• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

18.04.2022

09:06

TOP 10 NAJPOPULARNIJIH IMENA U SRBIJI! Možda je baš VAŠE U SAMOM VRHU?!

Shutterstock

Vesti

TOP 10 NAJPOPULARNIJIH IMENA U SRBIJI! Možda je baš VAŠE U SAMOM VRHU?!

Podeli vest

Iako je Nikola ubedljivo najpopularnije ime koje se daje muškoj deci u Srbiji u poslednjih 30 godina (od 1991), to je ipak dovoljno samo za 5. mesto među najčešćim imenima u Srbiji, a evo koje ime ubedljivo pobeđuje

Srbijom, i dalje, suvereno vladaju Dragani, nosioci imena koje je bilo najpopularnije među muškom decom u periodu od 1951-1970 godine. Zanimljivo je da je u periodu 1991-2011 ime Dragan nije bio ni u prvih 10 najčešćih imena koja su davana bebama, ali i pored toga, u Srbiji danas ipak živi najviše Dragana.

Ovo je lista načešćih muških imena:

1. Dragan

2. Milan

3. Aleksandar

4. Zoran

5. Nikola

6. Miloš

7. Marko

8. Goran

9. Dušan

10. Dejan

Što se tiče ženskih imena Milica je najčešće ime u Srbiji po broju stanovnika, ali i najčešće ime koje je davano devojčicama na rođenju u poslednjih 30 godina!

Foto: Shutterstock

deca

Zanimljivost vezana za ovo ime je ta što je bilo na visokom drugom mestu (iza Radmile) i pre 80 godina (do 1940), u top 3 se našlo i u periodu od 1941-1950, a ponovnu slavu doživelo je od 90-ih na ovamo od kada je najčešće ime za devojčice na rođenju.

Bebe Jelene "vladale" su Srbijom u periodu od 1971-1990, kada je to bilo najčešće ime za devojčice na rođenju, međutim, u periodu od 2001-2011 ovo ime nije bilo ni u top 10 po popularnosti, što je verovatno dovelo do toga da se Jelene nalaze na drugom, a ne na prvom mestu ove liste.

Ovo su najčešća ženska imena:

1. Milica

2. Jelena

3. Marija

4. Mirjana

5. Dragana

6. Snežana

7. Ljiljana

8. Ivana

9. Ana

10. Gordana

Inače, zastupljenost muških i ženskih imena u Srbiji rangiran je prema podacima sa poslednjeg popisa stanovništva 2011. godine. Kako je već najavljeno, novi popis stanovništva biće održan od 1. do 31. okrobra, pa ćemo nakon njega videti da li su se među najpopularnija imena probila, recimo, Tea, Katja, Kalina, Una, Sena, Rea, Teona, Dunja, Petra, Tara, Nina, Maša, Lenka, Teodora, Sofija ili pak Relja, Vuk, Lav, David, Jakov, Tadija, Luka, Pavle, Andrej, Stefan, Strahinja, Dimitrije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set