• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.Kostić

27.04.2023

22:10

"NEMA NAZAD, IZA JE SRBIJA!" Pokojnom generalu Božidaru Deliću odata velika počast u Moskvi! (FOTO)

S.Kostić

Vesti

"NEMA NAZAD, IZA JE SRBIJA!" Pokojnom generalu Božidaru Deliću odata velika počast u Moskvi! (FOTO)

Podeli vest

Uz podršku Sveruskog udruženja veterana "Ratno bratstvo" i na inicijativu njegovih predstavnika u Srbiji, u Moskvi i u nekoliko gradova Dagestana su organizovane manifestacije u okviru akcije "Aleja sećanja" Sveruskog društvenog pokreta "Volonteri Pobede", posvećene generalu Božidaru Deliću i 549. motorizovanoj brigadi Vojske Jugoslavije.

Ovaj događaj su podržali pre svega ratni veterani i brojne institucije u Rusiji, a celom događaju pristustvovala je ćerka pokojnog genrala. 

- Događaj je podržao veliki broj udruženja ratnih veterana, omladinskih organizacija, gradskih uprava i ruskih visokoškolskih institucija. Sadnji drveća u memorijalnoj aleji u Moskvi prisustvovala je ćerka pokojnog generala, Svetlana Delić. Akcija je održana uz učešće čete počasne straže i pitomaca vojnih akademija u Rusiji – navode iz Ruskog doma u Beogradu.

Foto: S.Kostić

Svetlana Delić, ćerka pokojnog generala

Ivana Rakić, koordinaror Sveruskog javnog pokreta "Volonteri pobede" u Srbiji, ističe da je na ovaj način odata velika počast generalu Deliću, jer je ovakva aleja zasađena njemu i čast njegove herojske 549. motorizovane brigade.

- Oni su kao neprobojni štit odbranili našu zemlju i naš narod od najezde šiptarskih terorista, potpomognutih snagama NATO-a i stranih plaćenika, koji su devedesetih nastojali da naš narod bace na kolena. Ovu borbu prepoznao je i ruski narod, i sam se suočavajući sa istim zlom-terorizmom – kaže za Informer Ivana Rakić.

Ona dalje pojašnjava da je na teritoriji Temirjazevske regije u Moskvi, kao i u Mahačkali, Кizljurtu i Izberbašu u Dagestanu, zasađena aleja sećanja posvećena herojima ove slavne brigade, uz prisustvo izaslanika ambasade Srbije u Rusiji,velikog broja pripadnika Vojske Ruske Federacije i veterana "Boevog bratstva" i drugih organizacija veterana i omladine iz Rusije i Dagestana.

Foto: S.Kostić

Ivana Rakic i Stojan Konjikovac

- U Moskvi je prisustvovala i lično učestvovala u sađenju i kći generala Delića - Svetlana Delić, koja se biranim rečima obratila prisutnima i iskazala zahvalnost za gest posvećen njenom ocu i branitelju naše otadžbine.Međunarodna akcija je propraćena i Zumm konferencijom, koja je vođena u Ruskom domu u Beogradu – objašnjava naša sagovornica. Za okruglim stolom u Ruskom domu bili su okupljeni rukovodstvo i članovi Udruženja 549.mtbr "Car Dušan Silni", na čelu sa generalom Stojanom Кonjikovcem, koji je u vreme agresije bio komandant isturenog komandnog mesta formiranog tokom bitke na Paštriku.


- Uz prisustvo predstavnika vojnog ateše ambasade Ruske federacije u Srbiji, izaslanika "Bojevog bratstva Rusije" za Srbiju i "Volontera pobede" u Srbiji propraćena je ceremonija u Moskvi i Dagestanu – kazala nam je Ivana Rakić.

O bitkama koje je vodila 549. motorizovana brigada, čije je sedište bilo u Prizrenu, a pogotovu legendarnoj borbi potiv NATO agresora i šiptarskih terorista, ojačanih snagama regularne vojske Albanije, na Paštriku , u maju i junu 1999.godine, govorio je prvi saradnik pokojnog generala Delića, brigadni general u penziji Stojan Konjikovac.

Foto: S.Kostić

Tabla za generala

Učesnici su se podsetili i komande koja je ušla u istoriju srpskog vojevanja, a koju je na Paštriku izdao general Delić: "Nema nazad, iza je Srbija".




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve pršti između srpske lepotice i Slovenca! Olga i Oblak zaljubljeni do ušiju! (FOTO)
Showtime

Sve pršti između srpske lepotice i Slovenca! Olga i Oblak zaljubljeni do ušiju! (FOTO)

Srpska teniserka Olga Danilović (23) poražena je u prvom kolu ovogodišnjeg Vimbldona, dok je njen dečko, sjajni slovenački golman Jan Oblak (31), eliminisan sa Evropskog prvenstva u fudbalu nakon poraza od Portugala posle penala u osmini finala. Zaljbljeni golupčići sada vidaju jedno drugom rane i uživaju u ljubavi koju se ne libe da pokažu na društvenim mrežama.

08.07.2024

15:09

Planeta

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!
TOTALNA ESKALACIJA

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas, nakon sastanka sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Varšavi, da Kijev očekuje konkretne korake svojih zapadnih partnera da ojača svoju protivvazdušnu odbranu i zaštiti svoj energetski sektor tokom samita NATO ove nedelje. Ova vest dolazi nakon razornog udara ruskih snaga na gradove širom Ukrajine, prilikom čega je poginulo najmanje 29 ljudi.

08.07.2024

16:40

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set