• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.05.2021

12:13

BAJDEN ŠIRIO PANIKU U VOJNOJ BAZI: Niko ne zna Si Đinpinga kao ja, on je uveren da će nas Kina POSEDOVATI za 15 godina!

Vesti

BAJDEN ŠIRIO PANIKU U VOJNOJ BAZI: Niko ne zna Si Đinpinga kao ja, on je uveren da će nas Kina POSEDOVATI za 15 godina!

Podeli vest

Aktuelna američka administracija imenovala je Kinu kao glavnu pretnju i suparnika, koja predstavlja najveću opasnost za Sjedinjene Države

Od prethodne administracije Donalda Trampa, SAD su izvršile značajan diplomatski i ekonomski pritisak na Kinu zbog niza pitanja, uključujući trgovinu i vojni razvoj. Američki predsednik Džo Bajden rekao je pripadnicima vojne službe u zemlji da je kineski lider Si Đinping uveren da će Kina "posedovati Ameriku" u narednih 10-15 godina.

Govoreći u vojnoj bazi u Hamptonu u državi Virdžinija u petak, predsednik je rekao da je Amerika u "sukobu između demokratije i autokratije", podsećajući da je više vremena provodio sa Sijem "nego bilo koji svetski lider i da je imao dvadesetčetvoročasovni sastank s kineskim predsednikum uz prisustvo samo jednog prevodioca.

- Čvrsto veruje (Si Đinping) da će Kina za 10 do 15. godina posedovati Ameriku jer autokratije mogu brzo donositi odluke - primetio je Bajden.

Foto: AP PHOTO

Si Đinping

Međutim, predsednik je nastavio da uverava publiku da je "Amerika jedinstvena".

Ranije je administracija Bajdena predložila savezni budžetski plan za fiskalnu godinu 2022. Prema tom predlogu, približno 1,9 biliona dolara izdvaja se za finansiranje borbe protiv iranskog, kineskog i ruskog "uticaja“ na veći deo Evrope i Evroazije, sa jakim fokusom na Bliskom Istoku.

Amerika, između ostalog, primećuju sve veći tempo modernizacije i proizvodnje novog naoružanja u Kini, pa je predlog budžeta za odbranu procenjen na 715 milijardi dolara, uključujući nuklearnu modernizaciju, koja uključuje stvaranje novih podmornica i bombardera velikog dometa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SRB

pre 2 godine

OD AMERIKE - KAFANČE KINEZI ĆE NAPRAVITI PUSTO POLJANČE!!!

NN

pre 2 godine

U stvari Kinezi ih već poseduju,ali mudro ćute i rade i ne talasaju.

AMERIMA PRETI EKONOMSKO POTONUĆE! Javni dug VEĆI nego u Drugom svetskom ratu!
Planeta

AMERIMA PRETI EKONOMSKO POTONUĆE! Javni dug VEĆI nego u Drugom svetskom ratu!

Predsednik SAD Džo Bajden tražiće od Kongresa da odobri budžet od 6.000 milijardi dolara u 2022, koji bi mu dao resurse da primeni ambicioznu agendu u oblastima infrastrukture i socijalne politike. Međutim, plan još više povećava javni dug zemlje, koji prema procenama, do 2031. može da skoči na 117 odsto BDP-a, što je više nego u Drugom svetskom ratu

28.05.2021

15:14

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17