• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.10.2020

10:15 >> 15:34

(PREMINUO MITROPOLIT AMFILOHIJE) "ODMORI SE ĐEDO NAŠ"! SUZE LEKARA I POSLEDNJE ZBOGOM! Biju zvona na Cetinju, narod se poklanja mitropolitovom odru!

Balkan

(PREMINUO MITROPOLIT AMFILOHIJE) "ODMORI SE ĐEDO NAŠ"! SUZE LEKARA I POSLEDNJE ZBOGOM! Biju zvona na Cetinju, narod se poklanja mitropolitovom odru!

Podeli vest

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović preminuo je jutros na pulmološkoj klinici KCCG, potvrdila je Mitropolija crnogorsko primorska

Dirljiv oproštaj Marka Milačića od Amfilohija

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić dirljivim pismom na svojoj Fejsbuk stranici oprostio se od mitropolita Amfilohija, pismo prenosimo u celosti, a možete ga pričitati OVDE.

Sučešće ruskog patrijarha Kirila

Ruski patrijarh Kiril izrazio je danas saučešće zbog smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Patrijerh Kiril je u ime Ruske pravoslavne crkve, kao i u svoje lično ime, pismo uputio srpskom patrijarhu Irineju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. On se osvrnuo na mitropolitov život, kao i ulogu koju je odigrao u borbi za očuvanje svetinja u Crnoj Gori.

"Gospod Isus Hristos pozvao je na sebe izuzetnog arhijereja Srpske pravoslavne crkve, čije će ime u istoriji zauvek biti povezano s duhovnim preporodom Crne Gore nakon duge ere bogosluženja, neviđene neumorne borbe za spasavanje umirenih svetinja i očuvanje jedinstva naroda Božijeg u žrebu svetih Svetog Vasilija Ostroškog i Petra Cetinjskog", navodi se u pismu patrijarha Moskovskog i cele Rusije.

Foto: Tanjug/AP

Ruski patrijarh rekao je da će u molitvenom sećanju mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ostati "kao svetiljka, goruća i užarena, kao nadareni teolog i nadahnuti propovednik, neustrašivi branilac Svete Crkve Hristove pre jakih vekova".

"Molim se za počinak novozastupljenog gospodara u selima pravednika i nema bolesti, nema tuge, nema uzdaha, ali život je beskonačan", napisao je patrijarh Kiril.

Saučešće premijera Markovića

Premijer Crne Gore Duško Marković uputio je izraze saučešća sveštenstvu, monaštvu i vernicima Mitropolije crnogorsko-primorske. Detaljnije OVDE.

Mitropolit je danas prenet na Cetinje gde je u manastiru održan pomen.

Verni narod pristiže u velikom broju i poklanja se odru blaženopočivšeg vladike.

Kako je saopšteno iz Episkopskog savjeta SPC, sutra će u Cetinjskom manastiru, na praznik Svetog Petra Cetinjskog, u 9 časova, biti služena Sveta Zaupokojena Liturgija.

 

Lekari ispratili mitropolita iz KC

Ispred Kliničkog centra u Podgorici, narod je počeo da se okuplja u velikom broju, vernici sveće pale i širom pravoslavnih hramova.

 

 

Mitropolit je iz molitvu sveštenstva, obučen u arhiepiskopsku odeždu, u kovčegu ispraćen iz svoje bolesničke sobe.

Od njega se oprostilo i osoblje Kliničkog centa u Podgrici, gde je preminuo jutros u 8 časova i 20 minuta. Mnogi lekari nisu mogli da sakriju suze u očima dok su ispraćali mitropolita iz KC.

 

 

Sahrana u nedelju u Podgorici

Patrijarh srpski Irinej služiće u nedelju, u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici liturgiju povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Detaljnije informacije čitajte OVDE.

Foto: Anel Grbović

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić izrazio je iskreno saučešće episkopima, monaštvu i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve povodom smrti mitropolita Amfilohija, poželevši večan mir Amfilohiju.

Bečić je na Tviteru napisao da je Amfilohije jedan od onih koji je, sve što je stvorio, podario svom narodu.

 

 


"Nadamo se i verujemo da njegov naslednik neće hoditi trnovitim putevima kojima je mitropolit, sa svojim narodom, dostojno i pastirski, koračao", istakao je Bečić.

 

 

Saučešće ministarke pravde

Ministarka pravde Maja Popović uputila je danas saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi i patrijarhu Irineju, povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Više o tome čitajte OVDE.

Dan žalosti u Budvi!

Predsednik Opštine Budva Marko Carević doneo je odluku o proglašenju Dana žalosti povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Zastave ispred zgrade Opštine spuštene su na pola koplja.

“Nedelja 1. novembar proglašava se Danom žalosti na teritoriji opštine Budva zbog upokojenja Visokopreosvećenog arhiepiskopa cetinjskog, mitropolita Amfilohija. Dan žalosti obeležava se isticanjem zastave na pola koplja na zgradi Opštine Budva, javnim ustanovama čiji je osnivač Opština, objektima mesnih zajednica i drugim ustanovama”, navodi se u odluci.

Višegodišnji srpski ambasador u ratom zahvaćenoj Siriji, Milan Vijatović, spustio je zastavu na pola koplja zbog smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, više o tome na linku ispod:

SRPSKI AMBASADOR U SIRIJI SPUSTIO ZASTAVU NA POLA KOPLJA! Pravoslavci dolaze da odaju počast mitropolitu Amfilohiju!

U Podgorci je u minutom ćutanja počeo mandatara Zdravka Krivokapića sa liderima koalicija „Za budućnost Crne Gore“, „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo", zakazan kako bi se pokušale rešiti nesuglasice oko formiranja vlade. Detaljnije čitajte OVDE.

Saučešće ambasadora SAD

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri uputio je danas saučešće patrijarhu Irineju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi povodom smrti mitropolita Amfilohija.

"U ime američkog naroda i u svoje lično ime izražavam iskreno saucešće patrijarhu Irineju, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim njenim vernicima povodom upokojenja mitropolita Amfilohija", napisao je Godfri na Tviteru.

 

 

Mnogi vernici i poštovaoci arhiepiskopa cetinjskog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija na društvenim mrežama se opraštaju od njega i upućuju poslednje poruke.

 

Francusko-srpski humanista Arno Gujon povodom smrti mitropolita Amfilohija napisao je: „Sa velikim bolom sam primio vest da se Mitropolit Amfilohije jutros upokojio. Delim tugu sa svima vama, posebno sa Srbima iz Crne Gore kojima je bio duhovni otac. Od danas Njegoš više nije sam, Crna Gora je dobila još jednog čuvara!“

 

 

Princ Filip Karađorđević uputio je poslednju poruku mitropolitu Amfilohiju:

„Uoči praznika Svetog Petra Cetinjskog, upokojio se i njegov naslednik na tronu Mitropolita crnogorsko-primorskog - Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije. Carstvo ti nebesko, veliki Mitropolite! Nebesa ti se raduju. Moli se za nas i čuvaj nas kao što si to uvek činio“.

 

 

Mnogi su se na Tviteru oprostili od „đeda svog“ uz izraze zahvalnosti za sve što je uradio za srpski narod i Crkvu u Crnoj Gori.

„Upokojio se Mitropolit Amfilohije. Tužan dan za nas, radostan za njega. Radostan dan za one koji ga blate ceo život, tužan za nas. Služio je svom narodu, svojoj crkvi. Branio je svoj narod i svoju crkvu. I odbranio. Mirno spavaj, Đedo naš“, napisao je jedan korisnik Tvitera.

 

 

 

 

 

 

Abazović: Ljubav jedina stvara večnost 

Predsednik Građanskog pokreta URA i platforme "Crno na bijelo" Dritan Abazović izrazio je saučešće svim vernicima, kao i sveštenstvu Mitropolije Crnogorsko-primorske povodom smrti Mitropolita Amfilohija.

Abazović je na Tviteru napisao da "ljubav jedina stvara večnost".

 

 


"Neka mu Bog podari večni mir, a svim nama snagu da se izborimo za ideale koji su besmrtni", zaključio je Abazović.

 

 

Zvona svih pravoslavnih hramova u Crnoj Gori, sve do sahrane, zvoniće u 10, 12 i 16 časova, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Zvona širom Crne Gore

Verni narod je već počeo da dolazi u hramove i pali sveće za pokoj duše svog Đede, kako su ga od milja i iz poštovanja zvali.

Mitropolit Amfilohije umeo je često da zapeva i razgali duše vernika i prijatelja, pa je tako u Pljevljima u februaru 2020. godine to uradio ali uz gusle.Ti momenti ovekovečeni su na snimku koji možete videti OVDE.

Krivokapić: Proglasiti Dan žalosti!

Mandatar Zdravko Krivokapić pozvao je da se proglasi dan žalosti zbog smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, detaljnije čitajte OVDE.

Foto: Tanjug/AP/Rojters

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije preminuo je u 83. godini, posle borbe sa koronavirusom. Ostaće upamćen kao veliki borac za pravoslavnu veru i harizmatični duhovnik britkog jezika, više o tome čitajte OVDE.

Prema prvim informacijama, mitropolit će biti sahranjen u u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, detaljnije na linku ispod:

POČIVAĆE U SVETINJI KOJU JE SAGRADIO! Mitropolit Amfilohije biće sahranjen u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja!

Među prvim se od mitropolita Amfilohija oprostio veliki pesnik Matija Bećković, rečima: Mi plačemo, a nebo i On se raduju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
eeee

pre 3 godine

znaci ovo vreme je idealno za "elegantnu" eliminiaaciju ljudi poput vladike Amfilohija sa politicke scene a u cilju ostanka svega po starom?

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

Đilasova opozicija hoće građanski rat! Olivera Miletović: Nisu pomenuli pogrom, ali zato sarađjuju sa onima koji su nas bombardovali!
Politika

Đilasova opozicija hoće građanski rat! Olivera Miletović: Nisu pomenuli pogrom, ali zato sarađjuju sa onima koji su nas bombardovali!

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije biće nastavljena danas u 10 sati raspravom o izboru predsednika parlamenta. Za predsednicu parlamenta predložena je Ana Brnabić, kojoj su tokom jučerašnje diskusije podršku najavili, između ostalih, Savez vojvođanskih Mađara i Jedinstvena Srbija. Jučerašnji rad Parlamenta obeležilo je nedopustivo i nevaspitano ponašanje opozicionih pripadnika. Šta će biti danas? Na ovu temu u "Info jutru" govorila je novinarka Olivera Miletović.

19.03.2024

08:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59