• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.06.2023

23:15

BEZ STRUJE OSTALO 550 KUĆA! Izlile se reke u Lazarevcu, evakuisana domaćinstva

Instagram

Vesti

BEZ STRUJE OSTALO 550 KUĆA! Izlile se reke u Lazarevcu, evakuisana domaćinstva

Podeli vest

Reke Peštan i Turija poplavile su deo opštine Lazarevac, sve nadležne službe su na terenu. Evakuisano je 120 domaćinstava, bez struje 550 kuća. Naselje Darosavica odsečeno je od sveta, a saobraćaj u delu opštine obustavljen, dok su deca evakuisana iz predškolske ustanove... Snimci koji stižu odatle su zabrinjavajući!

Predsednik Gradske opštine Lazarevac oglasio se nakon poplava koje su zadesile tu beogradsku opštinu.

- Ugroženo je šest mesnih zajednica, a trenutno su najugroženije MZ Rudovci, deo MZ Malih Crljena, kao i MZ Vreoci, odakle je ukupno evakuisano 120 domaćinstava. U međuvremenu je došlo do porasta vodostaja reke Turije, koja je počela da se izliva i u toku je evakuacija 12 domaćinstava u MZ Junkovac - naveo je prvi čovek GO Lazarevac i dodao:

- U MZ Rudovci nivo reke Peštan je u laganom opadanju. U Rudovcima, posebno u zaseoku Darosavica od poplava je bilo ugroženo oko 35 domaćinstava, kao i 20 domaćinstava koja pripadaju Malim Crljenima, u zaseoku Jelav i Baroševcu. U delu starog Medoševca i mesne zajednice Vreoci imamo ugrožen jedan broj domaćinstava, njih desetak. Najvažnije je da za sada niko od građana opštine Lazarevac nije životno ugrožen.

 

 

- Maksimalno je angažovana sva raspoloživa mehanizacija opštinskih javnih preduzeća, ali Elektroprivrede Srbije – Ogranak Kolubara kako bi podigli bedem na reci Peštan i na taj način sprečili izlivanje reke Peštan kod Staklenika prema delu Kolubare Prerada, konkretno Suvoj separaciji gde se nalaze bunkeri sa sirovim ugljem – izjavio je Bojan Stević prilikom obilaska poplavljenih mesnih zajednica.

Bez struje 550 domaćinstava

Zbog visokog vodostaja i plavnog talasa koji dolazi iz pravca Aranđelovca najviše problema na teritoriji opštine Lazarevac već rano ujutru izazvala je reka Peštani koja je ugrozila objekte i infrastrukturu uz njen tok. Od ranog jutra nadležne službe na terenu su preduzimale sve raspoložive mere u cilju zaštite ljudi i objekata.

U MZ Rudovci poplavljeno 35 kuća. EDB Lazarevac je iz bezbedonosnih razloga isključila četiri trafo stanice, tako da je od ujutru 550 domaćinstava bez električne energije. Ugrožena je trafo stanica u naselju Rudovci, a EDB Lazarevac radi na tome da se domaćinstvima do kojih plavni talas nije stigao u što kraćem mogućem roku ponovo priključi na električnu mrežu.

U MZ Mali Crljeni, naselje Petkovača, poplavljeno je preko 20 domaćinstava. Sa napona su skinute dve trafo stanice, a EDB Lazarevac je na terenu i čim se steknu uslovi biće puštena električna energija.

 

 

Evakuisano stanovništvo

U MZ Rudovci evakuisana su deca iz predškolske ustanove, zbog potoka koji je počeo da se izliva i preti da se voda ulije u objekat.

Naselje Darosavica je najugroženije i faktički je odsečeno od sveta. Zbog izlivanja Peštana saobraćaj je obustavljen na putu Rudovci – Kruševica, kao i Lazarevac – Vreocim (Ulica Janka Stajčića kod Staklenika u Šopiću).

Danas je hitno održana i 25. Vanredna sednica Štaba za vanredne situacije opštine Lazarevac na kojoj je doneta odluka da se sva raspoloživa mehanizacija opštinskih javnih preduzeća i Ogranka Kolubara stavi na raspolaganje Štabu. Članovi Štaba se u ovom trenutku nalaze na terenu gde prate sve kritične lokacije i preduzimaju sve raspoložive mere u cilju ublažavanja štete.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

PLJUSAK PONOVO ZAHVATIO JUG Očekuje se i do 50 mm kiše, nove bujice i poplave! Nema sumnje - pred Srbijom je još jedna besana noć
Društvo

PLJUSAK PONOVO ZAHVATIO JUG Očekuje se i do 50 mm kiše, nove bujice i poplave! Nema sumnje - pred Srbijom je još jedna besana noć

Pred kraj dana celu Južnu Srbiju zahvatio je novi talas vrlo obilnih padavina, pri čemu su padvine najobilnije u slivu Južne Morave. Ovo područje u nastavku večeri i noći dobiće novih 30-5 0mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više pri čemu će najkritičnija situacija biti u slivu Južne Morave uz opasnost od poplava i bujica.

16.06.2023

21:54

sledeća vest

Vesti

Ministar Đorđe Milićević poručio u Novoj Gorici "Vi ste najbolji ambasadori naše zemlje"
Politika

Ministar Đorđe Milićević poručio u Novoj Gorici "Vi ste najbolji ambasadori naše zemlje"

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom Đorđe Milićević prisustvovao je večeras Tradicionalnoj kulturnoj priredbi „Razigrana srca“, koju već 21. put organizuje Srpsko kulturno društvo „Sloga“ iz Nove Gorice. Ovo udruženje već decenijama uspešno radi na očuvanju srpske kulture i tradicije među Srbima u ovoj značajnoj regiji, na raskršću puteva između Italije i Slovenije.

05.10.2024

20:27

TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)
Live TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)

Ako postoji istorijski momenat kao prekretnica u istoriji jedne države, to je bio 5. oktobar. Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji. Nakon 5. oktobra okrenuta je nova stranica politike Srbije. 24 godine kasnije nameće se pitanje da li nam je trebao taj 5. oktobar! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Dragoljub Tomašević, Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i bivši načelnik odeljenja za krvne delikte Žarko Popović.

05.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set