• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.06.2024

18:44

Prvi srpski olimpijac otrovan arsenom na Olimpijskim igrama u Švedskoj! A šta je dalje bilo?

printscreen RTK /Olimpijski muzej

Vesti

Prvi srpski olimpijac otrovan arsenom na Olimpijskim igrama u Švedskoj! A šta je dalje bilo?

Podeli vest

U Osnovnoj školi "Julijana Ćatić” u Stragarima kod Kragujevca, otvorena je memorijalna soba posvećena Dušanu Miloševiću, svestranom sportisti i prvom srpskom olimpijcu, koji je rođen u ovom mestu.

Ovom događaju, koji je upriličen povodom 130 godina od Miloševićevog rođenja prisustvovali su  predstavnici Grada Kragujevca, Olimpijskog komiteta Srbije a olimpijski šampion u rvanju Davor Štefanek simbolično je otvorio i 13. Memorijalni turnir u atletici.

Foto: printscreen RTK

U školi u Stragarima otvorena Memorijalna soba u čast Dušanu Miloševiću

 

Navodeći da je ideja o memorijalnoj sobi potekla od Rvačkog saveza centralne Srbije i  predsednika ove organizacije Đorđa Kalanovića, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Đorđe Višacki istakao je "da se sećanjem na Dušana Miloševića održava duh olimpizma u Srbiji, ali i potencira životni put čoveka iz malog mesta koji je ostvario velike rezultate".

 

A ko je bio Dušan Milošević?

Dušan je rođen 1. juna 1894. godine. Bio je svestran sportista, takmičio se u atletici, plivanju i fudbalu...

Zajedno sa maratoncem Dragutinom Tomaševićem iz Bistrice kod Petrovca na Mlavi bio je član prvog olimpijskog tima Kraljevine Srbije na petim letnjim Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine. 

Prema podacima Olimpijskog komiteta Srbije, Dušan Milošević je 20. maja 1912. pobedio u kvalifikacionoj trci na 100 metara u Košutnjaku, sa rezultatom od 12 sekundi kojim se plasirao za Olimpijske igre u glavnom gradu Švedske.

Foto: printscreen Olimpijski muzej

Dušan Milošević je bio svestrani sportista, a posle OI u Stokholmu posvetio se fudbalu

 

U eliminacionoj fazi, 23. juna, Milošević je bio treći na 100 metara u svojoj kvalifikacionoj grupi sa rezultatom od 11,6 sekundi, ali nije uspeo da se plasira dalje jer su u nastavak takmičenja išla po dvojica najboljih takmičara iz svake grupe.

Ali, to takmičenje i rezultati ostali su u senci događaja iz prve kvalifikacione trke koju je Milošević jedva završio. Na samom cilju naš sprinter se srušio od bolova u stomaku, od kojih se kasnije nekoliko nedelja oporavljao u bolnici u Stokholmu.

Švedski lekari su utvrdili da je bio otrovan arsenom, ali policija nikad nije otkrila ko stoji iza toga, iako je to tražio i Pjer de Kuberten, osnivač Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je Miloševića posetio u bolnici.

Posle Stokholma, Milošević se posvetio fudbalu, a u Beogradu je igrao za čuveni BSK...neki izvori navode da je u Prvom svetskom ratu bio zarobljen i odveden u mađarski logor dok je njegov kolega iz olimpijskog tima Dragutin Tomašević (1890–1915) umro na početku rata, posle teškog ranjavanja.

Između dva rata, našao se u Berlinu gde se školovao za rudarskog inženjera. U Stragarima je 1922. godine osnovao rudnik azbesta "Miloševo", zaposlio i 60 meštana, ali usled ratnih dešavanja rudnik mu je oduzet, kao i sva imovina. Kao tehnički savetnik u rudniku je radio do 60-tih godina 20. veka. Izuzetan stručnjak, podržavao je mlade fudbalere iz Stragara, a umro je u Beogradu 1967.godine.

Stragarci ga nisu zaboravili. Uz memorijalnu sobu u stragarskoj školi, Udruženje "Dušan Milošević – prvi srpski olimpijac" tradicionalno ogranizuje Memorijal u njegovu čast, a pokrovitelj ovogodišnje sportsko-kulturne manifestacije, uz grad Kragujevac, bio je i Olimpijski komitet Srbije. 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set