) ''Tri lista duvana'' otvorena je 1880.godine. Poznata je i po tome što je u njoj marta 1883.godine instalirana prva telefonska linija u Beogradu, koja je povezivala Geodetsko odeljenje Ministarstva vojnog (smešteno na spratu kafane) i kasarnu inženjerije na Paliluli.

Telefonsku liniju u dužini od 300 metara, instalirao je Pantalejmon Panta Mihajlović, koji je 1882.godine dobio prvu koncesiju za oblast telekomunikacija u Srbiji. Nažalost, ova kafana je srušena.

Foto:  

Cvetko je finasirao uvođenje čuvene ''šestice''

 

Po kafanama su nazivana i čitava naselja

Recimo, ''Cvetkova mehana'' je dobila ime po vlasniku Cvetku Jovanoviću, a po svedočenju potomaka napravljena je oko 1902.godine. Imala je baštu u dubokoj hladovini bagremova i lipa, štale za konje, pekaru i smeštaj za poslugu.

Građena je u srpskom stilu sa tremom za pijacu, a bila je čuvena po dobroj hrani i jeftinom vinu. Naročito po jagnjetini, prasetini i roštilju, dok se pivo služilo u kriglama.

-Po kazivanju potomaka, u kući Cvetka Jovanovića 1933.godine prenoćio je kralj Aleksandar. Inače, Cvetko je bio nosilac Ordena petog reda Svetog Save, a bio je veliki dobrotvor i imao je fond za siroimašnu decu, crkvu, studente i đake - veli dr Golubović.

Kažu da je Cvetko finansirao dovođenje struje do svoje kuće i naselja, te da je materijalno učestvovao u izgradnji tramvajske pruge i uvođenju poznate ''šestice'' u beogradski javni prevoz. Takođe, donirao je izgradnju crkve i spomen-kosturnice na Kajmakčalanu.

 

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!

Prekjuče 21.6.2024. godine, na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda, jedan od novih lidera stranke Zeleno levi front (Ne davimo Beograd), Branislav Dimitrijević, je u svom prvom obraćanju pred Skupštinom grada, masno slagao.

23.06.2024

18:42

TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)
Live TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi izovorio je legendarnu rečenicu pred odlazak u Lisabon: "Kakav bre plasman za Svetsko prvenstvo?" Tada smo pobedili. Da li ste mu verovali kada je rekao da ne treba da brinemo i da će odvesti Srbiju na Evropsko prvenstvo? Evo nas danas u Nemačkoj! Šta možemo da očekujemo u utakmici protiv Danske? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su bivši reprezentativac Predrag Mijatović i novinar sportske rubrike Informera Ljubiša Vidović. Uživo u program javio se i Jovan Šurbatović, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije.

23.06.2024

12:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set