• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti.rs

20.06.2023

12:20

PUCNJI KOJI SU PROMENILI ISTORIJU! Ubistvom ovog Srbina srušeno je razdoblje evropskog mira!

Vesti

PUCNJI KOJI SU PROMENILI ISTORIJU! Ubistvom ovog Srbina srušeno je razdoblje evropskog mira!

Podeli vest

Ubistva vladara predstavljaju jednu od velikih, opsesivnih tema moderne evropske i svetske istorije.

Među njima ponajviše ima onih atentata, počevši od ubistva ruskog cara Pavla I Romanova 1801.  godine, pa sve do atentata na jugoslovenskog kralja Aleksandra I Karađorđevića 1934, čiji su nalogodavci ostali skriveni u prestonicama velikih sila. Sa protokom vremena, opipljivih dokaza je, po pravilu, sve manje. Oni su, neretko, sistematski uništavani, da bi se zametnuli tragovi i poništila sećanja...

Smrtonosni hici teroriste Velička Dimitrova  Kerima, ispaljeni  na kralja  Aleksandra iz pištolja  "mauser C-96", kalibra 7,63x25 mm, onim istim koji je   korišćen prilikom likvidacije cara Nikolaja Romanova i čitave porodice, obeležiće  9. oktobar 1934. godine  u evropskoj vertikalnoj hronologiji istorijskog sleda kao krah galske nadmenosti u zaštiti jednog od najvernijih  saveznika i  dugo nagoveštavanog sumraka tog savezništva.

Foto: printskrin/youtube.com

Neshvatljiva francuska nebrižljivost  i neodgovornost za život jugoslovenskog suverena, u slaganju mozaika događanja i dokaza koji će biti priloženi na stranicama „Istorijskog dodatka“,  samo otvaraju pitanje o umešanosti dela zvaničnog Pariza u zločinački cilj u Marselju. Kralj Aleksandar I Karađorđević prepušten je tog zlokobnog utorka ustaškim teroristima na milost i nemilost. Ubica, da je hteo, "mogao je kralja zaklati, ili rukama zadaviti, tako mu je blizu prišao" zapisao je  bivši predsednik Vlade i ministar Vojislav Marinković.

Pucnji bugarskog atentatora bili su nagoveštaj novog svetskog rata... Versajska Evropa bila je na izdisaju. Stari savezi nisu više ništa značili. Počelo je ukrcavanje u voz u kojem nije bilo mesta za male države


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set