• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.12.2023

18:08

Šiptari su ga prisvojili, a on bio Srbin - ove dokaze nije mogao da ospori ni Zapad! (FOTO)

Shutterstock

Vesti

Šiptari su ga prisvojili, a on bio Srbin - ove dokaze nije mogao da ospori ni Zapad! (FOTO)

Podeli vest

Postoje jasni dokazi o tome da je slavni srednjovekovni vitez Đurađ Kastriot, poznatiji kao Skenderbeg, čistog srpskog porekla, a o tome govore brojni spisi iz ne samo iz naših, već i svetskih izvora, iako Šiptari tvrde da je njihov.

Englezi su u „Enciklopediji Britanika” izričito napisali da je Đurađ Kastriot ili Skender-beg je srpskog etničkog porekla. Oliver Šmit, poznati bečki albanolog, u svojoj nedavnoj studiji napisao je da ne samo da je Kastriot srpskog porekla, već se nije borio za albansku državu i narod, već da obnovi otadžbinu svog oca. Šmit je u Albaniji optužen da je počinio svetogrđe i vređao nacionalni ponos Albanaca.

Foto: wikipedia.org

Đurađ Kastriot Skenderbeg

 

Povelja Jovana Kastriotića, Skenderbegovog oca, manastiru Hilandaru iz 1426. Letopis se zove „Drugi hilandarski akt“, a pisan je ćirilicom na srpskom jeziku. U dokumentu se, uz oca Jovana, pominju i njegovi sinovi Repoš, Staniša i Đurađ, naime, ovo je drugi istorijski pomen Skenderbegovog imena u srpskom obliku. Prvi, takođe u srpskom obliku, nalazi se u Prvom hilandarskom aktu. Uz srpski oblik, istorija pamti i latinski Đorđe, Georgije, ali nikada nigde nije zapisano pod arnautskim imenom „Đerđ“. Imao je i brata Kostadina, sestre Jelenu, Maru, Vlajku, Angelinu i Maricu - takođe su sve ostale upamćene i zapisane u istoriji samo pod srpskim ili latinskim oblicima njegovog imena. Po ovom ugovoru, uprava manastira ustupila je Kastriotima na stanovanje za „šezdeset florina“ lomaču Svetog Đorđa ili ti Arbanaški pirg. 

Foto: istorijasrba.com

Povelja Jovana Kastriotića

 

Kada je Janoš Hunjadi pobedio vojsku Osmanskog carstva kod Niša 1443. godine, Skenderbeg je napustio sultanovu vojsku, gde je odveden kao dete, vratio se u domovinu i ponovo primio hrišćanstvo. Na prevaru je preuzeo kontrolu nad Krojem, iz kojeg je narednih 25 godina vodio borbu protiv Otomanskog carstva, Mletačke republike i neprijatelja napuljskog kralja, praktično bez većeg poraza. Pod pokroviteljstvom Venecije, Skenderbeg je određen da komanduje vojnim savezom plemića iz severne Arbanije i Zete marta 1444. godine. U velikim Kastriotićevim bitkama mogli su učestvovati samo hrišćani, jer je njegova borba prvenstveno bila usmerena na obnovu njegovog pravoslavnog otačastva, tj. Epirskog kraljevstva, nastalo na ruševinama srpskog carstva, pod vlašću oblasnih gospodara.

Još jedan dokaz o Skenderbegovom poreklu je svakako i pismo na ćirilici koje je poslato tadašnjoj vlasti u Dubrovniku 1459. godine.

Foto: istorijasrba.com

Skenderbegovo pismo Dubrovniku

Prvi Kastriot je zabeležen u istorijskim dokumentima, ne pod arbanaškim ili grčkim imenom, već pod srpskim imenom Branilo. Branilo Kastriotić je bio sluga cara Dušana, koji mu je dao na upravu oblast Janina u Epiru, čime je postao rodonačelnik srpske plemićke porodice Kastriotić. 

Postoje svakako i dokumenti koji su zabeležili i tadašnji evropski velikani i države, a slika u nastavku teksta predstavlja italijanski spis o porodici Kastriot.

 

Foto: istorijasrba.com

Italijanski rukopis sa Skenderbegovim grbom

 

Zanimljivo je da je u ovom italijanskom rukopisu, koji se čuva u biblioteci Mercijani u Veneciji, grb Kastriota skoro u potpunosti beo, tj.srebren, sa dve crne glave dvoglavog orla. Naime, ovo nije usamljen primer da je Skenderbegov grb prikazan u dve boje, postoji desetak takvih heraldičkih ilustracija. Stoga se postavlja pitanje, zvanična arbanaška romantična istoriografija tvrdi da njihov crni dvoglavi orao potiče iz Vizantije i da njihovo ime Šćipetar potiče od „sinova orla“, ali je dobro poznato da je vizantijski orao zlatni i belog orla koristila je samo srpska gospoda u srednjem veku. Zaključak je vrlo očigledan, nije reč prvenstveno o orlu rimskog Paleologa, već o orlu srpskih Nemanjića, što bi naš vitez Skenderbeg s pravom mogao da upotrebi.

Ovi svi dokazi o porodici Kastriota, sigurno će razuveriti i najveće skeptike o srpskom poreklu Skenderbega, jer u to zaista nema sumnje. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set