• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ D. K.

25.03.2024

14:54

Milan je bio najbolji diplomac Mašinskog fakulteta, stradao je u Đakovici: Roditelji su umrli od tuge za njim!

D. K.

Vesti

Milan je bio najbolji diplomac Mašinskog fakulteta, stradao je u Đakovici: Roditelji su umrli od tuge za njim!

Podeli vest

Među 1.139 vojnika i policajaca koji su nastradali tokom NATO bombardovanja, a čija imena su uklesana u 19 spomen-ploča postavljenih u kripti Hrama svetog Vasilija Ostroškog, nalazi se i ime Milana Nikolića (1972-1999) iz Blaca, inženjera koji je Mašinski fakultet u Nišu završio kao najbolji student u svojoj generaciji sa prosekom 10!

- Milan je imao 27 godina i bio je raspoređen kao pripadnik jedinice protivvazdušne odbrane u Đakovici. Sve što je imao je bio život i to je dao za odbranu zemlje - kaže Milena. 

- Ranjen je u cvetu mladosti, kada je mogao najviše da doprinese državi i svojoj porodici. Podlegao je povredama u junu, pred sam kraj rata. Najstrašnije je od svega što nije stigao da se ostvari kao roditelj. Otac i majka su umrli od tuge za njim, ostala sam samo ja. U našoj porodičnoj kući ugasila se slavska sveća, ugasila se porodica Nikolić - jecajući priča neutešna sestra.

Rat 1999. godine bio je drugi rat u kome je njen brat učestvovao sa svojih 27 godina.

Foto: D. K.

Milan je bio najbolji diplomac Mašinskog fakulteta u Nišu s prosekom 10,00

 

Kada je imao samo 18 godina uhvatio ga je rat u Hrvatskoj, bio je na redovnom služenju vojnog roka u školi rezervnih oficira PVO. Proveo je na ratišitima u Hrvatskoj 18 meseci. Kada se vratio iz vojske upisao je Mašinski fakultet u Nišu i bez obzira na to što je poticao iz seljačke porodice završio ga je bez i jedne devetke u indeksu. Povodom 14. oktobra, Dana oslobođenja Grada Niša dobio je nagradu Grada kao najbolji student u svojoj generaciji. Međutim, kada je izbio rat 1999. godine otišao je na Kosovo - kaže Milena koja je sa ćerkom Milicom prisustvovala otkrivanju spomen-ploča u Nišu.

Foto: D. K.

Milena Nikolić nije prežalila brata Milana

 

Milena dodaje da je u bombardovanju 1999. godine poginuo i njen brat od strica Vladan Veljković.

- Meni je srce ranjeno pre 25 godina. Lažu da vreme leči sve! Ne leči! Rana na srcu se produbljuje i metastazira kao karcinom. Treba se nositi sa tim, a kako živimo, to samo Bog zna. Kada budem umrla možda će se tada izlečiti, ako se tamo negde kod Boga sastanem sa njim i sa našim roditeljima - govori Milena.

Foto: D. K.

Spomen ploče sa imenima poginulih u kripti Hrama svetog Vasilija Ostroškog

 

Ona je kazala da je ime njenog voljenog brata ostalo zapisano u istoriji, a njena želja je da se takva istorija više nikada ne ispisuje.

- Dosta je bilo žrtava. Molim političare da, kako god umeju i znaju vode politiku mira, da ni jedna majka, da ni jedan otac i ni jedna sestra više ne zaplaču - poručuje Milena.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set