• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA/Z.G.

05.08.2021

15:40

VATRENA STIHIJA PRETI KATASTROFOM ZLATIBORU I TARI! Vatra stigla nadomak prvih sela i radarskog centra, VATROGASCI SUZBIJAJU PLAMEN/VIDEO/FOTO/

RINA

Vesti

VATRENA STIHIJA PRETI KATASTROFOM ZLATIBORU I TARI! Vatra stigla nadomak prvih sela i radarskog centra, VATROGASCI SUZBIJAJU PLAMEN/VIDEO/FOTO/

Podeli vest

Jak vetar na Murtenici i dalje rasplamsava požar, vatra je ponovo progutala na desetine hektara borove šume i preti da stigne do Radarskog centra koji se nalazi na vrhu Brijač. Zahvaljujući brzoj intervenciji pilota MUP-a Srbije plamen je trenutno suzbijen

„Gasili smo požare a Pasuljanskim livadima, potom smo preko Kraljeva natankali helikoptere i stigli na Murtenicu. Vodu zahvatamo na Kokinom Brodu, jedan zahvat oko 3,5 tona i na taj način pokušavamo da stenemo u kraj vatrenoj stihiji. Uspešno smo suzbili vatru koja je išla ka Radarskom centru. Vremeski uslovi nisu zadovoljavajući, ali očekujemo da će uz velike napore požar biti stavljen pod kontrolu“, izjavio je za RINU kapetan Nikola Dimitrijević.

Foto: RINA

 

Ukoliko se požar ne lokalizuje, u opasnosti su domaćinstva u selu Draglica.

„Gledamo kako gori i molimo se Bogu da se ne proširi. Plašili smo se kad je goreo drugi kraj planine, a sada je još teže. Verujemo vatrogascima i mirniji smo sad kad su stigla dva helikoptera. Dobro je što se nije zapalio Radarski centar“, kaže meštanin Stanimir Grujičić.

Osim Murtenice, teška situacija je i u Mesnoj zajednici Vraneši gde je od siline vetra iščupan dalekovod, koji je tom prilikom zapalio travu i na taj način je došlo do požara u tom delu Nove Varoši.

Foto: RINA

 

„Zbog predostrožnosti je struja isključena u svim kućama, nakon nekoliko sati borbe sa vatrom možemo reći da je na tom delu opštine situacija sada pod kontrolom. Međutim, opasnost na Murtenici još uvek nije prošla. Nadamo se da će nam vremenske prilike ići na ruku i da će pasti bar malo kiše, koja bi olakšala vatrogascima“, izjavio je Radosav Vasiljević predsednik opštine Nova Varoš.

Stanovnici sela na Zlatiboru sa strepnjom gledaju u vatrenu stihiju

Meštani sela Ćirovići na Zlatiboru sa strepnjom gledaju u šumu koja gori pred njihovim očima, ali i u nebo jer smatraju da samo kiša može biti njihov spas.

Foto: RINA

 

„Počelo je da gori noćas, jutros kada smo ustali ovde se ništa nije videlo od dima. Sve je bilo belo, niste mogli da otvorite oči. Gori dosta hektara borove šume, duva izuzetno jak vetar i to je najveći problem. Najavili su kišu i to nas može spasiti inače ako vetar nastavi, uplašeni smo i za naše kuće“, kažu za RINU meštani sela Ćirovići.

Lokalizovan požar na Zlatiboru

Požar koji je jutros izbio na brdu Gradina između Čajetine i Zlatibora uspešno je lokalizovan. U gašenju ovog požara učestvovalo je oko 20 vatrogasaca, a veliki značaj je imala kiša, koja je padala oko sat vremena.

Požar u Zaovinama na Tari, u zaseoku Gornji Đurići, promenio je pravac i okrenuo ka bradu Pasak. Tu su takođe angažovani vatrogasci, ali i tu je kiša pomogla u stišavanju tog požara. 

Foto: Z.G.

 

Krizni štab u Bajinoj Bašti je odmah naredio da se isključi dovod struje, pa Zaovine, Mitrovac na Tari i deo Bajine Bašte nema struje. Radi se na isključivanju trafo stanice u Đurićima, da bi se struja pustila u drugim delovima koji je trenutno nemaju.                                            Z.G.

Na terenu je pet vatrogasnih vozila i preko 20 vatrogasaca. Očekuje se da stigne pojačanje u ljudstvu kako bi požar na Zlatiboru što pre bio stavljen pod kontrolu.

„Građevinskim mašinama probili smo šumske puteve kako bi vatrogasci mogli da priđu do žarišta. Za sada je situacija pod kontrolom, činimo sve da se vatra lokalizuje a požar ne proširi. Za sada nema opasnosti da će plamen doći do obližnjih kuća“, izjavio je Saša Cicvarić načelnik Sektora za vanredne situacije u Užicu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Srbi piju više piva nego mleka! Ali, ne znaju razliku između bezbednog i kvalitetnog
Društvo

Srbi piju više piva nego mleka! Ali, ne znaju razliku između bezbednog i kvalitetnog

Od početka godine, prema evidenciji baze NEPRO, sa rafova u radnjama povučeno je više od 80 artikala. Profesorka fizičke hemije Svetlana Stanišić kaže za RTS da povlačenje proizvoda ukazuje da funkcioniše sistem kontrole i ističe da ono što je bezbedno ne mora da znači da je dobro. Portošači imaju pravo na povraćaj novca ako se neki proizvod proglasi nebezbednim, račun nije neophodan, rekla je Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača.

28.09.2024

10:38

Deca nam imaju odnose pre 12. godine! Ovo je rešenje - izjava stručnjaka šokirala roditelje
Društvo

Deca nam imaju odnose pre 12. godine! Ovo je rešenje - izjava stručnjaka šokirala roditelje

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" starosna granica za stupanje u seksualne odnose kod adolescenta značajno je opala. Prema istraživanju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", 16,9% učenika prvog razreda srednjih škola već je imalo seksualne odnose, a alarmantnih 22,6% njih imalo je svoje prvo seksualno iskustvo pre 12. godine!

28.09.2024

09:55

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!
Crvena zvezda

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!

Crvena zvezda nema velike šanse protiv Intera, svoje bodove možda može da traži protiv PSV-a ili Jang bojsa, poručuje za Informer proslavljeni fudbaler crveno-belih Zlatko Krmpotić (66). Čovek koji je sa srpskim prvakom igrao ravnopravno protiv "neroazura" 1981. godine u četvrtfinalu Kupa šampiona kaže da je sadašnji tim Zvezde superioran u domaćem prvenstvu, ali da u Evropi ne može da se meri sa velikanima.

28.09.2024

07:00

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set