• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

15.03.2022

16:21

TARA JE PRIRODNA APOTEKA! U svojim nedrima krije mnoštvo lekovitih biljaka, SADA ZNAMO SVE O NJIMA (FOTO)

Z.G.

Vesti

TARA JE PRIRODNA APOTEKA! U svojim nedrima krije mnoštvo lekovitih biljaka, SADA ZNAMO SVE O NJIMA (FOTO)

Podeli vest

Prema jednoj od legendi, planina Tara je dobila ime po Taru, bogu ilirskog plemena Autarijata koje je u antičko doba naseljavalo ovaj prostor. Tar je zbog lepote izabrao upravo ovu planinu da na njoj sagradi svoj božanski presto

Uz svu tu lepotu nepregledno prostranstvo, šumom prebogate planine koju zovu "pluća Srbije", krije i mnoštvo lekovitih biljaka. O kakvim biljkama je reč opisala je dr Dragica Vilotić, profesorka Šumarskog fakulteta u Beogradu, u monografiji “Lekovite biljke Nacionalnog parka Tara”.

– Autorka je utvrdila postojanje većeg broja lekovitih biljaka, od kojih je 158 vrsta iz 63 familije detaljno opisala i ilustrovala originalnim fotografijama.

U opisu svake pored latinskog naziva dato je ime na srpskom jeziku, takozvani narodni naziv, kao i lokalni koji se koriste na istraživanom području – piše u recenziji knjige dr Mirjana Šijačić Nikolić.

Foto: Z.G.

 

Mnogi naučnici su istraživali Taru i ova monografija je do sada prvo sveobuhvatno delo o lekovitim biljkama Tare.

Obuhvaćene biljke su prema lekovitosti podeljene u pet kategorija. Na primer u prvoj kategoriji je nisko drvo krušina (čija se lekovita mlada kora osušena koristi kod hemoroida i crevnih zatvora), kleka, sa svojim iglicama (pomaže kod stomačnih tegoba, nazeba i kašlja), divlja ruža (njen lekovit plod pun vitamina C jača organizam), crna zova (od plodova se prave džemovi koji se koriste kao diuretici, a čaj od cveta ublažava gripozna stanja), šumska lipa (čaj od njenog cveta upotrebljava se za umirenje kašlja, kod povišenog krvnog pritiska i za nervno smirenje).

Posebno lekovit je i crni bor (dostiže visinu do 40 metara, a starost od više stotina godina), čiji osušeni izbojci u vidu čaja pomažu kod kašlja, hroničnog bronhitisa i kao diuretik, dok se mladi borovi pupoljci kuvani u mleku i vinu koriste za lečenje kožnih bolesti i reume. Кod Pančićeve omorike (u narodu zvane omora, srpska smrča) lekoviti su mladi svetlozeleni izbojci, od kojih se prave melemi za lečenje rana, kupke za reumatizam i čaj kod upale pluća.

Foto: Z.G.

 

Među zeljastim biljkama s Tare naročitom lekovitošću ističu se hajdučka trava, petrovac, pirevina, kaćunak, biljka rusa... Lincura može da pomogne kod upale vena, a njen čaj boljem varenju. Sok dobijen iz lista zelenike, retke vrste, koristi se u lečenju bolesti jetre, dok bukva daje katran pogodan za lečenje šuge, ekcema i peruti. Vrlo su lekoviti i crni slez, podbel, kamilica, matičnjak, vranilova trava (divlji origano), jaglika, gavez, maslačak, kopriva, divizma i drugo bilje sa Tare.

Foto: Z.G.

 

Lekovitost ima I kitnjak, vrsta hrasta visokog stabla. Кod njega su lekoviti kora i plod-žir. Čaj od kore kitnjaka odličan je protivotrov kod trovanja otrovnim biljkama i gljivama. Autorka Dragica Vilotić u predgovoru pominje zaslužne istraživače flore Tare (poseban doprinos dr Milovana Gajića) i navodi da je jedna od namena publikacije da se više sazna o značaju i upotrebnoj vrednosti lekovitog bilja ove planine.

Foto: Z.G.

 

– Moja prva terenska istraživanja potiču sa Tare i mojim odlaskom u penziju završavaju se ovom publikacijom na Tari – napisala je Dragica Vilotić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"
Politika

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"

Član predsedništva Srpske Napredne Stranke Branislav Malović kaže da "posle propalog "svelitijumskog sabora" u Loznici na Vidovdan svakome u Srbiji je jasno da apsolutno ne postoji nijedan razlog da se ne krene dalje sa ovim projektom".

02.07.2024

21:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set