• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.10.2021

10:44

Jeckov komentarisala! Mržnja prema Srbima je osnov politike u današnjem Vukovaru!

informer

Balkan

Jeckov komentarisala! Mržnja prema Srbima je osnov politike u današnjem Vukovaru!

Podeli vest

Potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov je na današnjoj sednici u Saboru komentarisala jučerašnju odluku veća grada Vukovara kojom se ne dopušta proširenje prava srpskoj zajednici, a posebno upotreba ćirilice u gradu

Svake godine, u 10 mesecu, Gradsko veće Vukovara, razmatra da dostigne stepen razumevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara te odlučuje o mogućnosti ili potrebi proširivanja prava srpske zajednice novim pravima iz kataloga zakonskih prava.
 

I tako već nekoliko godina zaredom grad Vukovar zadovolji formu, i praktično iz godine u godinu po principu copy-paste prepisuje zaključak kako stepen međusobne tolerancije hrvatskog naroda i pripadnika srpske nacionalne manjine nije napredovao, kao i da se nisu stvorili uslovi za proširenje prava srpske manjine.

Ove godine, opravdanje zvuči poprilično loše, a ono glasi da trebamo pričekati rezultate popisa stanovništva koji će dati precizne podatke o tome koliko Srba živi u Vukovaru, pa ćemo onda biti "pametniji" i ponovno odlučivati.

Navodi o čekanju novih rezultata popisa inače ne bi bili sporni, da se istovremeno ne govori kako su rezultati iz 2011. godine lažirani za skoro 20 posto što zvuči smešno.

Foto: Informer.rs

Dragana Jeckov

 

Svako ko prati politička zbivanja u  u Hrvatskoj zapravo nije iznenađen ovakvim zaključkom jer svima je jasno da dok god ova aktuelna vlast vodi grad, neće biti ispunjeni uslovi da se Srbima prošire prava jer se kolektivna krivica pripisuje svima pa, i onima koji su rođeni nakon 1997. 2007, 2017. godine.
 
Borba protiv Srba i predstavljanje Srba kao dežurnih krivaca i svega što je loše, osnova je politike u Vukovaru, bez obzira što su ta prava zagarantovana pozitivnim propisima Republike Hrvatske, ali i brojnim međunarodnim dokumentima koje je ratifikovala Hrvatska, čime su oni postali sastavni deo našeg pravnog sistema i po pravnoj snazi su iznad zakona RH.


Ove činjenice ne zanimaju gradske čelnike koji nastavljaju stigmatizaciju mog naroda i od odnosa prema Srbima prave vlastitog patriotu kako bi bili prepoznati kao jedine iskrene patriote jer su oni uvek i isključivo protiv svega gde stoji bilo kakav predznak srpskog.

Srbi su inače pretnjaa za sve loše što se događa u Vukovaru, osim kada dođu lokalni izbori, pa se "dobri i podobni" Srbi stave na listu, izaberu u aktuelni saziv i onda ti isti Srbi glasaju da ne postoje preduslovi da se prošire prava srpskoj zajednici u Vukovaru. 

Tragikomika


Ovo je u najmanju ruku tragikomično. 


I ne radi se ovde samo o ćiriličnim pločama kako to pojedinci nastoje da prikažu i banalizuju, prava koja srpska zajednica ne uspeva da ostvari su puno šira, i tiču se i razmene zastupljenost, prava na obrazovanje, registracija manjinskih škola, stambeno zbrinjavanje ali koga briga?
 
Koleginice i kolege, ja se na ovom mestu ne žalim jer bi to bilo besmisleno , naročito zato što gradska vlast ima dovoljno ruku da može proglasiti da je zemlja ravna ploča, a ne doneti ovakav jedan zaključak. Mnogo me više brine jedna druga stvar, a to je da je bilo više nade i da je daleko bolja društvena klima bila 1997. godine za vreme mirne reintegracije. Četvrt veka je prošlo, a mi ne da se nismo pomaknuli s mrtve tačke, već smo se vratili nekoliko koraka u nazad.
 
Srpska zajednica u Vukovaru očekivala je ovakav zaključak ali je i bila i biće odlučno i protiv njega jer je u suprotnosti sa poboljšanjem međunacionalnih odnosa i direktno proizvodi nove tenzije i napetosti nikome u gradu ništa dobro ne donose.

Na ovakvu raspravu Dragane Jeckov reagovao je predsednik Konzervativne stranke Marijan Pavliček i predstavnik Mosta Miro Bulj koji su osudili govor Dragane Jeckov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Jeckov: “SDSS apsolutni pobednik dopunskih izbora!”
Politika

Jeckov: “SDSS apsolutni pobednik dopunskih izbora!”

Na održanim dopunskim izborima gde su birani predstavnici manjina Samostalna demokratska srpska stranka ostvarila je najbolje rezultate. Natecalo se za ukupno 72 mandata koja pripadaju srpskoj zajednici u više od 60 općinskih i županijskih jedinica. SDSS je u najvećem broju sredina ostvario najbolje rezultate, od čega je najvažnija pobeda ostvarena u Vukovarsko-sremskoj županiji gde je SDSS osvojio sve mandate tj. ukupno tri županijska većnika

03.10.2021

20:33

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17