• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Lj. S.

29.06.2023

14:31

Kao klinac hteo je da bude Indijanac, a gledajte ga danas! Ivica iz Prokuplja je novi Vinetu (FOTO)

Privatna arhiva

Vesti

Kao klinac hteo je da bude Indijanac, a gledajte ga danas! Ivica iz Prokuplja je novi Vinetu (FOTO)

Podeli vest

Ovih dana ulicama Prokuplja šetao je Vinetu! U odeći plemena Apača, baš kao na filmu koji su mnogi od nas gledali. Svoj rodni kraj obišao je Ivica Zdravković (45) najmlađi Vinetu na svetu! Glumac, kaskader i zaljubljenik u vestern filmove koji su nastali na osnovu romana Karla Maja.

Ivica radi u nemačkoj u Bajanu a poslednjih meseci osmišljava plan da snimi dokumentarac o statistima koji su glumili u filmovima o ovom popularnom liku.

Svih 11 filmova o Vinteuu, nastalih od 1962. do 1967. godine, snimljeni su u kooprodukciji nekadašnjeg Jadran filma i nemačkih produkcijskih kuća na prostoru sada već bivše Jugoslavije. Ivica sa svojim prijateljem iz Hrvatske, Zoranom Katićem na putu je da okupi sve te ljude. 

- Glavni glumci su sve do sada rekli što su imali i o njima se mnogo zna, ali o statistima, svoj toj sili ljudi koja je nosila filmove se malo zna. Mi smo pokrenuli taj projekat i planiramo da ga naredne godine potpuno završimo. Zato pozivam sve koji su nekada statirali u jednom od filmova o Vinetu da se jave-  kaže sa žarom u očima Zdravković koji je svoj život predodredio čuvanju priče o Vinetu.

I dok u indijanskom odelu ponosno govori o tim filmovima i vremenu dodaje da je već pronašao

mnoge statiste.

- To je jedna Jugoslavija u malom čiju priču treba čuti. Nedavno sam upoznao jednog statistu, baš
deka, koji mi je rekao da je kao honorar za učešće dobio daske od kuće koju su srušili kada su pravili scenu. To saznanje je za mene fascinantno, a takvih priča ima mnogo. Ja njih sada tražim -objašnjava nam sagovornik.

 

Moj prijatelj - vuk Luj 

Prokupački Vinetu ima i svog vuka, Luja, kojem je indijansko ime Kašina, svog konja i to su mu veliki prijatelji u životu. Kaže da se bolje slaže sa životinjama, a da je prijateljstvo sa vukom sticao šest meseci.
- Kada me je trener odvela da upoznam vukove, stavila me je u veliku prostoriju sa njima i dala hranu da im dam. Kružili su dugo oko mene, dok na kraju nisu uzeli hranu iz mog dlana. Trebalo mi je šest meseci da postanemo prijatelji i od tada mi je Luj bio glavni pomoćnik- priseća se prokupački Vinetu.

 

 

Za njega je svet ovog filma njegova opsesija i druga ljubav posle porodice, kojoj je potpuno
posvećen. Popularnost ga nije promenila jer ipak pre svega čovek koji voli izvorni život u prirodi,
poštuje je i uživa u njoj.

Kako kaže, čitavu mladost je proveo razmišljajući kao da postane glumac i na kraju je tu želju
ostvario.

- Rodio sam se u Nemačkoj, ali su me sa tri godine doveli u Prokuplje gde sam bio sa babom, sve do trećeg razreda. Moja najveća radost je bila kada odem u bioskop i već tada sam odlučio da život posvetim filmu. Kada sam se opet nastanio u Nemačkoj po čitav dan sam gledao filmove i tada sam se prvi put upoznao sa Vinetuom. Tako je sve krenulo - priseća se prokupački Vinetu.
Sa 18 godina je otišao u školu za kaskadere, pa kasnije i ušao u Ginisovu knjigu rekorda kada je skočio sa 60 metara zapaljen na bandži džampu.

Posle mnogo muka, truda, odricanja, jedan kasting ga je odveo do Zvezda. Zapazio ga je režiser Majk Ditrih, inače šef magazina "Karl Maj Tref".
- Čim me je video, tražio je od mene da glumim. U prvo vreme nisam hteo, ali su me nagovorili da kažem jednu rečenicu. Od tada sam Vinetu u Bajanu, imam svoju scenu i živim život Vinetua - objašnajva naš sagovornik.

 

Dva Srbina u filmovima o Indijancima

Filmovi o Vinetu snimali su se 70-ih godina prošlog veka, ali je mnogo kasnije, tačnije 2015. godine upoznao Gojka Mitića iz okoline Leskovca koji je glumio Vineta u filmovima.
- Igrali smo zajedno u jednom filmu i on je čuo da me zovu prezimenom. Došao je da se upoznamo i tada smo popričali i slikali se. Za mene je to bio trenutak koji nikada neću zaboraviti- priseća se prokupački Vinetu koji je nastavio da neguje tradiciju Gojka Mitića i priča priču o ovom legendarnom glumcu.

 

 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set