• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/telegraf

24.12.2021

12:17

ŠOKANTNA PROMENA VREMENA! Meteorolog Đorđe Đurić otkrio, evo do kada će ZIMA BITI NA RASPUSTU!

Tanjug/Dragan Kujundžić

Vesti

ŠOKANTNA PROMENA VREMENA! Meteorolog Đorđe Đurić otkrio, evo do kada će ZIMA BITI NA RASPUSTU!

Podeli vest

U narednom periodu temperature će biti više i za 10 do 15 stepeni od proseka za ovo doba godine

U prethodna dva dana minimalne jutarnje temperature u većem delu Srbije kretale su se od -12 do -4°C, u Sjenici do -20°C, a na Pešteru lokalno i niže. U noći iza nas naglo smo iz zimskih temperatura uletili u prolećne i to zahvaljujući advekciji osetno toplije vazdušne mase sa jugozapada. 

Temperature su već ovog jutra u osetnijem porastu, pa je tako jutros u Beogradu i u Loznici već bilo 14°C, a za samo nekoliko sati temperatura u Sjenici je sa -11°C porasla na 4°C, rekao je za Telegraf.rs meteorolog Đorđe Đurić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Danas je veoma topao dan za ovo doba godine. Maksimalna temperatura biće do 18°C, u Beogradu do 15°C, a hladnije će biti samo na jugu i na istoku Srbije. Najtoplije će biti u Podrinju. Zbog premeštanja veoma prostranog ciklona preko severne i severoistočne Evrope, iznad našeg područja danas će biti izražen gradijenet vazdušnog pritiska, pa će duvati umeren do pojačan jugozapadni vetar, a u Bačkoj, Sremu i na planinama zapadne Srbije jak. Vetar će biti ''fenskog '' efekta.

- Narednih dana preko našeg područja prolaziće plitke doline. U sklopu njih biće i umereno do pretežno oblačno sa kišom, a neće biti isključeni ponegde ni lokalni pljuskovi sa grmljavinom, koji su retka pojava u ovom delu godine u našem području. Suvo će biti uglavnom na jugu, jugoistoku i istoku Srbije, ali se od ponedeljka padavine očekuju i u ovim predelima - kaže Đurić.

Foto: Informer

Đorđe Đurić

Vazdušni pritisak biće nešto ispod proseka, a pod uticajem jugozapadnog visinskog strujanja biće i veoma toplo za ovo doba godine. Minimalne jutarnje temperature narednih dana biće ponegde i do 10°C, naročito u Beogradu, Kolubarskom okrugu i u Podrinju, dok će hladna jutra biti na jugoistoku Srbije i pojedinim kotlinama, uz temperature oko 0°C.

- Maksimalne temperature biće u narednom periodu uglavnom od 8 do 16°C, u subotu lokalno zbog frnskog efekta jugozapadnog vetra u Podrinju i do 18°C. Tokom utorka i srede preko našeg područja sa Jadrana će se premeštati u prizemlju centar ciklona, a sa severa dolina i oni će potom povući nešto svežiju vazdušnu masu sa severa, tako da se u utorak krajem dana i u sredu očekuje skretanje jugoistočnog vetra prolazno na jak severozapadni i prodor svežije vazdušne mase, a kiša će na planinama preći u susnežicu i sneg. Maksimalna temperatura biće u padu za oko 5 stepeni - rekao je Đurić.

Za Novu godinu Srbija pod uticajem ciklona

Prema trenutnim prognozama Srbija će poslednjeg dana ove i prvog dana Nove godine biti pod uticajem ciklona, čiji će se centar premeštati iz severozapadne preko centralne Evrope. Pod njegovim uticajem očekuju se južna strujanja i biće veoma toplo za ovo doba godine. Maksimalne temperature bile bi od 8 do 16°C, a u novogodišnjoj noći od 4 do 10°C, jedino na višim planinama poput Kopaonika oko 0°C. Za sada bi u novogodišnjoj noći bilo uglavnom suvo, ponegde sa slabom kišom, uglavnom na severu Srbije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

- Dakle, u narednom periodu temperature će biti više i za 10 do 15 stepeni od proseka za ovo doba godine. Snežni pokrivač naglo će se otopiti na planinama do 1.000 metara nadmorske visine, a značajno će se smanjiti i na visinama od 1.500 metara.

Ipak, zahvaljujući obilnim snežnim padavinama tokom decembra, na Kopaoniku visina snega iznosi oko 90 cm, tako da će i pored značajnijeg smanjenja, snežnog pokrivača na višim planinama iznad 1500 metara i na Kopaoniku biti i više nego dovoljno, a novih 10-tak cm na ovim visinama moglo bi da padne i oko 29-30. decembra - kaže Đurić.

Zima na raspustu bar do Božića

Sam kraj 2021. godine završićemo u znaku toplog i kišovitog vremena, a prema trenutnim prognozama zima će biti na raspustu bar do pred Božić.

Zbog tempetratura koje će u narednom periodu biti iznad prosečnih vrednosti, nešto nižeg vazdušnog pritiska i južnog strujanja sa ''fenskim'' efektom, biometerološka situacija biće uglavnom neugodna i nepovoljna.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SUTRA NAS ČEKA VELIKI VREMENSKI PREOKRET! Nakon -15 očekuje nas POTPUNI ŠOK!
Srbija

SUTRA NAS ČEKA VELIKI VREMENSKI PREOKRET! Nakon -15 očekuje nas POTPUNI ŠOK!

Nakon jučerašnjih -20°C i današnjih -15°C (Sjenica), kraj ove i početak sledeće godine obeležiće temperature za 10 do 15 stepeni iznad proseka. Već od sutra temperature i preko 15°C, u Podrinju zbog fenskog efekta jugozapadnog vetra i do 18°C, ali se očekuje i česta pojava kiše. Jedno manje zahlađenje oko 29. decembra, ali sneg tada samo na planinama, rekao je meteorolog Đorđe Đurić

23.12.2021

12:30

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set